• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tuurenpihlajan katkaiseminen? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 18.04.2024
Tuurenpihlaja AdobeStock_71216679

Rusakon rungon ympäriinsä syömä tuurenpihlaja ei siitä toivu, mutta minkälainen siitä kasvaa, jos rungon poikkaisee syödyn kohdan alapuolelta, jolloin runkoa jäisi vajaa metri? Kasvaako pensasmaiseksi vai heittääkö henkensä? Ja jos tätä haluaa kokeilla, niin mikä olisi paras hetki, vai onko väliä, jos latva kuivuu kuitenkin. Vaatiiko sahauskohta suoja-ainetta? Kyseessä nuori, noin kaksimetrinen puu.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Tuurenpihlaja (Sorbus 'Dodong') kuuluu kauneimpiin pihlajiin, joten puuta kannattaa ilman muuta auttaa. Noin nuori puu yleensä toipuu hyvin. Se kannattaa katkaista vauriokohdan alapuolelta, jotta saadaan tilaa uudelle versokasvulle. Leikkauskohdasta puu alkaa haarautua ja muodostaa uutta latvusta. Se voi alkaa kasvaa pensasmaisesti ilman selkeää latvaa, mutta saattaa itsekseenkin tehdä yhdestä oksasta uuden latvan. Voit myös yrittää ohjata mahdollisimman pystyyn kasvavaa ,nuorta, puutumatonta oksaa tuen avulla uudeksi latvaksi. Pienestä mutkasta, joka väistämättä jää näkyviin tähän kohtaan, ei kannata välittää. Mutta latvan hakeminen ei ole mitenkään välttämätöntä. Tuurenpihlajasta voi kasvaa sievä puu, vaikka sen antaisi itse päättää kasvutapansa.

Paras hetki leikkaamiselle on varhain keväällä, kun kovat pakkaset ovat ohi. Eteläisimmässä Suomessa aloitellaan puiden hoitoleikkauksia jo näihin aikoihin, helmi–maaliskuun vaihteen tienoilla. Leikkauskohtiin ei nykyisin suositella haavanhoitoaineita.

Luultavasti puun kasvutapaan jää leikkauksesta ainakin muutamaksi vuodeksi näkyviin jälki siitä, että latva on katkaistu. Jäljen selkeys riippuu aika lailla rungon nykyisestä paksuudesta, mutta luultavasti ajan kanssa tämäkin kauneusvirhe häviää näkyvistä.

Jos johtavan latvan kasvattaminen onnistuu ja runko tuntuu matalalta, voi alimpia uusia oksia karsia sitten,  kun uusi latvus on kasvanut ja puu saavuttanut lisää korkeutta.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
202211_80192.jpg
Kimalaisen pesä ilma-aukossa? Asiantuntija vastaa
Onko haittaa, kun kimalainen on tehnyt pesän nähtävästi tiilitalon ilma-aukkoon, sokkelin yläpuolelle.
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
20235_81620.jpg
Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa
Voiko ananaskirsikan taimen istuttaa syvempään uudelleenistutuksessa?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton