• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 25.03.2025
20238_82740.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Syyslannoitteet ovat ennen kaikkea fosforia (P) ja kaliumia (K) sisältäviä lannoitteita, joissa ei ole lainkaan, tai vain hyvin vähän, kasvua kiihdyttävää typpeä (N). Näiden ainesosien vuoksi syyslannoitteet valmistelevat monivuotisia kasveja talveen, parantavat niiden kylmänsietoa ja edistävät tulevan kevään kukka-aihioiden kehittymistä. Tärkeämpää kuin mitä syyslannoitetta käytetään, on levittää oikein annosteltu lannos riittävän ajoissa, kun kasvukautta on vielä jäljellä. Talveentunut eli lepoon siirtyvä kasvi ei ravinteita enää vastaanota. Hyvä aika mansikankin syyslannoitukselle on elokuu tai viimeistään syyskuun alku.

Nopeavaikutteisin syyslannoite on veteen sekoitettava, sillä vedessä ravinteet ovat jo valmiiksi liuenneina ja heti kasvin käytettävissä. Rakeiset lannoitteet liukenevat sitä mukaa kasvin käyttöön, kun kosteutta saadaan. Jos maa on kuivaa, se kannattaa jo ennen lannoittamista kastella. Kastelua tarvitaan myös lannoittamisen jälkeen, jos sateita ei saada niin paljon, että rakeet liukenisivat.

Kevätlannoitteeksi tarkoitetut kanankakkarakeet eivät sovellu syyslannoitukseen, mutta on olemassa kanankakkapohjaista syyslannoitetta. Annostelussa on syytä noudattaa valmistajan ohjetta, joka löytyy pakkauksesta. Esimerkiksi Biolanin kanankakkapohjaista syyslannoitetta levitetään n. 2,5 l / 30 m2.

Veteen liotettavat lannoitteet ovat pakkauskokonsakin vuoksi käteviä pienille alueille. Isoille alueille kannulla kasteltuna lannoittaminen olisi kovin työlästä. Esimerkiksi Kekkilän kastelulannoite, pakkauskoko 1 kg, sisältää mittalusikan ja sitä käytetään 5 lusikallista 10 l:aan vettä. Annos riittää kahdelle neliölle.

Lannoitteiden pakkasumerkinnöissä on tarkempia ohjeita, joten ne kannattaa aina lukea. Kun annosteluohjetta noudatetaan, saadaan hyvä lopputulos riippumatta valmistajasta. Liian vahva annostelu ei ole hyväksi kasveille, sillä liiat ravinteet voivat polttaa juuriston sen sijaan, että auttaisivat niiden kasvussa.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80077.jpg
Mikä kuvassa oleva kasvi on? Asiantuntija vastaa
Ulko-oveni vieressä olevasta pensaasta on alkanut viime kesänä ja nyt jälleen kasvamaan putkimaista kasvia. En ole varma, onko kyseessä vaaraton koiranputki vai mahdollisesti jopa myrkkykeiso (lehdet näyttävät jotenkin samanlaisilta).
20236_82125.jpg
Mongolianvaahteran latvassa lehdet eivät kasva? Asiantuntija vastaa
Istutimme pari viikkoa sitten pihallemme kaksi mongolianvaatera. Korkeus reilu kaksi metriä. Toisessa latvuksen lehdet eivät ole kasvanut täyteen mittaan ja niitä on myös paljon vähemmän kuin puun alaosassa. Muutama lehden aluista vaikuttaa kuihtuneilta, mutta eivät kaikki. Mistähän se voi johtua? Toiseen puuhun lehdet on kasvaneet tasaisesti ja puut ovat reilun parin metrin päässä toisistaan.
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
202211_80276.jpg
Mansikantaimet autotallissa talven yli? Asiantuntija vastaa
Minulla olisi tänä keväänä istutetut mansikat tehneet paljonkin rönsyjä (on jäänyt leikkaamatta, osin tarkoituksellakin). Tarkoitus olisi ensi keväänä rakentaa uusi mansikkapenkki, jonne siirrän nuo taimet nykypenkistä. Sinne mahtuu paljon enemmän mansikoita, joten ajattelin josko noista rönsyistä kasvattaisi uusia mansikantaimia.Talvi kuitenkin tulee, joten mietin, että onko mahdollista kasvattaa ja säilyttää noita mansikanrönsytaimia talven yli lämpimässä autotallissa? Siellä on ylläpitolämmityksellä noin +10 °C koko talven yli, välillä enemmän, jos sinne menen työskentelemään jotain. Ajatus siis on, että leikkaisin nyt syyskuun aikana nuo rönsyt pois, istuttaisin ne taimipurkkeihin ja pitäisin jossain autotallin hyllyllä talven yli, kastelisin välillä tarpeen mukaan. Keväällä sitten istuttaisin nämä uuteen mansikkapenkkiin.Onko tuhoontuomittu ajatus vai onnistuuko "autotallikasvatus" ?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton