• Etusivu
  • Kasvillisuus

Asiantuntija vastaa: Milloin on pähkinäsadon korjuuaika?

Tiina Painokallio
Kaupallinen yhteistyö
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy logoPuutarhamyymälä Muhevainen OyLue lisää
Päivitetty 26.03.2025
202211_80186.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Pihallani kasvaa komea pähkinäpensas, jonka olen joskus tuonut metsästä. Tänä kesänä näyttää tulevan ensimmäinen hyvä sato.
Milloin sato tulisi korjata? Minkä väriset ovat korjuukypsät pähkinät?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Pähkinät eli euroopanpähkinät eli hasselpähkinät (Corylus avellana) ovat korjuukypsiä yleensä elokuun lopun ja syyskuun lopun välisenä aikana, mutta kausi- ja kantavaihteluita toki on. Metsästä siirretty pensas lienee kotimaista kantaa, mutta voi se olla myös karkulainen puutarhasta. Siinä tapauksessa alkuperä jäänee tuntemattomaksi. Ulkomaiset lajikkeet kypsyvät myöhemmin, syys–lokakuussa.

Pähkinät ovat kypsiä, kun niiden suojuslehdet alkavat kuivua ja muuttuvat aluksi kellertäviksi ja sitten rusehtaviksi. Täysin kypsät hedelmät tuppaavat tipahtelemaan itsekseenkin. Yksi sadonkorjuutapa onkin levittää kangas pensaan alle ja ravistaa. Kypsät hedelmät tipahtelevat kankaalle. Kypsä pähkinä irtoaa suojalehdestä kevyesti kääntämällä.

Aina ei kuitenkaan kannata odottaa pähkinöiden täyttä kypsymistä. Voi nimittäin olla, että oravat ja linnut ehtivät korjata sadon ensin. Korjuuseen voi ryhtyä jo siinä vaiheessa, kun suojuslehdet pähkinän ympärillä ovat vielä vihreät, mutta ovat kuitenkin avautuneet. Tässä vaiheessa korjaaminen on helpointa leikkaamalla pähkinätertut kokonaisina irti pensaasta. Vielä raa'at pähkinät ovat maultaan vähän vähemmän pähkinäisiä, mutta mehukkaampia kuin täysin kypsät pähkinät. Ne eivät myöskään säily yhtä kauan kuin kypsänä korjatut. Jääkaapissa ne säilyvät silti parhaimmillaan muutaman kuukaudenkin.

Raakoina poimittuja voi myös kypsyttää pari viikkoa ulkona ilmavasti ja sateelta suojattuna – ja oravilta suojattuna. Kun suojuslehdet ovat muuttuneet ruskeahkoiksi, pähkinät siirretään sisätioloihin jatkokuivatukseen.

Osa pähkinöistä voi tippua maahan jo heinäkuussa. Ne ovat yleensä vioittuneita tai epätäydellisesti pölyttyneitä.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1 400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

Kasvikortisto banneri
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20239_83128.jpg
Miten chili kannattaa säilöä? Asiantuntija vastaa
Yritin selvittää, miten chili-kasvi kannattaa säilöä ja ajattelin kysyä, voiko sen tilan säästämiseksi vakumoida ennen pakastusta vai tuleeko se/ne säilöä pakastusrasiassa?
202211_80195.jpg
Herukkapensaiden tuholaisten häätö? Asiantuntija vastaa
Olen aloitteleva hyötypuutarhan hoidossa. Istutin tänä kesänä puna-, musta- ja viherherukkapensaaat sekä pensasmustikoita. Punaherukkapensaaseen ilmestyi vihreitä toukkia, jotka söivät lehtiä. Poistin lehdet, joissa näin toukkia. Seuraavaksi ilmestyi kaikkiin herukoihin ilmeisesti jotain kirvoja. Oksien päissä lehdet käpertyivät ja niissä näkyi pienenpieniä nyppyjä, joiden oletan olevan kirvoja tms., koska pensaisiin tulvahti muurahaisarmeija kiipeilemään pitkin varsia. Leikkasin pois kaikki ne oksat, joissa oli näitä kirvaryppäitä. Olenkohan toiminut oikein? Voiko mitenkään ennaltaehkäistä tuholaisia tulevana keväänä? Pitäisikö herukat ruiskuttaa ennen marjojen tuloa?
202312_83325.jpg
Onko tämä paju? Asiantuntija vastaa
Onkohan tämä paju? Mietin voiko sen kaataa.
20238_82740.jpg
Mansikan syyslannoitus? Asiantuntija vastaa
Mikä lannoite on paras mansikan syyslannoitukseen ja minkä verran lannoitetta laitetaan yhdelle taimelle? Käykö kanankakkarakeet syyslannoitukseen?
20235_81941.jpg
Mitä tehdä nurmikolle? Asiantuntija vastaa
Mitä olisi hyvä tehdä nurmikolle nyt keväällä? Olisko keltaisiin kohtiin hyvä lisätä esimerkiksi tuhkaa, uutta multaa tai ruohonsiemeniä?
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton