Asiantuntija vastaa: Tuijat paljaina juuresta – miten saat aidasta tuuhean myös alhaalta?

Tuijat eivät yleensä verso uudelleen rungosta, mutta säännöllisellä leikkaamisella ja oikeilla istutustavoilla voi tukea alakasvuston tuuheutumista. (Kuva: iStock)
Tilasimme korkeita tuijan taimia ja ne ovat juuresta aivan paljaita. Onko tämä normaalia ja miten saamme tuijat kasvamaan myös alhaalta, vai jäävätkö ne alhaalta harvemmaksi? Toiveena olisi saada kasvatettua tuuhea aita.
Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:
Tuijan kasvupisteet sijaitsevat oksien päissä, joista oksat myös haarovat. Kaljuuntuneisiin varsiin saattaa puhjeta jonkin verran uutta kasvua, mutta aika laiskasti ja hitaasti.
Tuija-aitaa kannattaa leikata vuosittain. Samalla alimpia vihreitä oksia kannattaa latvoa (lyhennetään viimeistä vuosikasvua) ahkerasti, sillä se innostaa niitä tuuheutumaan. Vaikka vuosikasvu olisi lyhyttäkin, ihan pieni nipsaisu kärjestä riittää. Jos puut voivat muutoin hyvin, kasvu voi olla ripeää ja silloin latvomisen voi kevään lisäksi tehdä toiseen kertaan heinä–elokuussa. Näillä toimilla alimpien vihreiden oksien tuuheutumien saattaa aikanaan peittää alemmat kaljut varret ainakin osittain.
Jos tilaa riittää, nopeampi ja varmempi vaihtoehto on istuttaa aidan eteen pensaita ja/tai pieniä havukasveja peittämään kaljua alaosaa. Tällainen monilajinen aidanne, jossa joukossa on kenties kukkivia lajeja, tekevät aidasta upean istutusryhmän. Paitsi että siitä on silmäniloa ja kiinnostavaa katseltavaa meille ihmisille, se tarjoaa yksilajista aitaa paremmat suojapaikat mm. linnuille, hyönteisille ja pieneliöille, eli suojelee paikallista elonkirjon monimuotoisuutta.


Onko sinulla kysyttävää?
Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.
Hyödynnä myös kasvikortistoa
Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.
Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa

Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa

Pylväspihlajan taivutus? Asiantuntija vastaa

Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa

Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
