• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kynäkatajan siirto? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 07.03.2024
Kynäkataja AdobeStock_404208906

Kynäkataja (Juniperus virginiana) © Adobe Stock

Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kynäkatajan kasvupaikka ei varmaankaan ole ollut ideaalinen, jos kasvu on ollut kituliasta ja oksia kuivuu. Siirto voi parantaa sen oloja ja vointia, mutta jos kataja on jo kovin heikentynyt, siirto saattaa olla sille kohtalokas.

Ryhdy siirtoon heti, kun maa on sulanut, jotta puu on vielä varmasti lepotilassa. Silloin se kestää siirron parhaiten. Jos siirtoon ryhdytään vasta kasvun alettua, ennuste siirron onnistumiselle on huono, sillä lepotilainen puu kohdistaa voimansa paremmin juurtumiseen, kun osaa voimista ei tarvitse kohdistaa kasvuun. Keväällä tehtävä siirto on puulle kuitenkin aina suurempi riski kuin syksyllä tehtävä siirto, sillä juurtumiseen keskittyvä aika jää lyhyeksi. 

Juuristoa pitäisi saada säilymään siirrossa mahdollisimman paljon. Tavoitteena on muotoilla juuripaakku ja saada se nostettua kokonaisena, jotta sen sisällä olevia juuria häiritään mahdollisimman vähän. Puulle on rasite jo sekin, että osa juuristosta väistämättä katkeaa nostossa. Paakun kokoa voi alkaa etsiä kaivamalla ainakin 30 cm syvää ojaa puun juuriston ympärille. Etäisyys rungosta riippuu puun koosta, mutta kannattaa aloittaa esim. latvuston ulkolaidalta. Jos katajan juuristoa ei kaivuukohdassa näy, voi paakkua varovasti pienentää, kunnes juuret tulevat vastaan. Myös paakun alta kaivetaan niin paljon kuin mahdollista, jotta juuria saadaan lapiolla iskettyä siististi katki eikä jouduta liikaa repimään puuta irti. Paakun muodon olisi hyvä olla mieluummin matala ja leveä kuin kapea ja syvä.

Jos paakku on iso, pujottele sen ympärille liina tai pressu, josta vetämällä paakun nosto ja siirto on helpompaa. Pelkästään rungosta nostamalla puun kuori saattaa vahingoittua. Tasoittele veitsellä mahdolliset juurten katkeamisesta johtuneet rosoisuudet, sillä siistit leikkauspinnat paranevat parhaiten.

Suojaa paakku ja oksat auringolta ja kuivumiselta ja istuta puu uudelleen heti. Uusi istutuskuoppa kannattaakin kaivaa ja valmistella etukäteen. Kastele hyvin koko paakun syvyydeltä äläkä lannoita. Uutta, ravinteikasta multaa kannattaa toki istutuksessa käyttää. Siirretty kataja ei kestä kuivuutta, joten huolehdi jatkokastelusta runsaalla vedellä. Annan maan kuitenkin jonkin verran kuivahtaa kastelukertojen välillä, jotta juuristo ei ole jatkuvasti litimärkänä.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80245.jpg
Omenassa kuoppia? Asiantuntija vastaa
Omenat ovat kuoppaisia ja sisältä täynnä ruskeita laikkuja. Mikä tauti niitä vaivaa vai onko kyseessä jokin puutos?
Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton