• Etusivu
  • Kasvillisuus

Ilotulitteet ja ympäristö

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.12.2014
20_P_56146.jpg

Vuosi vaihtuu melkoisessa paukkeessa - ja katkussa. Onko ilotulituksesta jotain haittaa ympäristölle?

Ainakin näin maallikosta vaikuttaa siltä, että vuoden vaihtuessa ja paukkeen lisääntyessä, myös suussa ja hengityselimissä maistuu ja tuntuu. Ruudinkatkuista ilmaa on ikävä hengittää ja se pistää yskittämään - ja maistuu ikävältä suussa... Mitä ilotulitteet oikein sisältävät, onko niistä jotain seurauksia ympäristöllemme - entä meille itsellemme?

VASTAUS KYSYMYKSEEN:

Vuodenvaihteen vietossa ilotulitteiden ampuminen on rasite ympäristölle - ja varmasti myös meille itsellemmekin. Pitkäaikaisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia on vaikea arvioida, mutta ainakin niiden hetkellinen vaikutus on kiistaton.

Haitallisimmat ympäristövaikutukset aiheutuvat tulitteiden käyttöpaikoilla, missä kaikki niiden sisältämä materiaali ja palamistuotteet leviävät ympäristöön. Onneksi EU:ssa on valmisteilla direktiivi ilotulitteista, sillä jo pelkästään Suomessa ammutaan ilmaan 1 - 2 miljoonaa erilaista ilotulitetta joka vuodenvaihde - ja pääosin lyijyä sisältävistä uuden vuoden tinoista syntyy puolestaan vuosittain noin 30 tonnia lyijyjätettä...

Ilotulitteet sisältävät mustaa ruutia ja suuren joukon erilaisia valo- ja väri-ilmiöitä tuottavia kemikaaleja. Ruuti koostuu pääasiassa kaliumnitraatista, rikistä ja hiilestä. Värilliset efektit syntyvät erilaisten metallisuolojen reaktioissa. Tulitteissa esiintyy tyypillisesti strontiumin, litiumin, bariumin, raudan, kuparin yhdisteitä sekä alumiinia, titaania ja magnesiumia jauhe- tai hiutalemuodossa. Kaikki ilotulitteiden käytöstä syntyvät reaktiotuotteet ovat jossain määrin haitallisia ihmisille ja ympäristölle, ja ne tulevat alas ilmasta enemmin tai myöhemmin ja joutuvat maaperään ja vesistöihin.

Ilotulitteet huonontavat ilman laatua.
Joillain paikoin saattavat hengitysilman ohjearvot ylittyä etenkin hiukkaspitoisuuden ja typen oksidien osalta. Normaalin ilmanseurannan yhteydessä todetaan aina ilotulituksen jälkeen hetkellisesti kohonneita hiukkaspitoisuuksia. Muutama vuosi sitten tutkittiin tarkemmin Tukholman vesifestivaalien yhteydessä järjestettyä ilotulitusta. Mittaustulokset ilmasta osoittivat hetkellisesti selvästi kohonneita epäpuhtauspitoisuuksia etenkin kuparin, lyijyn, sinkin, alumiinin sekä kloori- ja rikkiyhdisteiden osalta. Suoria terveysvaikutteita ilotulitteista ei juurikaan ole selvitetty; selvää kuitenkin on, ettei pienhiukkasten ja raskasmetallien hengittäminen ainakaan terveyttä paranna. Useat astmaa sairastavat reagoivat ilman hiukkasitoisuuden kasvuun hyvinkin nopeasti.

Ilotulitteet aiheuttavat myös meluhaitan ihmisille ja eläimille. Ilotulitus jättää jälkeensä myös roskaa: ilotulitteiden pahveista, paperista tai muovista valmistetut kuoret, aluset, kärjet ja rakettien puiset ohjauskepit roskaavat ampumapaikat ja niiden ympäristön, ellei niitä kerätä talteen käytön jälkeen.

Myös uuden vuoden tinasta sopii tässä yhteydessä mainita: tinassa on noin 90 % lyijyä, mikä on ympäristölle haitallinen raskasmetalli. Lyijy kertyy kasveihin, eläimiin ja ihmisiin ja voi vaikuttaa esimerkiksi ihmisen hermoston toimintaan. Vastuuntuntoinen kuluttaja ottaa valamansa tinat talteen ja käyttää ne seuraavana vuonna uudelleen. Jos tinoja ei voi käyttää uudelleen, ne tulee toimittaa ongelmajätekeräykseen. Tinoja ei saa toimittaa talousjätteiden mukana normaaliin jätekeräykseen, jolloin ne joutuisivat kaatopaikoille. Kaatopaikoilta lyijy voi pahimmillaan suodattua kaatopaikkavesien mukana hyvinkin laajoille alueille ja saastuttaa maaperää ja pohjavettä.

Huom! Tinanvalannan aikana on lisäksi järkevää huolehtia riittävästä tuuletuksesta myrkkypitoisuuksien pienentämiseksi.

EU:ssa on parhaillaan käynnistymässä ilotulitteita koskevan direktiivin käsittely parlamentissa ja ministerineuvostossa. Siinä tullaan naulaamaan EU:ssa ilotulitteita koskevat vaatimukset yhteisesti sovittavalle tasolle ja ne tavat, joilla markkinoijan on osoitettava vaatimusten täyttyminen.

Lähde: www.ymparisto.fi

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

200911_19420.jpg
Keskustelupalstan ohjeet
Mistä voin muokata omaa profiiliani?Paina välilehteä "Keskustelut" ja klikkaa ylärivin linkkiä "oma profiili". Näet myös foorumilla aina omien viestiesi kohdalla pikalinkin omaan profiiliin. Muut eivät näe sitä sinun kohdallasi, vaan aina vain omalla kohdallaan. Oma profiili -pikalinkkiä ei voi itse poistaa.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.
20232_80770.jpg
Äiti haluaa kukan - ja sen on oltava ruusu!
Kukat kuuluvat äitienpäivään. Biolanin toteuttama äitienpäivän kukkakysely kertoo, että 80 prosenttia äideistä haluaa ehdottomasti saada lahjaksi kukkia. Perinteinen ruusu on äitien kiistaton suosikki, mutta myös orkidea, pelargoni ja valkovuokko saavat kannatusta. Suomalaiset myös ostavat äitienpäivänä kukkia – 59 prosenttia ilmoittaa ostavansa kukkia aina äitienpäivänä. Oikealla hoidolla kukista riittää iloa pitkään.
200810_13548.jpg
Pihasuunnittelu aloitetaan jo rakentamisen alkumetreillä
Pihasuunnitelman teettäminen maksaa, mutta kun hinnan suhteuttaa koko talonrakennusprojektin kustannuksiin, tuntuu rahanmeno täysin kohtuulliselta. Ja suunnittelu "maksaa itsensä" pian takaisin: Kun olemassa oleva kasvillisuus kartoitetaan ja päätökset kasvien säästämisestä, suojaamisesta ja poistamisesta tehdään varhaisessa vaiheessa sekä maa-ainesten siirrot, pengerrykset, ojitukset ja kasvualustojen perustamiset suunnitellaan ajoissa, säästyy aikaa, vaivaa ja rahaa.Pihasuunnittelija kannattaa siis ottaa mukaan jo siinä vaiheessa, kun rakennusten paikkoja vielä suunnitellaan. On järkevää lähteä liikkeelle siitä, mitä tontilla jo on olemassa. Keskeisellä paikalla oleva, upea kallio tai kaunis kuusiryhmä voivat jopa sanella rakennusten sijoittelua.
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton