• Etusivu
  • Ajankohtaista

Paukkupakkaset eivät estä kompostointia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.02.2024
Kompostori talvikuivikeiso

Pikakompostori toimii talvellakin © Biolan

Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Koska keittiöstä biojätettä syntyy päivittäin, on tärkeää, että kompostoria pystyy käyttämään vuoden ympäri. Jäätyneeseen kompostoriin ei kannata kaataa kuumaa vettä. Paras herätyskeino on lämmin vesi kanisterissa.

Kompostoitumisen onnistumiseksi tärkeintä on valita lämpöeristetty kompostori, joka on tarkoitettu Suomen olosuhteisiin. Myös kompostorin kannen ja pohjan pitää olla hyvin eristetty, jotta lämpö säilyy kompostorissa pakkasellakin.

− Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa biojätettä. Kompostoitumisen onnistumiseksi riittää, että pitää hajottajat tyytyväisinä. Kun kompostoriin viedään säännöllisesti uutta jätettä, hajottajilla riittää ruokaa omiin elintoimintoihinsa ja ne tuottavat lämpöä. Hajottajat tarvitsevat myös happea. Jotta kompostimassa säilyisi ilmavana, biojätekerrosten väliin lisätään kuiviketta, vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä. Kun kuivikkeen laittaa tuoreen jätteen päälle, se eristää samalla lämpöä, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Jos biojätettä kertyy vähän, hajottajien elintoiminnot hidastuvat ja ne saattavat siirtyä lepotilaan. Silloin kompostorin lämpötila laskee. Tämän voi estää lisäämällä jätteen joukkoon kompostiherätettä tai käyttämällä talvikuiviketta. Talvikuivike sisältää energiaa ja typpeä, jotka saavat pieneliöt virkistymään.

Jäätynyt kompostori herää kuumavesikanisterilla

Jäätynyttäkin kompostoria voidaan käyttää normaalisti eikä jäätymisestä ole mitään haittaa syntyvälle kompostimullalle. Jos kompostori ei käynnisty itsekseen, se on syytä herätellä viimeistään siinä vaiheessa, kun tila alkaa loppua.

− Turvallinen keino herättää jäähtynyt kompostori on täyttää kanisteri kuumalla vedellä ja haudata se pintajätteen joukkoon. Kanisteria kannattaa vaihtaa muutaman päivän ajan. Lämpö herättää pieneliöt horroksestaan ja kompostoituminen alkaa, kertoo Kerttula.

Info

Info

Niksit talvikompostointiin:

Kompostoria ei kannata kastella kuumalla vedellä, ettei se kostu liikaa. Märkä komposti on ilmaton ja alttiimpi jäätymään uudelleen.

1. Kompostorin pitää olla kauttaaltaan lämpöeristetty.
2. Vie kompostoriin biojätettä useita kertoja viikossa.
3. Lisää joka kerta kuiviketta vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.
4. Jos lämpötila laskee, lisää kompostiherätettä tai talvikuiviketta.
5. Tyhjennä kompostoria myös talvella.
6. Sulata mahdollisesti jäätynyt kompostori hautaamalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri pintajätteeseen.

<p data-block-key="lv52y">Talvellakin voi tyhjentää</p>
Talvellakin voi tyhjentää
© Biolan
Ajankohtaista
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.
20208_66288.jpg
Rakennusmateriaali kiertoon: verkkokauppa rakennus- ja purkujätteelle
Digitaalista markkinapaikkaa suunnittelemaan ja toteuttamaan ryhtyy Metatavu Oy Mikkelin seudulla syntyvälle rakennus- ja purkujätteelle, sekä purettavista rakennuksista tarpeettomaksi jäävälle irtaimistolle.
20217_71620.jpg
Vanha betonielementti irti ja uudelleen käyttöön?
Purettavien rakennusten betonielementit voi irrottaa ehjänä ja käyttää uudelleen, uskoo asiantuntija. Nyt asiaa selvitetään kansainvälisessä hankkeessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton