• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puun tukeminen istutusvaiheessa – elinvoimaisen kasvun perusta

Tiina Painokallio
Päivitetty 26.02.2025
202311_83300.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua!

Puun istuttaminen on arvokas teko, mutta sen elinvoimaisuuden turvaaminen vaatii huolellista tukemista. Oikein tuettu puu juurtuu paremmin, kasvaa suoraksi ja kestää luonnon rasituksia, kuten tuulta ja rankkasateita.

Näin tuet puun

Puun tukeminen vaatii tarkkuutta ja oikeanlaisia materiaaleja. Tässä ohjeet tehokkaaseen ja turvalliseen tukemiseen:

  • tukikeppejä voi olla yhdestä neljään kappaletta
  • puu tuetaan enintään 1/3 korkeudelta
  • tukikeppi lyödään istutuskuopan sivuun, pohjamaahan asti
  • tukikeppi ei saa rikkoa juuripaakkua
  • runko ja tuki sidotaan toisiinsa yhdestä tai kahdesta kohdasta
  • side ei saa hangata kuorta eikä kiristää puun runkoa, edes rungon kasvaessa.

Muista säännöllinen ja kerralla runsas kastelu!

<p data-block-key="ija12">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

Milloin tuki poistetaan?

Puun tuki ei ole pysyvä ratkaisu. Kun puu on juurtunut tukevasti maahan, yleensä 1–2 vuoden kuluttua, tukikepit ja sidokset voidaan poistaa. Liian pitkään jätetty tuki voi haitata puun luonnollista kehitystä ja tehdä siitä riippuvaisen ulkoisesta tuesta.

Huolellinen tukeminen istutusvaiheessa antaa puulle parhaan mahdollisen alun ja varmistaa sen terveen kasvun vuosiksi eteenpäin.

Kasvillisuus
kasvit
puut
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20223_77321.jpg
Kehitä pihaa – hyvin suunniteltu ympäristö ilahduttaa kaikkia
Asukkaiden tarpeisiin vastaava, toimiva piha on parhaimmillaan olohuoneen jatke, jossa viihtyvät muutkin kuin intohimoiset puutarhaharrastajat. Asukkaiden kiinnostuksen kohteet määrittelevät paljon tilankäyttöä – satsataanko oleskeluun, harrastuksiin, kasvillisuuteen, helppohoitoisuuteen. Suunnitelmallisuuden avulla piha saadaan kestämään aikaa ja myös pakolliset toiminnot sujuvat.
20227_78485.jpg
Tunnista siitepölyallergian oireet ja sen laukaisija
Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä tiettyyn aikaan, eikä diagnoosiin välttämättä tarvita tutkimuksia. Tällaisia selvästi siitepölyaikaan ajoittuvia, lieviä oireita voidaan turvallisesti lievittää itsehoidolla.
20224_77843.jpg
Pihasuunnitteluun kuuluvat vaiheet
Pihasuunnitteluun kuuluu useita erilaisia vaiheita, joiden soisi alkavan jo tonttia hankittaessa ja talon paikkaa suunniteltaessa. Maaston muotoilut, tontin kuivatus sekä kaikki pihan toiminnot kannattaa miettiä mahdollisimman tarkkaan, jotta sopivilla rakenne- ja sijoitusratkaisuilla saadaan helpotettua pihaelämän arkea. Kasvivalintojen puntarointi onkin sitten helpompaa ja usein myös mieluisampaa.
Katse pihan puihin
Piha kuntoon OSA 1/6: Katse puihin ‒ miltä pihasi puut näyttävät?
Uudet kiinteistön omistajat ‒ ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet ‒ kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.
20175_49318.jpg
Kausikasvit tuovat väriä ja tunnelmaa joka vuosi
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.
20175_49247.jpg
Havukasvit osana pihan suunnittelua
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton