• Etusivu
  • Kasvillisuus

Harjaneilikka - perinnekasvi puutarhasta toiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.07.2022
20217_71465.jpg

Kuva: Pixabay

Harjaneilikka (Dianthus barbatus)

on osa

Perinnekasvi puutarhasta toiseen

-artikkelisarjaamme, jossa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja.

Harjaneilikka (Dianthus barbatus)

Vaikka harjaneilikka on alun perin kotoisin Etelä-Euroopasta, niin Suomen se saavutti jo varhain; ehkä jo 1500-luvulla. A.K. Cajanderin (1906) mukaan harjaneilikka on meillä "yleinen kukkatarhakasvi, joskus metsistynyt".

Harjaneilikka on yleensä kaksivuotinen ruohokasvi. Sen kapeat, soikeat lehdet ovat vastakkain pystyllä, yläosista haarattomilla varsilla. Harjaneilikka kukkii toisena kesänä kesä-elokuussa. Kukat ovat tiheinä ryhminä verson latvassa ja niiden pehmeät terälehdet ovat punaiset, valkoiset tai kirjavat.

Harjaneilikka viihtyy auringossa tai puolivarjossa, ihan tavallisessa puutarhamaassa. Periaatteessa se suosii tuoretta tai kuivahkoa, kalkkipitoista ja ravinteikasta hiekka- tai moreenimaata. Versot kuolevat kukinnan jälkeen, mutta sopivalla paikalla varisseet siemenet itävät ja viihtyvät vuodesta toiseen ilman erityisempää hoitoa. Harjaneilikka kasvattaa myös jonkin verran tyviversoja.

Heimo: Caryophyllaceae

Tyyppi: Kaksivuotinen

Kukinta-aika: Heinä-elokuu

Kukinnon väri: Valkoinen, tummanpunaisesta vaaleanpunaiseen, usein kaksi- tai moniväriset

Korkeus: 30 – 50 cm

Lehdet: Kapean soikeat

Muuta: Tuoksuvat kukat, hyvä perhoskasvi. Hyvä leikkokukka.

Ohje

Ohje

Harjaneilikasta lyhyesti:

Heimo: Caryophyllaceae

Tyyppi: Kaksivuotinen

Kukinta-aika: Heinä-elokuu

Kukinnon väri: Valkoinen, tummanpunaisesta vaaleanpunaiseen, usein kaksi- tai moniväriset

Korkeus: 30 – 50 cm

Lehdet: Kapean soikeat

Muuta: Tuoksuvat kukat, hyvä perhoskasvi. Hyvä leikkokukka.

Kiinnostavatko neilikat - ja muut perinnekasvit?

Puutarha.netin Kasvikortistosta löydät lisää tietoa ja kuvia neilikoista.

Perinnekasvi puutarhasta toiseen -sarjassa on esitelty jo lehtoakileija (Aquilegia vulgaris) ja maariankello (Campanulla medium). Lue kaikki sarjan osat tästä!

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton