• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Mitä tehdä nurmikolle?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20235_81941.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Mitä olisi hyvä tehdä nurmikolle nyt keväällä? Olisko keltaisiin kohtiin hyvä lisätä esimerkiksi tuhkaa, uutta multaa tai ruohonsiemeniä?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Jos nurmi nyt ruskeina olevista kohdista on todella kuollut, eikä elpymisen merkkejä ala näkyä kevään edetessä, joudutaan nurmea paikkailemaan. Se tapahtuu raaputtamalla tai muuten poistamalla kuollut nurmi, rikkomalla maan pintaa esim rautaharavalla ja kylvämällä siihen uudet nurmensiemenet. Maa kannattaa kastella ainakin 20 cm:n syvyydeltä jo ennakkoon. Ennen kylvöä lisätään uutta multaa, mikäli muuten jäisi painumia. Pinta tasoitetaan ja kastellaan hyvin ja sitten vasta kylvetään.

Ennen toimeen ryhtymistä kannattaisi selvittää, miksi nurmi on vaurioitunut noinkin suurelta alueelta. Kuvan perusteella arvelemme jääpoltteen olevan syynä ongelmaan. Siinä tapauksessa maassa saattaa olla painaumia, joihin vesi kerääntyy lumen sulaessa ja jäätyessä, lämpötilojen sahatessa ylös ja alas. Jos maaperä kasvualustan alla on kovin tiivistä ja vettä pidättävää, se saattaa edesauttaa jääpoltteen syntymistä.

Toinenkin syy tilanteeseen tulee mieleen. Kuvassa näyttäisi nurmen vaurioituneilla alueilla kasvavan laikuittain myös tervettä nurmea. Se saattaa viitata kasvualustan epätasaiseen ravinnetilanteeseen. Vihreissä laikuissa ravinteet ovat tasapainossa, kuolleilla alueilla esimerkiksi liian voimakas lannoitus voisi estää nurmikon kasvun. Maaperätutkimus antaisi varmaa tietoa maan tilasta, sillä pelkästään kuvan perusteella on vaikea antaa varmaa diagnoosia.

Tuhka on voimakkaasti kalkitseva eli pH:ta nostava lannoite, jonka käytössä on oltava varovainen. Liian korkeaksi kohoava pH on paljon hankalampi saada laskemaan kuin liian alhaisen pH:n nousemaan. Kasvit sietävät yleensä paremmin hieman hapanta (pH matala eli 6-6,5) kuin liian korkeaa pH:ta (pH 7,5 tai yli). Nurmikko pitää neutraalista maasta, jonka pH on n. 7. Sen voi mitata helposti itsekin apteekista saatavan lakmuspaparin avulla.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
202312_83325.jpg
Onko tämä paju? Asiantuntija vastaa
Onkohan tämä paju? Mietin voiko sen kaataa.
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
20235_81938.jpg
Tomaattien taimissa sieni, onko sato pilalla? Asiantuntija vastaa
Kokeilin aloittaa kasvimaata, ja nyt tomaattien ruukkuun on ilmestynyt ruskeita sieniä. Kasteltu ilmeisesti liikaa?Onko menetetty koko sato jo ennen aikojaan vai onko jotain vielä tehtävissä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton