• Etusivu
  • Kasvillisuus

Salaattibaarista pöytään

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_43990.jpg

Vasta poimittu ´Signorella´

Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta...

...ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!

Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014

Kuvat Hanna Marttinen ja Kekkilä

Salaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.

Tutustu eri salaatityyppeihin!

Rucolat ja vuonankaali antavat maukasta lisäpotkua salaatteihin jo alkukesällä. Keskikesällä nautitaan kerä- ja sidesalaateista. Loppukesästä ja pitkälle syksyyn voidaan kerätä myöhemmin kylvettyjä aasialaisia salaattivihanneksia, friséetä ja sikuria. Ne sietävät hiukan pakkastakin. Aasialaiset salaattivihannekset sopivat myös alkukesään, mutta Suomen keskikesä on niille jopa liian lämmin. Ne venähtävät pitkiksi ja menettävät hyvän makunsa. Kesäisen salaatin mausteeksi käyvät tuoreet yrtit kuten tilli, persilja, minttu ja basilika.

Lue lisää yrteistä

Keräsalaatti ´Batavia Canasta´
Keräsalaatti ´Batavia Canasta´
Sidesalaatti ´Chartnell´
Sidesalaatti ´Chartnell´

Omassa salaattibaarissa ei tarvitse kantaa huolta pölystä ja ilmansaasteista, kunhan viljelet puhtaassa mullassa ja huuhtelet pois sateen piiskaaman mullan ennen käyttöä. Loppukaudesta etanat saattavat löytää salaattipenkin, joten napsi ne heti nähdessäsi pois.

Salaatit kasvavat erinomaisesti parvekelaatikossa tai ruukussakin. Liikakastelun välttämiseksi ruukun pohjassa pitää olla reikä tai astian pohjalla salaojitus. Toisaalta riittävä kastelu on tärkeää, koska laatikkokasvit eivät saa vettä maasta. Altakastelulaatikko helpottaa urakkaa. Salaatin istutukseen riittää 20 senttiä syvä astia. Periaatteessa astiaksi sopii niin saviruukku, vanha kattila kuin muovilla vuorattu pajukorikin.

Jäävuorisalaatti ´Frisée de Beauregard´
Jäävuorisalaatti ´Frisée de Beauregard´
Romaine-salaatti ´Ovired´
Romaine-salaatti ´Ovired´

Muheva alusta

Mullan laadussa ei kannata pihdata, jotta et saa salaattipenkkiisi sitkeitä juuririkkaruohoja. Voit tehdä itse sekoituksen hiekkapitoisesta kaupan kukka- tai puutarhamullasta ja turpeesta. Parvekeviljelyyn sopii myös parvekemulta. Mustaa multaa voi laittaa ruukun pohjalle terästykseksi, mutta sellaisenaan se on turhan vahvaa esimerkiksi yrteille. Laatikkoviljelyssä multaan kannattaa jo istutusvaiheessa sekoittaa vermikuliittia. Se pidentää kasteluväliä.

Keskustelupalstalla paljon juttua myös hyötytarhasta

Kasvikortistossa tietoa vihanneksista ja juureksista

Huomio

Huomio

Näin onnistut!

  • Kylvä salaatit ulos kokopenkkiin tai viljelylaatikkoon maan lämmettyä tai esikasvata sisällä. Peitä siemenet kevyesti. l
  • Salaatti viihtyy auringossa, mutta sietää myös hiukan varjoa. Salaatin kasvupaikalle pitäisi paistaa viisi, kuusi tuntia päivässä.
  • Maan tulee olla kohtuullisen ravinteikasta ja kosteutta pitävää. Kastelu on tärkeää, jos sää tai maaperä eivät ole suotuisia.
  • Salaatti itää melko viileässä. Keskikesällä esikasvatettavalle kylvölle voit antaa muutaman vuorokauden kylmäkäsittelyn jääkaapissa.
  • Viiden sentin mittaiset taimet istutetaan ulos vähintään 15 senttimetrin välein, jos haluat kauniita keriä. Kastele reilusti.
  • Kylvö kannattaa toistaa joka toinen viikko, mikäli toivot saavasi oman maan salaattia tasaisesti koko kesän.
  • Kylvä loppukesästä sikuria ja aasialaisia lehtivihanneksia kuten sareptansinappia, japaninkaalia eli mitsunaa ja pak choita
Mangoldia lavassa
Mangoldia lavassa
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81941.jpg
Mitä tehdä nurmikolle? Asiantuntija vastaa
Mitä olisi hyvä tehdä nurmikolle nyt keväällä? Olisko keltaisiin kohtiin hyvä lisätä esimerkiksi tuhkaa, uutta multaa tai ruohonsiemeniä?
202112_73970.jpg
Lähes puolet suoma­laisista tekee käsitöitä, nikkaroi tai raken­telee säännöllisesti
Taitoliitto selvitti yhteistyössä Taloustutkimuksen kanssa suomalaisten käsityöharrastusta laajalla Käsitöiden harrastaminen Suomessa -kuluttajakyselyllä lokakuussa 2021. Edellisen kerran vastaava kysely tehtiin 2018 ja käsityön suosio näyttää vaan kasvaneen kuluneiden kolmen vuoden aikana. Käsityöharrastus on lisääntyneen kotoilun myötä koukuttanut uusia harrastajia ja harrastus koetaan rentouttavaksi ja palkitsevaksi.
201911_61530.jpg
Ruokahävikki verottaa kukkaroasi!
Ruokahävikki verottaa jokaisen ihmisen kukkaroa noin 125 euroa vuodessa Luonnonvarakeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan. Koko Suomen mittakaavassa tämä tarkoittaa 120 – 160 kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa, joka on vuositasolla 23-26 kiloa henkeä kohti jaettuna. Kotitalouksien hävikki on vieläpä kaikkein suurin 30 % osuudella kaikesta ruokahävikistä. Tasaisena kakkosparina tulevat teollisuus 20% ja ravitsemuspalvelut 20 %. Perää pitävät kauppa 18 % ja alkutuotanto 12%. Jos siis pystyisimme nipistämään jokainen edes kilon hävikistä vuodessa, olisivat hyödyt jo ilmastollisestikin merkittäviä.
201911_61370.jpg
Vihannesten sadonkorjuu ja varastointi
Syksyllä sato kypsyy - mutta milloin on oikea aika kerätä satoa? Vihannesten sadonkorjuun aika on silloin, kun ne ovat tuleentuneet. Jos hallanvaara uhkaa, niin tuleentumista on mahdollista nopeuttaa poistamalla naatisto. Ensimmäisten kylmien öiden jälkeen on nimittäin paras alkaa sadonkorjuuseen; pakkanen vahingoittaa suurta osaa vihanneksista niin, ettei niitä kannata varastoida. Huom! Sadonkorjuuta ei pidä tehdä sateella.
20221_74377.jpg
Loppiaisena upotettiin taas joulukuusia - Helppo tapa parantaa kalakantaa
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoi tiedotteessaan 30.12.21, että veteen upotettu joulukuusi tarjoaa keväällä kuteville kaloille erinomaisen kutupaikan. Erityisesti ahvenet laskevat mätinauhansa mielellään kuusen oksille. Mädistä kehittyville poikasille kuusi tarjoaa suojaa ja ravintoa. Vaasassa turotapahtumia on järjestetty vuodesta 2016 lähtien.
202311_83297.jpg
Puut puutarhassa
Kasvaako jossain puu, jonka isoisäsi istutti? Tai saitko itse syntymälahjaksesi pihapuun? Oletteko seuranneet näiden puiden kasvua ja komistumista vuodesta toiseen – tai murehtineet sen hyvinvoinnin puolesta? Puut ovat pihan komistuksia, näyttäviä ja pitkäikäisiä. Niiden valintaan ja taimien istuttamiseen kannattaakin paneutua huolella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton