• Etusivu
  • Hoitotyöt

Stailaa piha ja parveke juhlaan

Viritä vieraat juhlatunnelmaan jo portilla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 03.05.2023
20235_81613.jpg

Kevät! Jo pelkästään se on syy koota perhe ja ystävät yhteen. Mutta virallisemmatkin juhlat on ihanaa järjestää niin, että vierasjoukko voi levittäytyä pihalle, parvekkeelle tai patiolle.

Huolellinen etukäteissuunnittelu on tärkeintä juhlien onnistumiseksi. Suunnitelmaa tehdessä tulee jo punninneeksi, kuinka paljon aikaa ja vaivaa on panostettavissa järjestelyihin. Suunnitelmaa seuraamalla toteutus luonnistuu hyvin eikä mikään tärkeä unohdu aiheuttaakseen paniikkia juhlapäivänä.

Aikaa järjestelyihin ei useinkaan ole rajattomasti. Onneksi nopeastikin toteutettavilla konsteilla juhlan puitteet voi loihtia. Puutarhasuunnittelija ja -neuvoja Marja Kärki Puutarhamyymälä Muhevainen Oy:stä kertoo, miten piha ja parveke loihditaan juhlakuntoon.

Stailaamalla viimeistelty ilme

‒ Rakastan itse järjestää juhlia ja aihe on lähellä sydäntäni. Suunnittelu ja somistus ovat niitä ihanimpia vaiheita, mutta vähän tylsempiäkin hommia kannattaa pohjatyönä tehdä, jotta juhlatunnelma aikanaan kohoaa kattoon, pohjustaa Marja Kärki.

Parvekkeen ilme siistiytyy nopeasti imuroimalla ja lasitukset pesemällä. Piha sen sijaan saattaa vaatia enemmän huomiota. Koko pihaa ei tarvitse juhlien vuoksi myllätä, mutta ainakin rojut kannattaa siirrellä piiloon ja lakaista käytävät ja patiot.

Jos istutusalueet ovat rikkaruohottuneet, pikainenkin kitkentä saa ne järjestykseen ainakin juhlan ajaksi.
‒ Kun perussiistiminen on tehty, päästään mukavampaan somistamisvaiheeseen, naurahtaa Marja Kärki.

Jo muutama viikko ennen h-hetkeä kannattaa tarkastella niin pihaa kuin parvekettakin kriittisesti, kaipaako jokin kohta kohentamista.

Jos esimerkiksi perennapenkissä ei juhlan aikaan ole kukkivia lajeja, saa penkkiin väriä istuttamalla kasvien väleihin kesäkukkia. Ja jos parveke tai patio kaipaa lisää viihtyisyyttä, sitä on helppo lisätä eri kokoisilla ruukkuistutuksilla.

Ruukkuistutukset ovat juhlien järjestäjän salainen ase

‒ Ruukkuihin tehtyjä istutuksia käytetään ihmeen vähän siihen verrattuna, kuinka paljon niillä saadaan viihtyisyyttä, väriä ja kauneutta pihoihin ja parvekkeille, Marja pohtii.

Amppelikasveja ihmiset osaavat jo hyvin hankkia, mutta nekin kohoavat aivan toiselle tasolle, jos muovinen kasvatusamppeli vaihdetaan kauniimpaan ja mielellään suurempaan astiaan, jotta juurilla on tilaa kasvaa.

‒ Aika harvoin ajatellaan kesäkukkien multatilan riittävyyttä, vaikka se on kasvien kauniina pysymisen tärkeä edellytys, muistuttaa puutarhaneuvoja.

Vaihtelevuutta ruukkuistutuksiin saadaan valitsemalla niihin kesäkukkien lisäksi kaunislehtisiä perennoja, heiniä, havukasveja tai pikkupuita.

‒ Monet kasveista talvehtivatkin ruukuissaan, kunhan niitä muistetaan hoitaa myös syksyllä ja talven jälkeen keväällä, Marja vinkkaa.

Ruukkuja ryhmittelemällä istutukset rajaavat tiloja ja antavat suojaa katseilta, mutta ennen kaikkea lisäävät viihtyisyyttä. Kasvien korkeuseroja hyödyntämällä ryhmän sommittelu on ilmeikäs ja kiinnostava.
Ruukkuja ryhmittelemällä istutukset rajaavat tiloja ja antavat suojaa katseilta, mutta ennen kaikkea lisäävät viihtyisyyttä. Kasvien korkeuseroja hyödyntämällä ryhmän sommittelu on ilmeikäs ja kiinnostava.

Jos tilaa on, ei kannata tyytyä yhteen tai kahteen ruukkuun, sillä ryhmiksi aseteltuina ne ovat erityisen edukseen. Kolmen eri kokoisen ruukun ja eri korkuisten kasvien ryhmä on hyvä alku. Enemmänkin voi laittaa, jos tilaa on.

Tilan käytön kannalta erityisen tärkeää onkin kiinnittää huomiota ruukkujen kokoon. Suuri ruukku pienissä tiloissa pienentää tilaa entisestään. Muutama pienehkö ruukkuistutus yhteen ryhmiteltynä voi antaa jopa väljentävän vaikutelman.

Suurissa tiloissa sen sijaan pienet ruukut näyttävät vaatimattomilta, vaikka niitä olisi montakin. Suuria ruukkuja kannattaa ehdottomasti käyttää silloin, kun tilaa on. Ne antavat mahdollisuuksia isojen kasvien ja näyttävien istutusten käyttöön.

Satsaa sisääntuloon

Huoliteltu sisääntulo on kuin käyntikortti, joka tekee vaikutuksen. Helppo ja nopea tapa kohentaa sisääntuloa on asetella portille kauniit ruukkuistutukset tervehtimään tulijoita.

Keskenään samanhenkisissä ruukuissaan yhteen ryhmitellyt kasvit muodostavat tasapainoisen kokonaisuuden. Asettelussa on hyödynnetty portaiden korkeuseroja ja kasvien erilaisia lehtimuotoja, joita on täydennetty harkituilla kukilla.

Ruukut voi sijoitella molemmin puolin porttia, ovea tai pihakäytävää. Jos tilaa on vähän, yksikin ruukku sisääntulon toisella puolella ohjaa luontevasti vieraat eteenpäin eikä hankaloita liikkumista.

Ruukkujen kokoon kannattaa aina kiinnittää huomioita, erityisesti sisääntulossa, painottaa Marja Kärki.

Portilla pienet ruukut näyttävät helposti orvoilta, jos ympärillä on paljon tilaa. Ja myös toisin päin – jos sisääntulo on pieni, suuret ruukut voivat saada tilan näyttämään ahtaalta.

Viritä juhlaväki tunnelmaan jo portilla tai ovella.
Viritä juhlaväki tunnelmaan jo portilla tai ovella.
Elävä kranssi sopii yhtä hyvin juhlistamaan pientalonkin sisäänkäyntiä.
Elävä kranssi sopii yhtä hyvin juhlistamaan pientalonkin sisäänkäyntiä.

Kerrostalossa ei aina löydy paikkaa ruukkuistutuksille ulko-oven läheisyydestä, mutta ovikranssi ei vie paljon tilaa. Vuodenajan teemaan sopiva, elävästä materiaalista koottu kranssi tervehtii vieraita ja virittää juhlatunnelmaan.

Älä jätä istutuksia viime tippaan

Kasvit tarvitsevat aikaa asettuakseen uudelle kasvupaikalle eivätkä ole parhaimmillaan juuri istutettuina. Kesäkukat alkavat nopeastikin työntämään uusia kukkavanoja ja runsaampaa lehdistöä, mutta ainakin pari viikkoa ennen juhlia olisi syytä olla istutuspuuhassa.

Kukkien kanssa voi myös syystä tai toisesta epäonnistua. Varasuunnitelma voi silloin pelastaa, vaikka vaurioita tulisi viime tipassa.

Itse istutan ruukkuihin aina varalta esimerkiksi kevään pihajuhlaan ylimääräisiä, kylmää kestäviä orvokkeja. Ne pelastavat, jos halla puraisee juhlia edeltävänä yönä herkempiä kukkaistutuksia, Marja Kärki kertoo.

Jos kaipaat ideoita pihan ehostamiseen tai istutuksiin, puutarhaneuvojan vinkeillä säästät aikaa muulle juhlavalmisteluille.

Tutustu puutarhaneuvojaan

Yllätä juhlapöydän kattauksella

Juhlava, mietitty kattaus kohottaa aina tunnelmaa. Siksi siihenkin kannattaa uhrata muutama ajatus etukäteen. Viitseliäs tekee harjoituskattauksen, jotta aikaa ei juuri juhlan alla kulu suunnitteluun ja kokeiluihin.

Pöytäkoristeita ei kannata unohtaa. Ne voivat olla ruukkukasveja tai leikkokukkia. Ne voivat olla oman puutarhan sieviä oksia tai yrtti-istutuksia. Ne voivat olla lasipurkkiin idätettyjä herneenversoja tai takapihan sammalta. Oma persoonallisuus saa näkyä.

Elävät kukat maljakossa tai pöytäkoristeina kohottavat tunnelmaa. Persoonallisen ilmeen saa käyttämällä oman pihan kukkivia kasveja ja oksia tai muita luonnon materiaaleja. Luonnosta kerättäessä kannattaa kerrata jokamiehenoikeudet, sillä kaikkea ei saa ilman maanomistajan lupaa kerätä.

Katso vinkit kesäkukkaistutuksiin ja sommitteluun

Juhlat voi alkaa!
Juhlat voi alkaa!

Teksti: Tuuli Järvinen

Kuvat: Marja Kärki ja iStock

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20172_48286.jpg
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20198_59333.jpg
Eikö mökillä ollutkaan mukavaa?
Pystytkö Sinä rentoutumaan mökillä ollessasi? Entä muut perheenjäsenesi? Tarjoaako mökki teille jokaiselle mukavaa puuhaa, sekä mahdollisuuden rentoutua ja ladata akkuja? Mökki on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Mökillä on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Nyt on hyvä aika aloittaa suunnittelu, niin ensi kesänä kaikki on kunnossa!Santanderilta voit hakea rahoitusapua suunnitelmiisi
20235_81972.jpg
Viikon kysymys: Miten juolavehnä hävitetään?
Pihassani on noin viiden neliön alue, jossa ei kasva muuta kuin juolavehnää. Paikka on mielestäni hapan eli siinä kasvaa vähän varpua. Haluaisin joskus tehdä alueelle niin sanotuille happamille kasveille kukkamaan ja voisin jopa istuttaa siihen varpuja metsästä. Mutta kun se on juolavehnää täynnä! Aloitin äsken urakan ja kaivoin lapiolla kaksi kottikärrykuormaa juolavehnätupaksia pois.Onko mahdollista hävittää juolavehnä, jos katan alueen nyt koko kesäksi esimerkiksi mustalla mansikkamuovilla ja annan olla syksyyn asti? Tappaako tämä myös juurakot? Mitä sen jälkeen pitää tehdä? Onko juurakot silloin helpommin kaivettavissa ylös? Olisiko vielä hyvä käsitellä ennen tai jälkeen roundupillla?Koska mahdollisesti voisi tehdä siihen kukka/kasvipaikan?
20233_81311.jpg
Nyt haudataan alushousut pihalle! - Toimitus testaa
Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton