• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata yrttejä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.01.2024
20157_43980.jpg

Basilika

● Kylvä yrtit vähäravinteiseen kylvö- tai yrttimultaan. Peitä siemenet ohuella hiekka- tai vermikuliittikerroksella. Älä peitä niiden yrttien siemeniä, jotka tarvitsevat itämiseen valoa. Jätä esimerkiksi basilikan siemenet peittämättä.

Lisää tietoa:

Yrtit ja maustekasvit

Yrttien kasvatus

Yrtit ja maustekasvit Kasvikortistossa

Myös Keskustelupalstalla paljon asiaa!

● Helppoja siemenestä kasvatettavia ovat basilika, ruohosipuli, persilja, tilli, korianteri ja oregano. Sen sijaan rosmariini ja laventeli itävät hitaasti, joten ne voi olla helpointa ostaa valmiina taimena. Itse siemenestä kasvatettu laventeli ei välttämättä ehdi kukkia ensimmäisenä kesänä.

● Suoraan avomaalle voit kylvää esimerkiksi tilliä, korianteria, persiljaa ja kesäkynteliä.

● Ranskalainen rakuuna lisätään pistokkaista, joten hanki taimi taimistolta. Venäjänrakuunaa voi kylvää siemenistä.

Persilja
Persilja
Korianteri
Korianteri

● Ruukkuihin ja yrttimaalle voi myös istuttaa ruokakaupan vihannesosaston yrttejä, jos niiden juuret ovat terveet ja vaaleat.

● Monet yrtit kasvavat luontaisilla kasvupaikoillaan kalkkipitoisessa ja vettä läpäisevässä maassa. Esimerkiksi laventeli tarvitsee hyvin kalkitun kasvualustan, jossa vesi ei seiso juurilla.

Ranskalainen rakuuna
Ranskalainen rakuuna
Oregano
Oregano
Sitruunatimjami
Sitruunatimjami

● Basilika kasvaa parhaiten tuulelta suojassa, lämpöisessä kasvupaikassa ja tuoreessa maassa. Viljele basilikaa kasvihuoneessa tai lämpimällä paikalla, esimerkiksi harson suojissa.

● Kasvata yrttitarhan monivuotiset yrtit samalla alueella ja yksivuotiset yrtit erikseen. Näin monivuotisilla on kasvurauha, kun muokkaat maan yksivuotisille yrteille.

● Yrttitarhan katteena voi käyttää hiekkaa vähäravinteisessa maassa viihtyville ja ruohosilppua tuoreessa maassa kasvaville yrteille. Kalkkia kaipaaville voi myös murskata kananmunankuoria.

● Jos kasvatat yrttejä ruukuissa, niin yhdistä useita samankaltaisessa kasvualustassa viihtyviä yrttejä samaan ruukkuun. Siten saat istutuksesta näyttävän. Suuressa ruukussa kasvatus sujuu helpommin, koska ruukussa on paljon multaa ja reilummin tilaa ravinteille ja kosteudelle.

Samaan ruukkuun ja hiekkapitoiseen multaan voi istuttaa timjamia, sitruunatimjamia, oreganoa, rosmariinia ja laventelia. Kosteammassa ja ravinteikkaammassa kasvualustassa viihtyvät persilja, basilika ja sitruunamelissa.

Rosmariini
Rosmariini
Huomio

Huomio

Tässä vielä linkit lisätiedon pariin:

Tämä artikkeli on julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisnumerossa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74266.jpg
Rikkinäiset tekstiilit saavat pian uuden elämän kierrätyksen kautta
Poistotekstiiliä ruvetaan Suomessa keräämään erillisenä jätejakeena vuoden 2023 alusta lähtien. Kyseessä on suuri kierrätyksen edistysaskel. Tällä hetkellä käytöstä poistetut tekstiilit päätyvät useimmilla paikkakunnilla energiajätteen mukana poltettavaksi.
202310_60377.jpg
Lokakuun vinkit
Kun Suomen sää on ollut pitkään jo niin syksyinen, ei perinteinen lokakuu runsaiden syyssateiden, syysmyrskyjen, viileiden säiden ja pimenevien iltapäivien myötä tunnu enää missään.
20231_80696.jpg
Upeat tulppaanit
Tulppaanin uljas ja säännöllinen muoto näyttää mahtinsa suurissa ryhmissä. Ryhmä voi olla muodoltaan säännöllinen soikio tai rivistö tai epäsäännöllisen ameebamainen. Pysty, sotilaallisen ryhdikäs ja melko säännöllisen korkuinen kukkavarsi nostaa kukkameren upeiksi, tasaisiksi kasvustoiksi. Yksinkertaisen tyylikäs ryhmä muodostuu jo yhdestä lajikkeesta, mutta lisää loistokkuutta saa yhdistämällä kahta tai useampaa lajiketta, jotka sointuvat väriltään sekä korkeudeltaan yhteen – ja tietysti kukkivat samaan aikaan.
202211_80333.jpg
Vaahteran vauriot? Asiantuntija vastaa
Pihassamme kasvaa suuri puna(veri)vaahtera, josta on suuri oksa revennyt useita vuosia sitten ja tilalle jäänyt iso aukko. Isoja oksia on jouduttu myös leikkaamaan. Rungossa valkeaa kääpää. Puun rungon ympäriltä on pääosin kuori lähtenyt pois ja runko kuulostaa koputellessa osittain laholta. Rungon alareunassa selvää lahoa onkalo maan alle. Mutta joka vuosi puu jaksaa riemastuttaa suurella kauniin punaisella lehtien hehkulla. Olisiko aika jo luopua tästä monen linnun ja hyönteisen pesästä?
20125_30647.jpg
Katse kukkapenkkeihin; miltä näyttää?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
20238_82769.jpg
Muorinkukat (Peperomia)
Huonekasveina kasvatetaan lukuisia, toisistaan hyvinkin poikkeavia muorinkukkalajeja. Usemmiten ne ovat pieniä, ruusukkeellisia ja ruohovartisia mehikasveja, joiden puikelokukinnoissa on hyvin pienet kukat. Muorinkukat ovat kukin omalla tavallaan koristeellisia; joillakin väritys on mielenkiintoinen, toisilla lehden muoto on erikoinen tai se on uurteinen. Kaikki muorinkukat ovat kuitenkin helppohoitoisia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton