• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Mikä mato syö lumipalloheiden lehdet?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20237_82488.jpg

Lukijan kuva aiheeseen.

Lumipalloheisi on voin 10 vuotta vanha ja noin 2,5 metriä korkea. Se on kukkinut hienosti pihassamme Tuusulassa, kunnes viime kesänä ja myös tänä kesänä kaikki sen lehdet on syöty niin, että vain lehtirangat on jäljellä. Nyt löytyi syyllinen – armeija noin 5 mm pitkiä mustia matoja. Miten saisin ne tuhottua ennen kuin ne tekevät lopun hienosta taimestamme?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Tummanpuhuva rohmusuu on heisinälvikkään toukka. Se on pohjaväriltään kellertävä, mutta tummat, nystymäiset laikut saavat sen näyttämään lähes mustalta. Toukat ovat pituudeltaan n. 9 mm pitkiä.

Aikuinen kuoriainen on kellertävän ruskea, pitkänomainen ja sillä on melko pitkät tuntosarvet. Sekä toukat että aikuiset yksilöt syövät heisipensaiden lehdistöä ja tekevät niihin pitsimäisiä reikiä, pahimmillaan niin, että itse lehdistä ei ole oikeastaan mitään jäljellä.

Heisinälvikäs ilmaantuu heisiin erityisesti, jos ne kasvavat kuivassa ja paahteisessa paikassa, jossa pensas kasvaa stressaantuneena. Voimakas heisien leikkaaminen saattaa myös innostaa nälvikkäitä munimaan nuoriin versokasvuihin. Ja toki nälvikkäät saattavat iskeä ideaalisessakin paikassa kasvaviin, vahvoihin ja hyvinvoiviin pensaisiin. Silloin heisipensaat kasvattavat yleensä syötyjen lehtien tilalle uudet vielä saman kesän aikana.

Munat talvehtivat pensaan oksistossa hyvässä suojassa, sillä nälvikäs kaivaa munaryppäille suojaisan kolon ja päällystää ne ulosteellaan. Ennen lehtien puhkeamista käytettävää, öljy- tai parafiinipohjaista kevätruiskutetta voi yrittää levittää pensaaseen torjumaan talvehtivia munia. Niiden lymypaikka on kuitenkin hyvin suojattu, joten ruiskutteen teho ei aina ole toivottu.

Tehokkain torjunta-aika onkin toukkien kuoriutuessa munista, jolloin ne ovat selvästi havaittavissa. Kannattaa keväällä kurkistella myös pensaan keskelle, sillä siellä toukat aterioivat kaikessa rauhassa ja huomaamatta. Kun ne ehtivät pensaan ulkolaidalle ja siinä vasta huomataan, ne ovat voineet tehdä tuhojaan jo jonkin aikaa. Toukkia voi ruiskuttaa esimerkiksi pyretriinipohjaisella torjunta-aineella. Aine pitää saada toukkien päälle, jotta siitä on apua.

Talvella voi leikata pois versonosia, joissa talvimunia on. Ne sijaitsevat muutaman munan ryhmissä nuorissa versoissa, josta tarkkasilmäinen voi niiden kolon havaita. Voimakasta leikkaamista kannattaa kuitenkin välttää, sillä sekin on yksi riskitekijä nälvikkään invaasiolle, kuten yllä on kerrottu.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20228_79410.jpg
Tuija-aidan istutus ja kastelu ‒ Asiantuntija vastaa
Olemme istuttaneet uuden omakotitalon pihaan tuija-aidan ja tuntuu, että olemme ihan hukassa kuinka paljon noita pitäisi kastella. Nyt on vielä ollut todella kuumaa ja kuivaa. Ensimmäiset muutamat viikot kasteltiin joka päivä reilusti juurille, mutta osa tuijista tuntuu kuivuvan latvoista ja osa oksista on haalistuneet, etenkin niiltä osin mitä ovat auringossa.Ostimme kosteusmittarin, joka näyttää, että tuijien multa olisi kostean ja märän vaiheilla joka paikassa. Joten muutaman päivän nyt olemme ottaneet vähän rauhallisemmin kastelun kanssa. Mutta silti tuntuu, että ne vain kuivuvat kuivumistaan. Mikä neuvoksi? Jatketaanko reilua, jokapäiväistä kastelua vai otetaanko rauhallisemmin ja kastellaan reilummin esimerkiksi joka toinen päivä tai harvemmin? Meillä ei ole kuorikatteita tuijien juurilla, kannattaisiko se?
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
202211_80089.jpg
Pavulla ongelmia? Asiantuntija vastaa
Papu lähti hyvin kasvuun, mutta nyt aivan yllättäen osa pavuista alkoi ruskettua. Viikon verran oli paahtavaa hellettä, mutta kastelin joka toinen päivä. Lannoitin vanhalla Y-lannalla ja muutaman päivän päästä alkoi taimien ruskistuminen. Mitään ötököitä en ole huomannut. Kaikki eivät ruskistuneet (kuivuneet), mutta rivissä siellä täällä niitä on tai sitten pari kolme vierekkäin.Mistä moinen voi johtua?
20237_82625.jpg
Musta tuholainen mansikan lehdillä? Asiantuntija vastaa
Mikähän on tämä mansikan lehdet tuhoava musta ötökkä? Miten siitä pääsee eroon?
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
20224_77915.jpg
Onko nurmikon muuttaminen niityksi vaikeaa toteuttaa? Asiantuntija vastaa
Meillä on pihassa valtavasti nurmikkoa, josta yhtä plänttiä, n. 30‒40 neliöä, olen haaveillut muuttavani niityksi. Toissa talvena naapuri kuitenkin kaadatti puita tonttimme vierestä, mukaanlukien pari suurta haapaa. Näiden haapojen juurethan toki yltävät meidän nurmikkoalueelle ja viime kesänä alkoivat melkoisella vimmalla puskea pientä taimea tuolle suunnittelemalleni niittypaikalle. Pitääkö haaveet niitystä nyt hylätä vai onko mitään muuta keinoa estää haapaa tekemästä taimiaan kuin säännöllisesti leikata ne ruohonleikkuun lomassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton