• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puun tukeminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.11.2023
202311_83300.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Istutusvaiheessa puu kannattaa tukea, jotta se saisi mahdollisimman hyvän alun juurtumisvaiheessaan. Tukematta oleva puu on alttiimpi tuulille ja sen juuret katkeamiselle; kovemmassa puuskassa puu saattaa jopa kaatua!

Näin tuet puun:

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)
  • Tukikeppejä voi olla yhdestä neljään kappaletta
  • puu tuetaan enintään 1/3 korkeudelta
  • tukikeppi lyödään istutuskuopan sivuun, pohjamaahan asti
  • tukikeppi ei saa rikkoa juuripaakkua
  • runko ja tuki sidotaan toisiinsa yhdestä tai kahdesta kohdasta
  • side ei saa hangata kuorta eikä kiristää puun runkoa, edes rungon kasvaessa.

Muista säännöllinen ja kerralla runsas kastelu!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

201911_61269.jpg
Tee se itse: Havutähti
Perinteisen havuseppeleen lisäksi voi vaihteeksi kokeilla tähdenmallisen seinä-/ovikoristeen valmistamista. Kätevät ohjeet ja havutähden valmistamiseksi löytyivät Biolanin sivuilta. Samalla ohjeella valmistat tähtikoristeen havujen lisäksi vaikka sammalesta tms.Tartu työhön ja anna mielikuvituksesi lentää!Tarvikkeet:Sitkeitä kasvinosia (pajunoksia?)Havuja, sammalta, köynnöstävää kasvia, puolukanversoja tms.Narua, lankaa tai rautalankaaSakset, oksasakset, sivuleikkurit
20202_62478.jpg
Pönttö pöllölle ja lepakolle
Hakkuiden osuessa metsään, tulee pönttöharrastajille oiva tilaisuus laittaa hakkuuaukean reunalle pönttöjä pöllöille. Suurin osa pöllölajeistamme asustaa juuri maastoltaan ja puustoltaan vaihtelevilla metsäalueilla. Useat pöllölajit viihtyvät, jos tarjolla on ruohottunutta hakkuaukeaa, metsää ja suota vuorotellen. Vaihteleva maasto tarjoaa saalistus- ja pesäpaikkoja. Nimenomaan hakkuuaukioiden reunamissa asustavat mieluiten hiiri- ja viirupöllö.
20228_79452.jpg
Viikon kysymys: Voiko hevoskastanjan jakaa?
Meillä on vanha hevoskastanja, jonka juuret on maanpinnassa. Isoon juureen on kasvanut noin 60 cm kokoinen verso. Onko mahdollista saada siitä kasvaman uusi puu, kun siinä ei ole oli juuria? Miten sen voisi juurruttaa?
20094_16195.jpg
Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.
20125_30647.jpg
Katse kukkapenkkeihin; miltä näyttää?
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka viidennessä osassa laitetaan kukkapenkit ja istutusryhmät kuntoon.Sarja sisältää seuraavat osat: OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
202210_79884.jpg
Pikkusyreenin istutus? Asiantuntija vastaa
Ostan pikkusyreenin eli Palibin. Olen kaivanut sille 70x70 cm kuopan. Millaista multaa käytän kuopan täytöön ja siis istutukseen? Laitanko kiviä ja soraa pohjalle? Sekoitanko multaan hiekkaa ja kalkkia? Miten lannoitan nyt ja jatkossa? Mitä muuta huomioitavaa on istutamisessa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton