Maariankello – perinnekasvi puutarhasta toiseen

Maariankello hurmaa puutarhassa pullean kellomaisilla kukillaan. Värit vaihtelevat valkoisesta hempeään vaaleanpunaiseen ja syvään siniseen. (Kuva: Shutterstock)
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on maariankello (Campanula medium). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
Maariankello on viljelty koristekasvina Euroopassa jo keskiajalta lähtien. Se kuuluu kaksivuotisiin kellokasveihin ja on alun perin kotoisin Välimeren alueelta. Suomessa sitä on kasvatettu erityisesti vanhoissa pappiloissa ja kartanopuutarhoissa, joista se on levinnyt myös kotipihoille.
Maariankello (Campanula medium)
Kookkaiden kellokasvien joukossa on joitakin, kenties hieman vähemmän tunnettuja perinteisiä puutarhakasveja. Maariankello on kaunis kellolajike, jonka tukevaan, pystysuoraan varteen tulee paljon pullean kellomaisia kukkia.
Kukat sijaitsevat lyhyissä varsissa tiiviinä ryhmänä kukkavartta pitkin. Kukkien väreinä on mm. puhdas valkoinen sekä vaaleanpunaisen ja sinisen eri sävyt. Maariankello on kaksivuotinen, mikä on saattanut vähentää sen käyttöä puutarhoissa.
Maariankello siementää hyvin ja taimia kehittyy aina lisää seuraavaa kasvuakutta varten. Se on helppo ja kestävä kasvi.
Vinkki! Kukkia tulee lisää, jos jaksat nyppiä kuihtuneita.

Vaikka maariankello ei ole alkuperäinen suomalainen luonnonkasvi, sitä saattaa tavata viljelykarkulaisena vanhojen pihojen läheisyydessä tai hylätyissä puutarhoissa. Kestävyytensä ja helpon siementämisensä ansiosta se saattaa jäädä elämään alueelle vuosikymmeniksi.
Ohje
Maariankello lyhyesti:
Korkeus: 40-80 cm
Kukinta: kesä-elokuu
Kasvupaikka: aurinkoinen tai puolivarjoinen
Talvenkestävyys: melko kestävä
Kasvualusta: tuore, ravinteikas ja runsasmultainen
Istutusväli: 25-30 cm
Monikäyttöinen kaunotar myös leikkokukkana
Maariankello ei ole vain kaunis näky puutarhassa – se sopii erinomaisesti myös leikkokukaksi. Pitkävartiset, näyttävät kukinnot kestävät hyvin maljakossa ja tuovat romanttista tunnelmaa sisätiloihin. Kukinta-aikaan maariankelloa kannattaakin poimia sisälle yksittäisinä oksina tai osaksi runsaita kesäkukkakimppuja.
Erityisesti puutarhaharrastajat arvostavat maariankellon erilaisia värimuotoja. Pastelliväreissä kukkiva kasvi sopii monenlaisiin istutuksiin, ja esimerkiksi sininen maariankello tuo puutarhaan viileää sävyä, joka korostaa muiden kasvien värejä.
Kiinnostavatko perinnekasvit?
Perinnekasvit siirtyvät puutarhasta toiseen ystävän antamina jakopaloina tai hetken mielijohteesta kerättyinä siemeninä. Monia on kasvatettu Suomessa jo vuosisatoja, joskus alun perin jo unohduttuihin tarkoituksiinsa.
Esimerkiksi eräät 1600-luvun lääkkeiden lähteinä arvostetut kasvit jatkavat elämäänsä perinnepihojen kukkapenkeissä ja monet lajit ovat vakiintuneet vanhan asutuksen liepeillä kasvaviksi viljelyjäänteiksi.
Vuosisatojen kuluessa puutarhoissamme on viljelty tuhansia eri kasvilajeja ja -lajikkeita. Sen ansiosta käytössämme on nyt laaja valikoima ilmastoon sopeutuneita kasveja.
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassakukat ovat:
- harjaneilikka (Dianthus barbatus)
- kaunopunahattu (Echinacea purpurea)
- ketoneilikka (Dianthus deltoides)
- lehtoakileija (Aquilegia vulgaris)
- ruiskaunokki (Centaurea cyanus)
- silkkiunikko (Papaver rhoeas)
- sormustinkukka (Digitalis purpurea)
- iltahelokki (Oenothera biennis)
- keltasauramo (Anthemis tinctoria)
Tutustu lisää myös muihin kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa tai keskustele kasveista muiden harrastajien kanssa Puutarha.netin keskustelupalstalla.
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen? Asiantuntija vastaa

Mikä kuvassa oleva kukka on? Asiantuntija vastaa

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua

Tyrni on luonnon pioneerikasvi
