• Etusivu
  • Kasvillisuus

Havukasveilla luot pihaasi ympärivuotista vihreyttä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
20078_6156.jpg

tuiviot sopivat mainiosti pehmentämään muureja ja kiveyksiä

Viihtyisää ilmettä pihaan saa istuttamalla erilaisia havukasveja joko omaksi ryhmäkseen tai kasviryhmiin kukkivien pensaiden, perennojen ja köynnösten seuraksi. Ne tarjoavat vihreyttä ja tuulensuojaa talvella, kun lehtikasvit ovat paljaana. Keväisten kukkien värit tuntuvat hehkuvat kirkkaammin havuja vasten.

Havukasvien kasvupaikan pH ja valo-olot

Havukasvit suositellaan istutettavaksi syksyllä syyskuun puoliväliin mennessä. Kuten muidenkin kasvien osalta, myös havua valittaessa pitää ulkoisen olemuksen ja omien mieltymysten lisäksi harkita eri havujen vaatimuksia kasvupaikan suhteen. Havujen kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat jonkin verran. Niiden juuristo ei siedä liiallista kosteutta, seisovaa pintavettä eikä liian korkealla olevaa pohjavettä.

Havukasvin juuripaakkua ei saa rikkoa. Paakun päälle laitetaan multaa vain muutama sentti.

Useat havukasvit suosivat metsäisen hapanta kasvualustaa, pH 4,5-5,5. Poikkeuksiakin on: marjakuuset (Taxus), siperianpihta (Abies sibirica) ja hibatuija (Thujopsis dolobrata) pitävät kalkitusta maasta. Tuijat (Thuja) pitävät vain lievästi happamasta maasta (pH 5-6), joten niille kalkitus voi olla joskus tarpeen.

Männyt (Pinus), lehtikuuset (Larix), katajat (Juniperus) sekä mm. harmaapihta (Abies concolor), lännenpihta (Abies lasiocarpa) ja serbiankuusi (Picea omorika) pitävät aurinkoisesta paikasta, metsäkuuset (Picea abies), marjakuuset (Taxus), useimmat pihdat (Abies) ja kaikki hemlokit (Tsuga) taas pitävät varjoisammasta.

Havupensaita ja –puita on hyvin monimuotoinen valikoima, matalista maanpeitekasveista suuriin puihin. Kuivasta tuoreeseen, aurinkoisesta varjoiseen kasvupaikkaan. Tummanvihreitä, sinertäviä, kellertäviä - ja myös havuilla on syysvärinsä: syksyn ensimmäiset pakkaset värittävät tuivion (Microbiota decussata), joka on hyvä maapeitekasvi monenlaiseen paikkaan.

Kuivassa ja aurinkoisessa menestyviä lajeja ovat esim. mattomaiset kääpiökataja (Juniperus communis ’Repanda’) ja laakakatajat (Juniperus horizontalis). Samaan ryhmään sopivat vaikkapa tyynymäinen rohtokataja (Juniperus sabina), kartiomainen kartiovalkokuusi (Picea glauca ’Conica’), suppilomainen sinikataja (Juniperus squamata ’Meyeri’) tai pylväsmäinen pilarikataja (Juniperus communis f. suecica).

kääpiökataja 'Repanda' pysyy erittäin matalana ja mattomaisena
kääpiökataja 'Repanda' pysyy erittäin matalana ja mattomaisena

Tuoreessa tai kosteassa maassa viihtyvät esim. matala- ja tiiviskasvuinen pesäkuusi (Picea abies ’Nidiformis’), pallotuijan (Thuja occidentalis) eri lajit ja marjakuusen (Taxus) eri lajit.

pallotuija pysyy pyöreänä leikkaamattakin
pallotuija pysyy pyöreänä leikkaamattakin
marjakuusen voi leikata vaikka ovaalin muotoon
marjakuusen voi leikata vaikka ovaalin muotoon

Varjossa, esimerkiksi rakennuksen pohjoispuolella tuoreessa, kosteassa, runsasravinteisessa maassa viihtyvät hieman eksoottisemmat hemlokit (Tsuga) ovat vaateliaita ja tarvitsevat nuorena suojausta kevätahavalta ja kovilta pakkasilta.

Nuoria havutaimia on syytä suojata istutuksen jälkeen liialliselta auringolta ja tuulelta. Taimia kastellaan kerran tai kaksi viikossa, 20-30 litraa taimea kohden. Kevättalvella, jo helmikuussa, taimet suojataan esimerkiksi säkkikankaalla, ettei tuuli ja aurinko pääse kuivattamaan kasvia.

Kasviryhmien lisäksi havukasveja voidaan käyttää havuaitana. Leikattavaan aitaan sopivat metsäkuusi, kanadantuija ja marjakuuset. Havukasveja leikataan yleensä helmi-huhtikuussa, lepokauden aikana. Kuolleita ja katkenneita oksia voi poistaa ympäri vuoden. Vuorimännyn ja kääpiövuorimännyn vuosikasvaimista leikataan puolet pois alkukesällä ennen juhannusta. Näin kasvista tulee tiivis ja tuuhea.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20205_64469.jpg
Kaikkea oppii tekemällä itse
Olen 62 v. isoäiti. Kun olin 18 v. nuori rouva, minun puutarhani kasvoi nokkosta ja heinää. Asuimme vanhassa ok-talossa. Mieheni sisko, oli armoitettu alan harrastaja. Hän laittoi minulle viilipurkkiin mullan päälle kukansiemeniä, antoi ohjeet kuinka hoitaa ja milloin istuttaa maahan. Minun taimet olivat vihreitä karvoja, eikä koskaan kasvaneet!
20104_21574.jpg
Piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa
Viheraluerakentajat Ry:n teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan piharakentaminen lisää kiinteistön arvoa. Arvonnousu voi olla suurempi kuin pihan rakentamiskustannukset, jos rakentaminen toteutetaan harkitusti ja kohdistetaan tutkimuksessa ilmi tulleisiin kiinteistönvälittäjien nimeämiin pihan alueisiin.Kauppatieteiden maisteri Inari Janssonin tekemässä tutkimuksessa selvitettiin piharakentamisen vaikutusta kiinteistön arvoon. Lisäksi tutkittiin, mitkä pihan ominaisuudet nostavat ja laskevat kiinteistöhintaa tehokkaimmin. Tutkimuksen kohteena olleen omakotikiinteistön arvo nousi laadukkaan piharakentamisen ansiosta 11,5%, mikä on enemmän kuin rakentamisen aiheuttamat kustannukset.Tutkimustulosten mukaan kiinteistöhintaa nostavia pihan ominaisuuksia omakotipihoilla ovat erityisesti pihan sisääntulon kiveykset ja istutukset sekä oleskelupaikalle rakennettu viihtyisä terassi ja sen suojaaminen katseilta. Kerrostalopihoilla arvonnousua tuottavat kulkureittien laadukkaat pinnoitteet, asukkaiden yhteinen oleskelualue ja hoidetut istutukset erityisesti sisääntulon yhteydessä.
20237_69949.jpg
Kompostointi onnistuu ympäri vuoden
Kompostointi on luonnollinen tapa palauttaa eloperäinen maatuva jäte takaisin luontoon. Lämpöeristetyllä kompostorilla keittiöjätteen kompostointi onnistuu ympäri vuoden. Kompostoinnin aloittamista ei tarvitse siirtää kevääseen, vaan sen voi aloittaa vaikka saman tien, kunhan huomioi talvikompostoinnin erityispiirteet.Perusedellytys kompostoinnille talviaikaan on kunnollinen, myös pohjastaan lämpöeristetty talousjätekompostori. Kompostorin talvitoimivuusominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota laitetta hankittaessa. Pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki takaa, että kompostorin toimivuus on testattu pohjoisen talvioloissa.Biolan Pikakompostori 220 todettiin toimivimmaksi lämpökompostoriksi Kuluttaja-lehden testissä, jossa testattiin ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja kompostoreita.
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
202111_73615.jpg
Pajun ja pihlajan leikkaaminen syksyllä
Lukija kysyy: "Ostin talon maalta. Siinä on metsikköä vieressä ja pajuja on myös levinnyt paljon talon viereisille alueille. Yritin eilen katkoa pajuja maasta puutarhasaksilla, kunnes luin, että olisi hyvä tehdä se vasta keväällä (noin maaliskuussa). Tällöin tulisi leikata oksat pois alhaalta ja antaa niiden versoa. Versojen ollessa vihreitä tulisi ne käsitellä Roundupilla? Onko tämä hyvä taktiikka?Voinko nyt syksyllä katkoa puutarhasaksilla tai sahalla edes niitä pieni vesoja, joita kasvaa siellä täällä?Samaa kysyn pihlajasta, koska niitäkin siellä on paljon, pieniä ja keskikokoisia. Voiko niistä leikata syksyllä oksia maata myöten mistä haluaa vai onko syksy huono ajankohta?"
20227_78485.jpg
Tunnista siitepölyallergian oireet ja sen laukaisija
Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä tiettyyn aikaan, eikä diagnoosiin välttämättä tarvita tutkimuksia. Tällaisia selvästi siitepölyaikaan ajoittuvia, lieviä oireita voidaan turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton