• Etusivu
  • Ajankohtaista

Paukkupakkaset eivät estä kompostointia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.02.2024
Kompostori talvikuivikeiso

Pikakompostori toimii talvellakin © Biolan

Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Koska keittiöstä biojätettä syntyy päivittäin, on tärkeää, että kompostoria pystyy käyttämään vuoden ympäri. Jäätyneeseen kompostoriin ei kannata kaataa kuumaa vettä. Paras herätyskeino on lämmin vesi kanisterissa.

Kompostoitumisen onnistumiseksi tärkeintä on valita lämpöeristetty kompostori, joka on tarkoitettu Suomen olosuhteisiin. Myös kompostorin kannen ja pohjan pitää olla hyvin eristetty, jotta lämpö säilyy kompostorissa pakkasellakin.

− Kompostin lämpö syntyy pieneliöiden hajottaessa biojätettä. Kompostoitumisen onnistumiseksi riittää, että pitää hajottajat tyytyväisinä. Kun kompostoriin viedään säännöllisesti uutta jätettä, hajottajilla riittää ruokaa omiin elintoimintoihinsa ja ne tuottavat lämpöä. Hajottajat tarvitsevat myös happea. Jotta kompostimassa säilyisi ilmavana, biojätekerrosten väliin lisätään kuiviketta, vähintään kolmasosa viedyn jätteen määrästä. Kun kuivikkeen laittaa tuoreen jätteen päälle, se eristää samalla lämpöä, vinkkaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Jos biojätettä kertyy vähän, hajottajien elintoiminnot hidastuvat ja ne saattavat siirtyä lepotilaan. Silloin kompostorin lämpötila laskee. Tämän voi estää lisäämällä jätteen joukkoon kompostiherätettä tai käyttämällä talvikuiviketta. Talvikuivike sisältää energiaa ja typpeä, jotka saavat pieneliöt virkistymään.

Jäätynyt kompostori herää kuumavesikanisterilla

Jäätynyttäkin kompostoria voidaan käyttää normaalisti eikä jäätymisestä ole mitään haittaa syntyvälle kompostimullalle. Jos kompostori ei käynnisty itsekseen, se on syytä herätellä viimeistään siinä vaiheessa, kun tila alkaa loppua.

− Turvallinen keino herättää jäähtynyt kompostori on täyttää kanisteri kuumalla vedellä ja haudata se pintajätteen joukkoon. Kanisteria kannattaa vaihtaa muutaman päivän ajan. Lämpö herättää pieneliöt horroksestaan ja kompostoituminen alkaa, kertoo Kerttula.

Info

Info

Niksit talvikompostointiin:

Kompostoria ei kannata kastella kuumalla vedellä, ettei se kostu liikaa. Märkä komposti on ilmaton ja alttiimpi jäätymään uudelleen.

1. Kompostorin pitää olla kauttaaltaan lämpöeristetty.
2. Vie kompostoriin biojätettä useita kertoja viikossa.
3. Lisää joka kerta kuiviketta vähintään 1/3 viedyn jätteen määrästä.
4. Jos lämpötila laskee, lisää kompostiherätettä tai talvikuiviketta.
5. Tyhjennä kompostoria myös talvella.
6. Sulata mahdollisesti jäätynyt kompostori hautaamalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri pintajätteeseen.

<p data-block-key="lv52y">Talvellakin voi tyhjentää</p>
Talvellakin voi tyhjentää
© Biolan
Ajankohtaista
kierrätys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20222_76970.jpg
Ongelmallinen aurinkopaneelijäte
Täysin uusiutuvana energianlähteenä markkinoidun aurinkoenergian sanotaan pelastavan planeettamme, mutta miten kestävää kehitystä aurinkopaneelit todella ovat?
Maassa pystyssä ilotulite, josta kipinöitä ja savua
Räiskettä hinnalla millä hyvänsä? Ilotulitteiden todellinen ympäristövaikutus
Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?
20218_72052.jpg
Tiili osana vähähiilistä rakentamista
Tiili on perinteinen, jo vuosituhansia käytetty rakennusmateriaali. Sen kestävyys niin runko- kuin julkisivurakentamisessa on todettavissa kauniisti patinoituneissa vahoissa tiilirakennuksissa ympäri maailmaa. Ekologisesti kestävässä rakentamisessa rakenteilta vaaditaan pitkäikäisyyttä, elinkaaritaloudellisuutta ja kierrätettävyyttä - ominaisuuksia, jotka voidaan kaikki saavuttaa keraamisilla tiiliratkaisuilla.
20228_79410.jpg
Voiko tuijia istuttaa kohopenkkiin? Asiantuntija vastaa
Tavoitteena on saada näkösuojaa pihan reunaan. Onko teoriassa mahdollista istuttaa tuijia pienistä muurikivistä rakennettuun kohopenkkiin onnistuneesti? Tonttimme reunassa kulkee valokuitukaapeli melko pinnassa (kaapelin tarkasta sijainnista ei valitettavasti ole merkittyä karttaa, joten sitä täytyy vain varoa) siinä, mihin olisi toiveissa istuttaa kaksi riviä tuijia näkösuojaa tuomaan.Alueet ovat kooltaan noin 1,6 x 1,7 m sekä 2,5 x 3,8 m – korkeuseroa pienemmällä alueella on 0,2 m ja isommalla alueella 0,5 m. Tämä on tontin raja-aidan ja talon välinen tila. Tuijat ovat ostohetkellä noin 1,8 m. Koska maata ei voi kaivaa auki, vaihtoehtona on vain pihamuurikivistä rakennetut istutuspenkit. Kuinka korkean "muurinreunan" tulee olla, jotta tuijat pärjäävät, ja olisiko istutuskehikko pohjaton / minkälaisella pohjalla? Ja onko tuijien toteutus näillä reunaehdoilla mahdollista ylipäänsä? Mikäli tuijat eivät pärjää näissä olosuhteissa, mikä olisi vaihtoehtoinen istutettava ratkaisu (mielellään ikivihreä)?
trimmeri käytössä voikukkien kaatamisessa
Trimmeri käyttövalmiiksi – helpot ohjeet ja huoltovinkit puutarhaharrastajalle
Hankitko juuri uuden trimmerin ja innostuit heti hommiin? Hyvä juttu! Monet meistä vievät laatikon kierrätykseen saman tien – ohjeet mukana. Onneksi alkuun pääsee helposti myös ilman manuaalia. Tässä tiivistetyt käyttö- ja huolto-ohjeet, joiden avulla pidät trimmerisi kunnossa ja pihasi siistinä.
20231_76533.jpg
Talviviljely, mistä ihmeestä on kyse?
Joka kevät kotipuutarhureiden kämmenpohjia alkaa syyhytä ja siemenpussit kaivetaan esille laatikoista. Joko pian pääsisi istuttamaan tämän kesän kukkaloistoa sekä herkullista satoa. Nyt tulee vinkki niille, jotka eivät millään malttaisi odottaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton