• Etusivu
  • Kasvillisuus

Osoita rakkauttasi oikeilla kukilla – kuuntelemalla niiden sanomaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.02.2021
20201_62132.jpg

Sitä luulisi lajikkeeseen, väriin tai määrään katsomatta kukkien viestivän rakkaudesta ja välittämisestä, mutta toisin on! Ajattelematon kukkien antaja saattaa ajautua riitaan tai joutua kosimaan kukkien vastaanottajaa.

Mikä kukka sanoo mitäkin?

Oletko joskus miettinyt, miksi romanttisissa tilanteissa annetut kukat ovat aina punaisia ruusuja? Se saattaa johtua kukkien omasta sanomasta. Ruusun sanoma on kaikin puolin romanttinen, sillä se kuvastaa rakkautta, kauneutta, kunnioitusta, rohkeutta ja menestystä. Tämä pätee ainakin joidenkin uskomusten mukaan vain punaiseen ruusuun. Vaaleanpunainen supattelee kiitollisuudesta ja ihastuksesta, valkoinen puolestaan hohkaa nöyryyttä, viattomuutta ja puhtautta.

Mikä tahansa ruusu ei joka tapauksessa käy päinsä, mikäli niiden sanomaan on uskomista. Jouluruusun kerrotaan viestivän skandaaleista ja sen antamista voisi pitää lähes herjauksena. Kiinanruusu puolestaan supattelee katoavasta kauneudesta.

Jos ruusut ovat tulleet jo liian arkipäiväiseksi tai ruusuilla tanssiminen muuten kyllästyttää, eivät ne suinkaan ole ainoita sulosointuja kuiskuttelevista kukkasista. Auringonkukka kimppuna viestii iloa, ylpeyttä ja rakkautta, muratti rakkautta ja uskollisuutta. Vaaleanpunaiset pelargonit kuvaavat arvostusta ja ihastusta. Lemmikki ohjaa muistamaan sen antajaa ja vannoo uskollista rakkautta.

Jos uskot kukkien sanomaan, vältä ainakin näitä ikäviä kukkia. Narsissi yhdistetään itsekkyyteen, leijonankita omahyväisyyteen ja laventeli epäluottamukseen.

Värillä on väliä

Pelkkä kukan lajike ei ole vielä riittävän selvä viesti välittämään haluamaasi sanomaa.

Kun haluat osoittaa suuria tunteita, valitse voiman, terveyden ja elinvoiman väri, punainen. Pinkit kukat pursuavat lämpöä, voimaa ja voimakkuutta, keltaiset puolestaan viestivät iloa, vilpittömyyttä ja avoimuutta. Mystiikkaa ja salaperäisyyttä edustava lila sopii suuria ilon ja suruntunteita kohdattaessa. Oransseja kukkia antaessasi luot ympärillesi aurinkoista tunnelmaa, sekä rohkaiset ja piristät niiden vastaanottajaa. Menestystä ja auktoriteettia edustava sininen kukka rauhoittaa saajaansa, vihreät kukat puolestaan symboloivat toivoa, rauhallisuutta ja uudistusta. Puhdas ja viaton valkoinen lupaa kaiken kääntyvän vielä parhain päin.

20201_62130.jpg

Määrälläkin on merkitys

Vieläkö tarvitset selkeämmän sanonnan, kuin mitä kukka lajillaan tai värillään kertoo? Sillä, kuinka monta kukkaa annat, on merkityksensä.

Yhden kukan voi kuulla sanovan "olet kaikkeni! Rakastan sinua". Kaksikko ehdottelee duona uudelleen näkemistä, kolmikko puolestaan triona toivoo kahdenkeskistä aikaa. Nelikko kunnioittaa, muttei vielä rakasta, viisikko puolestaan rakastaa.

Kuusikon kerrotaan supattelevan epäuskosta toisen lupauksiin, ja toivottelevan paranemisia. Seitsemällä kukalla viestit kosinnasta, kahdeksalla jo vannot "kunnes kuolema meidät erottaa". Yhdeksän kukkasta antaessasi viestit kunnioitusta ja lupaat ikuista ystävyyttä.

Kymmenellä vannot tekeväsi kaiken kukkien vastaanottajan hyväksi. Yhdellätoista pahoitellaan rakkauden heräämättömyydestä, mutta samalla lupaillaan ainaista ystävyyttä. Kaksitoista kukkaa kertoo vastaanottajan korvaan "meillä on vaikeuksia, mutta uskon kaiken järjestyvän". Kolmetoista kukkaa on huono valinta ystävänpäivänäkin, sillä se huutaa vihaa ja halveksuntaa. Lisää kimppuun vielä yksi kukka, sillä neljätoista kukkaa supattaa "olet kaikkeni".

20201_62134.jpg
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton