• Etusivu
  • Kasvillisuus

Havukasveilla luot pihaasi ympärivuotista vihreyttä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.01.2024
20078_6156.jpg

tuiviot sopivat mainiosti pehmentämään muureja ja kiveyksiä

Viihtyisää ilmettä pihaan saa istuttamalla erilaisia havukasveja joko omaksi ryhmäkseen tai kasviryhmiin kukkivien pensaiden, perennojen ja köynnösten seuraksi. Ne tarjoavat vihreyttä ja tuulensuojaa talvella, kun lehtikasvit ovat paljaana. Keväisten kukkien värit tuntuvat hehkuvat kirkkaammin havuja vasten.

Havukasvien kasvupaikan pH ja valo-olot

Havukasvit suositellaan istutettavaksi syksyllä syyskuun puoliväliin mennessä. Kuten muidenkin kasvien osalta, myös havua valittaessa pitää ulkoisen olemuksen ja omien mieltymysten lisäksi harkita eri havujen vaatimuksia kasvupaikan suhteen. Havujen kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat jonkin verran. Niiden juuristo ei siedä liiallista kosteutta, seisovaa pintavettä eikä liian korkealla olevaa pohjavettä.

Havukasvin juuripaakkua ei saa rikkoa. Paakun päälle laitetaan multaa vain muutama sentti.

Useat havukasvit suosivat metsäisen hapanta kasvualustaa, pH 4,5-5,5. Poikkeuksiakin on: marjakuuset (Taxus), siperianpihta (Abies sibirica) ja hibatuija (Thujopsis dolobrata) pitävät kalkitusta maasta. Tuijat (Thuja) pitävät vain lievästi happamasta maasta (pH 5-6), joten niille kalkitus voi olla joskus tarpeen.

Männyt (Pinus), lehtikuuset (Larix), katajat (Juniperus) sekä mm. harmaapihta (Abies concolor), lännenpihta (Abies lasiocarpa) ja serbiankuusi (Picea omorika) pitävät aurinkoisesta paikasta, metsäkuuset (Picea abies), marjakuuset (Taxus), useimmat pihdat (Abies) ja kaikki hemlokit (Tsuga) taas pitävät varjoisammasta.

Havupensaita ja –puita on hyvin monimuotoinen valikoima, matalista maanpeitekasveista suuriin puihin. Kuivasta tuoreeseen, aurinkoisesta varjoiseen kasvupaikkaan. Tummanvihreitä, sinertäviä, kellertäviä - ja myös havuilla on syysvärinsä: syksyn ensimmäiset pakkaset värittävät tuivion (Microbiota decussata), joka on hyvä maapeitekasvi monenlaiseen paikkaan.

Kuivassa ja aurinkoisessa menestyviä lajeja ovat esim. mattomaiset kääpiökataja (Juniperus communis ’Repanda’) ja laakakatajat (Juniperus horizontalis). Samaan ryhmään sopivat vaikkapa tyynymäinen rohtokataja (Juniperus sabina), kartiomainen kartiovalkokuusi (Picea glauca ’Conica’), suppilomainen sinikataja (Juniperus squamata ’Meyeri’) tai pylväsmäinen pilarikataja (Juniperus communis f. suecica).

kääpiökataja 'Repanda' pysyy erittäin matalana ja mattomaisena
kääpiökataja 'Repanda' pysyy erittäin matalana ja mattomaisena

Tuoreessa tai kosteassa maassa viihtyvät esim. matala- ja tiiviskasvuinen pesäkuusi (Picea abies ’Nidiformis’), pallotuijan (Thuja occidentalis) eri lajit ja marjakuusen (Taxus) eri lajit.

pallotuija pysyy pyöreänä leikkaamattakin
pallotuija pysyy pyöreänä leikkaamattakin
marjakuusen voi leikata vaikka ovaalin muotoon
marjakuusen voi leikata vaikka ovaalin muotoon

Varjossa, esimerkiksi rakennuksen pohjoispuolella tuoreessa, kosteassa, runsasravinteisessa maassa viihtyvät hieman eksoottisemmat hemlokit (Tsuga) ovat vaateliaita ja tarvitsevat nuorena suojausta kevätahavalta ja kovilta pakkasilta.

Nuoria havutaimia on syytä suojata istutuksen jälkeen liialliselta auringolta ja tuulelta. Taimia kastellaan kerran tai kaksi viikossa, 20-30 litraa taimea kohden. Kevättalvella, jo helmikuussa, taimet suojataan esimerkiksi säkkikankaalla, ettei tuuli ja aurinko pääse kuivattamaan kasvia.

Kasviryhmien lisäksi havukasveja voidaan käyttää havuaitana. Leikattavaan aitaan sopivat metsäkuusi, kanadantuija ja marjakuuset. Havukasveja leikataan yleensä helmi-huhtikuussa, lepokauden aikana. Kuolleita ja katkenneita oksia voi poistaa ympäri vuoden. Vuorimännyn ja kääpiövuorimännyn vuosikasvaimista leikataan puolet pois alkukesällä ennen juhannusta. Näin kasvista tulee tiivis ja tuuhea.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_71454.jpg
Perinnekasvi: keltasauramo
Keltasauramo (Anthemis tinctoria) on yksi puutarhojen perinnekasveista.
20219_72373.jpg
Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.
202211_80270.jpg
Viikon kysymys: Mikä pieni puu sopisi rivitalopihalle?
Mitä pikkupuuta (mieluiten kukkivaa) suosittelette pienelle rivitalopihalle? Kyseisessä paikassa kasvoi noin 2,5 metriä korkea kataja, joka kaivettiin pois. Tarkoitus puulle on toimia koristeena ja tehdä näköestettä. Mieluiten sellainen, jota saa leikata ja muokata, jotta ei esimerkiksi kasva valtavan korkeaksi. Korkuus saisi olla noin 2–3 metriä, mutta mikäli on tosiaankin leikattava, voi mahdollinen kasvukorkeus olla enemmänkin.
20227_68804.jpg
Lisää huonekasveja pistokkaista tai jakamalla
Monia huonekasveja voi nopeasti lisätä jakamalla vanhoja kasveja tai ottamalla niistä pistokkaita. Lisäystapa vaihtelee kasvien kasvutavan mukaan. Ruusukemaisesti ja heinämäisesti kasvavia kasveja lisätään jakamalla. Köynnöstävät ja rentovartiset kasvit taas saa uudistettua pistokkaista. Jos kasvi muodostaa rönsyjä, on rönsyn juurruttaminen nopea tapa aikaansaada uusi kasviyksilö. Paras ajankohta lisätä huonekasveja on yleensä kevät, kun kasvit ovat elinvoimaisia.
202311_83297.jpg
Puut puutarhassa
Kasvaako jossain puu, jonka isoisäsi istutti? Tai saitko itse syntymälahjaksesi pihapuun? Oletteko seuranneet näiden puiden kasvua ja komistumista vuodesta toiseen – tai murehtineet sen hyvinvoinnin puolesta? Puut ovat pihan komistuksia, näyttäviä ja pitkäikäisiä. Niiden valintaan ja taimien istuttamiseen kannattaakin paneutua huolella.
20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton