• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2019
20156_43599.jpg

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan... ja vielä oikein istutettuna - ja hoidettuna!

Kiireiset myyjät eivät oikein ehdi auttamaan taimikaupoilla, mutta tietoa tarvitaan; mistä saisi helposti tietoa kasveista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista?

Puutarhamyymälä on täynnä kasveja, tuttuja ja vähemmän tuttuja. Mieli tekisi hankkia vaikka jonkun uuden puun, pensasuutuuden ja kuvissa ihanilta näyttäviä perennoja... ja noita upeita kesäkukkia!

Mutta - menestyvätkö ne meidän tontillamme? Kestävätkö etupihan paahteessa?

Tuttuja tunteita taimikaupoilta. Kevään kiireisimpänä aikana myyjätkin ovat niin täystyöllistettyjä, ettei apua millään riitä kaikille tarvitsijoille. Mikä sitten avuksi?

Missä asut?

Tiedäthän millä kasvuvyöhykkeellä tonttisi sijaitsee? Lähialueen puutarhamyymälöissä on useimmiten vain lajikkeita jotka, menestyvät samalla alueella. Kasvin talvenkeston varmistamiseksi valitse laji, joka viihtyisi vielä hieman pohjoisempanakin.

Minkälaiset olot tontillasi on? Miten aurinko pääsee paistamaan? Jos jokin paikka on auringossa klo 13-15 välillä, niin siihen on valittava täyttä paahdetta kestäviä lajeja. Mikäli alue on edes osan päivää varjossa, niin olot ovat jo paremmat. Isomman kasvin takaakin löytyy hieman varjoisampaa kasvupaikkaa.

Entä kasvualusta? Kovin kevyt ja hiekkainen maa läpäisee veden ja ravinteet - savinen alusta taas pidättää vettä, on tiivis ja lämpenee keväällä hitaasti. Maa voi olla havupuiden alla myös hyvin hapanta. Perusmaan laatu vaikuttaa myös kasvien valintaan. Onneksi myös kasvualustaa parantamalla saadaan parannettua oloja useampien kasvilajien hyväksi.

Huomio

Huomio

Hanki tietoa etukäteen

Ennen ostoksille lähtöä kannattaa kuitenkin miettiä valmiiksi mitä lähtee hakemaan. Näin vähennetään ylimääräisten taimien hankkimista (johon useimmat meistä kotipuutarhureista helposti sortuu). Ellet ole aivan varma lajista, niin mieti ainakin alustavasti valmiiksi mitä kasveja tarvitset; havu-tai lehtipuu, pensas, perennoja, kesäkukkia? Minkä kokoiseksi ne saisivat kasvaa, millaiselle paikalle ne tulisivat, mitä värejä haluaisit? Mitä tarkemmin tiedät mitä haluat, niin sitä helpompaa on löytää oikea kasvi.

Apua kasvien valintaan saat esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistosta. Sinne voit laittaa erilaliset hakukriteerit ja saat listattua juuri sopivat vaihtoehdot kortiston 1400, Suomessa menestyvästä kasvilajista ja -lajikkeesta.

Nyt olet valmis taimikaupoille!

Tutustu lähialueesi taimikauppojen tarjontaan - tai katso mitä voit tilata netin kautta!

Tutustu kasvien tietoihin paikanpäällä. Jokaisessa taimessa tulee olla tiedot lajikkeesta ja sen kasvupaikkatoiveista. Usein on tietoa myös kasvutavasta ja -korkeudesta (kukinta-ajasta yms.). Jos siis tarvitset vaikka paahteessa viihtyvää, itsesi korkuista pensasta niin etsi auringon kuvalla varustettua, alle 2 metriseksi kasvavaa lajiketta (mikä kasvaa menestymisvyöhykkeelläsi).

Mikäli myyjät ehtivät auttamaan kasvihankinnoissa, niin käytä heidän asiantuntemustaan hyväksi!

Huomio

Huomio

Vinkkejä:

  • Selvitä tonttisi kasvuolosuhteet ja menestymisvyöhyke.
  • Etsi tietoa etukäteen sopivista kasveista.
  • Hyödynnä myyjien ammattitaitoa.
  • Etsi tietoa taimien lapuista; tunnista yleisemmin käytetyt logot ja merkinnät.
  • Valitse terve, monihaarainen taimi - tarkista myös juuripaakun kosteus ja juurien väri mahdollisuuksien mukaan.

P.S Hanki samalla kasvualustatuotteet, mitä tarvitset istutusalustan parantamiseen!

Oikea kasvi, oikeaan paikkaan - oikein istutettuna ja hoidettuna!

Huolehdi siitä, että hankkimasi kasvit pysyvät hyvässä kunnossa ja kosteina istutukseen saakka. Perusta ja paranna kunnollinen istutuskuoppa, kastele se huolella ja istuta, kuten kuuluu...

Lue lisää: Istuta taimet oikein

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20172_48338.jpg
Pyöreä kivipatio miellyttää silmää ja kestää kulutusta
Mieti ensin sopivan houkutteleva ja rauhaisa paikka, jossa haluat kahvihetkesi viettää. Sen jälkeen vain tartut tuumasta toimeen, niin ei aikaakaan kun saat hienoa jälkeä aikaiseksi. Pyöreän muotokielen Kehäkivi on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen.
Kirjava muratti
Muratti - kaunis viherkasvi
Muratti (Hedera helix) on kauniiden lehtiensä ja helppohoitoisuutensa ansiosta löytänyt paikkansa niin kodeista kuin osana kesäkukkaistutuksiakin. Se on ainavihanta köynnöskasvi, jonka lajikkeet eroavat toisistaan lehtien muodon, koon ja värin perusteella. Muratilla onkin lukuisia lehtimuotoja ja vihreän yksivärisen muodon lisäksi valkoisen ja keltaisen sävyillä kuvioituja lehtiä.
20216_71311.jpg
Oletko jo haastanut työnantajasi antamaan aikaa kalastukselle?
Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön mukaan, yli puolet suomalaisista kannattaa kalastukseen liittyvien lupamaksujen liittämistä liikuntaetuun. Suomen Vapaa-ajankalastajat haastaakin yritykset tarjoamaan työntekijöilleen kesällä vähintään tunnin työaikaa kalastukseen käytettäväksi. Joko sinä haastoit oman työnantajasi?
20226_78841.jpg
Heinäkuussa kukkivat nukkeruusu ja ritarinkannukset
Nukkeruusu ja ritarinkannukset kukkivat keskikesällä ja suosivat aurinkoista kasvupaikkaa. Pienimpiin ruusupensaisiin lukeutuva nukkeruusu sopii yhtä hyvin puistoihin kuin kotipihoille. Se on matala, terve ja helppohoitoinen. Yksinkertaiset vaaleanpunaiset kukat kestävät paahdetta ja sadetta.Jaloritarinkannukset ovat perinteisiä perennoja, jotka tekevät kukkapenkistä huomion keskipisteen. Toista metriä korkeat kukinnot ovat täynnä sinisiä, valkoisia tai vaaleanpunaisia kukkia. Sähkönsinisenä kukkiva kiinanritarinkannus sen sijaan on hento, alle puolen metrin korkuinen kivikkokasvi.
202010_67070.jpg
Lisävaloa yrteille ja huonekasveille
Pimeänä vuodenaikana kaikki elävät kasvit hyötyvät lisävalosta, niin huonekasvit kuin yrtitkin. Voit nauttia tuoreista yrteistä ympäri vuoden, kun sijoitat ne sisätiloissa ikkunalaudalle ja huolehdit talvella riittävästä valonsaannista keinovalolla. Kasvien valontarve vaihtelee, mutta pimeään aikaan lisävaloa kannattaa antaa vähintään kahdeksan tuntia päivässä.
MUHEVAINEN
Perennat ovat puutarhan peruskasveja
Monivuotiset kukat eli perennat ovat puutarhan peruskasveja, joiden varaan rakentuvat pitkän päälle helppohoitoiset istutusalueet ja yksilöllinen ilme. Runsas lajitarjonta lukemattomine variaatioineen mahdollistavat sen, että kaikenlaisille kasvupaikoille löytyy oikeat yhdistelmät ja oman maun mukaiset lajit. Kun penkin suunnittelussa etusijalle asetetaan kasvupaikan oloissa viihtyvät kasvit, palkitsee onnistumisen ilo kotitarhurin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton