• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 21.09.2023Päivitetty 22.01.2024
20239_83128.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Pakastaminen on oivallinen tapa säilöä chilejä. Ne voi pakastaa kokonaisina tai paloiteltuina. Kokonaiset vievät enemmän tilaa, mutta ne on helppo käyttää yksitellen, jos ne pakastaa rasiassa, jossa ne pysyvät toisistaan irrallaan. Vakumointi on hyvä tapa säästää tilaa, mutta vakumointi kannattaa tehdä annospakkauksissa. Jos ei haluta käyttää siemeniä, ne on syytä poistaa ennen pakastamista. Siemenissä saattaa olla jopa voimakkaampi polte kuin itse hedelmän lihassa.

Toinen tilaa säästävä säilöntätapa on kuivattaminen. Paloitellut chilit kuivataan kuivurissa tai vaikkapa uunissa, jossa lämpötila pidetään alle 50 asteessa. Uunin luukku pidetään raollaan kuivatuksen ajan ilmanvaihdon vuoksi. Kuivatut chilit jauhamalla ne menevät entistä pienempään tilaan. Jauhettaessa täytyy varoa chilipölyä, sillä se on hengitettynä todella polttavaa. Kuivattaminen käy sekä siemenineen että ilman siemeniä, mutta jos kuivatut chilit halutaan jauhaa, suosittelemme poistamaan siemenet ennen jauhamista.

20238_82909.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
viikon kysymys
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80204.jpg
Viikon kysymys: Mikä taimi mahtaa olla kyseessä?
Kesän alussa löysin pienen, vasta sirkkalehtivaiheen ohittaneen taimen kirkonkylän hautuumaan haudan kukkapenkistä. Tainta olen kasvattanut tomaattihuoneessa. Lehdet ovat pihlajan lehtien tapaiset, mutta hyvin ohuet. Taimi on harottunut. Runko vaikuttaa puumaiselta.
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79369.jpg
Mikä "viholainen" kiusaa marjapensasta? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet, toukat ilmestyvät ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla. Miten saan ne hävitettyä?
20238_82722.jpg
MIlloin havupuut istutetaan? Asiantuntija vastaa
Milloin on hyvä aika istuttaa havupuun taimia? Paikkana Etelä-Lappi, en tiedä tarkkaa vyöhykettä.
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton