• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puun tukeminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.11.2023
202311_83300.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua!

Näin tuet puun:

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
  • Tukikeppejä voi olla yhdestä neljään kappaletta
  • puu tuetaan enintään 1/3 korkeudelta
  • tukikeppi lyödään istutuskuopan sivuun, pohjamaahan asti
  • tukikeppi ei saa rikkoa juuripaakkua
  • runko ja tuki sidotaan toisiinsa yhdestä tai kahdesta kohdasta
  • side ei saa hangata kuorta eikä kiristää puun runkoa, edes rungon kasvaessa.

Muista säännöllinen ja kerralla runsas kastelu!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20149_40848.jpg
Tunnetko haperot?
Haperot viihtyvät kaikkiallaNämä erinomaisiksi luokitellut ruokasienet viihtyvät kaikkialla Suomessa, kaikenlaisissa metsissä sekä puustoisissa pihapiireissä. Haperot ovat runsassatoisia satokauden ulottuessa heinäkuulta syyskuulle.Haperoita on helpohko löytää kirkkaiden ja kiiltävien lakkiensa puolesta sammalen, ruohon ja pudonneiden lehtien seasta. Tosin auringonpaiste ja sade saattavat haalistaa lakin väriä.Ps. Haperot muistuttavat rouskuja sillä erotuksella, että haperoissa ei ole maitiaisnestettä!
20226_78597.jpg
Kukkamullissa on eroja
Kevätauringon ensi säteet herättelevät huonekasvit uuteen kasvukauteen. Kasvaakseen ja viihtyäkseen kasvit tarvitsevat valon lisäksi kasvualustan, joka vastaa niiden tarpeita. Ei siis ole yhdentekevää, mitä multaa kasveilleen valitsee. Yleiskukkamultien lisäksi multavalikoimissa on erikoismultiaesimerkiksi kylvöksille, kaktuksille ja altakasteluruukkuihin. Eri käyttötarkoituksiin kehitetty ja valmistettu multa myös näyttää ja tuntuu erilaiselta. Tutustu vaihtoehtoihin ja valitse kasveillesi parasta.
20208_65971.jpg
Monipuolinen pihan valaistus on leikkisä kokonaisuus
Toimivassa pihassa on tilaa monien asioiden tekemiseen. LedStoren valaisemassa pihassa valaistus on toteutettu monipuolisena kokonaisuutena, jossa vuorottelevat led-nauhavalaistus, led-seinävalot, pihapilarivalaisimet, spottivalaistus ja rappusvalaistus. Monipuolinen valaisimien käyttö vaikuttaa pihan tyylikkyyteen, tunnelmaan ja turvallisuuteen. Valaisimien väriksi on valittu musta, mikä sopii hienosti pihan rakenteisiin ja pintoihin. Valaistuksen säädettävyys ja himmennettävyys tuovat oman mukavuutensa valaistuksen käyttöön.
20229_79586.jpg
Viiniköynnöksen leikkaaminen
Viiniköynnöstä leikataan joka vuosi. Hoitamaton viiniköynnös tekee vain versoja ja lehtiä, eikä kasvata rypäleitä. Viiniköynnöksen leikkaamisella ohjataan köynnöksen kasvua ja parannetaan sadon määrää sekä laatua. Paras ajankohta on myöhään syksyllä marraskuussa, jolloin vältytään nestevuodolta.Viiniköynnös on talvenarka, joten sen tyvi ja juuristoalue peitetään ainakin kolmen ensimmäisen talven ajaksi reilun 10 cm kerroksella talvisuojaturpeella, pakkaspeitteellä tai havuilla, kun maan pinta on jäätynyt. Nuorena rentokasvuiset versot on helppoa laskea kokonaan talveksi maahan ja peittää.
20236_78996.jpg
Käärme tuli kylään: voiko se olla vaarallinen?
Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.
20224_77975.jpg
Riittävätkö rahat pihan rakentamiseen?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva ja turvallinen – ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton