• Etusivu
  • Hoitotyöt

Väriä puutarhaan pensailla ja havuilla

Syysistutuskausi on aluillaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.09.2024
Syksy 20238_82834.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syyskaudella istuttajan apuna ovat ilmankosteus, viilenevät yöt ja silloin tällöin sattuvat sateet. Kastelun tarve on aina vähäisempää syyskauden istutuksille. Syksyllä istutetut kasvit hyödyntävät kevätkosteuden ja lähtevät nopeasti kasvuun heti ilmojen lämmetessä. Astiataimia voi mainiosti istuttaa koko syksyn, mutta paljasjuurisia taimia vasta 15.9. jälkeen – kunhan ensin yöhallat tuleennuttavat lehtipensaat.

Niin lehti- kuin havupensaissakin on paljon erilaisia muotoja ja värisävyjä. Kukinta-aikaa saa lehtipensailla vaikka koko kesäksi ja vaikka itse kasvi ei kukkisikaan koko ajan, niin lehdistö on koristeellinen koko kesän. Pensaita voit yhdistää myös perennaistutuksiin, jolloin kukinta-aikaan saadaan vielä lisää pituutta ja istutusryhmään korkeutta sekä näyttävyyttä. Saatavilla on myös paljon lajikkeita, joissa lehtien eri sävyillä saadaan kivasti vaihtelua aikaan.

<p data-block-key="mlvo5">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)

Väriä puutarhaan pensailla

Koriste-, marja- ja havupensaat ovat helppoja kasvattaa, kunhan valitset oikeat kasvit oikeisiin paikkoihin. Esimerkiksi valo-olosuhteet, kasvavien puiden juuristot sekä kasvin omat toiveet pitää ottaa huomioon. Mikäli itselläsi on epävarmuutta kasvivalintoja tehdessäsi, niin hyödynnä oman puutarhaliikkeesi ja puutarhurisi asiantuntemusta.

Muistathan myös, että lehtipensaille annetaan nyt elokuun puolivälin jälkeen syyslannoitus – ja hoitolannoitus sitten keväällä.

<p data-block-key="1d4js">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton