• Etusivu
  • Rakentaminen

Katso millaisia hyönteishotelleja muilta löytyy ja nappaa vinkit omaasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.08.2021
20216_70902.jpg

Kuva: Juha V. Närhilä

Miksi pitäisi rakentaa tai ostaa hyönteishotelli pörriäisille? Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä luonnon ekosysteemille ja sitä kautta myös ihmiselle. Koska hyönteisten luonnolliset pesintä- ja talvehtimispaikat ovat vähentyneet kaupungistumisen ja muuttuneiden pihanhoitotapojen myötä, on tärkeää luoda näitä paikkoja hyönteisille. Hyönteishotellit tarjoavatkin luonnollisen pesimä- ja suojapaikan puutarhan hyvinvoinnin kannalta tärkeille hyönteisille.

Valmiinakin voi ostaa

Kuva: Anne
Kuva: Anne
Täytyy tunnustaa, että valmiina ostettu kokeeksi, ja muutama "huone" näytti olevan jo varatut.Kuva nyt kevättalvella otettu.Anne

Hyönteishotelleja löytyy valmiina ostettavaksi jo monesta eri kaupasta. Muista sijoittaa hyönteishotelli tarpeeksi korkealle maanpinnasta ja mieluiten kohti etelää/aamuaurinkoa.

Hyönteishotelli omaan tapaan

Meillä on ollut kaksi tällaista hyönteishotellia viime kesästä lähtien. Mistä tietää, että niissä on asukkaita? En ole nähnyt yhtään. Toiseen laitoin hiukan hunajaa iltapalaksi.Aarno S. Jokela

Aarno kysyy hyvän kysymyksen. Mistä siis tietää, että hyönteishotelliin on tullut vieraita?


Yle Luonto on ottanut asiaan hyvin kantaa, ja yleisimmät kysymykset ja vastaukset kannattaakin lukaista

Yle Luonnon sivuilta>>
Kuva: Aarno S. Jokela
Kuva: Aarno S. Jokela

Vinkkejä hyönteishotellien tekoon

Kuva: Juha V. Närhilä
Kuva: Juha V. Närhilä
Marjastamme paljon ja haluamme varmistaa, että on pölyttäjiä. Muita (käytöstä jo poistuneita) hotelleja: maitopurkki kyljellään täynnänsä kuivia erikokoisia koiranputken pätkiä ja leppäpölkyn pätkään porattuja huoneistoja. Nykyisin lisäksi neljä mehiläispesää, kertoo Juha Närhilästä.

Työläs projekti, mutta selvästi kannatti

Seppo Heinolasta kertoi, että hyönteishotelli rakennettiin vaimon vaatimuksesta. Puutarha.netin toimituksessa ollaankin vakuuttuneita siitä, että vaimon vaatimus tuotti täydellistä tulosta. Hienoa työtä ja toivottavasti hotellivieraat löytävät perille pikaisesti värikkääseen hyönteishotelliin.

Kuva: Seppo M. Heinola
Kuva: Seppo M. Heinola

Hotellin omistaja tietämättään

Kuva: Eine P. Kovero
Kuva: Eine P. Kovero

Joskus voi käydä niinkin, että omistaa hotellin tietämättään. Niin kävi Einelle.

Tietämättäni olen pitänyt hotellia jo liki 20 vuotta keräämällä mökkitontilta kaikki risut tähän kahden koivun haaraan.

Einen tapa rakentaa hyönteishotellia pikku hiljaa, on ollut toimiva ja näpsäkkä. Tällaisesta hotellista riittää tilaa vaikka kokonaiselle hyönteisparvelle.

Kierrätys kunniaan

Marita K. Rantsilasta lähetti meille esimerkkikuvan hyönteishotellista, jossa on käytetty kierrätysmateriaaleja.

Työtoiminnassa tehtyjä hotelleja, joiden materiaali on kierrätettyä.Marita K. Rantsila

Hyönteishotellin voi rakentaa oikeastaan mistä materiaalista vain. Jos haluaa kunnolla perehtyä aiheeseen, kannattaa tutkia eri verkkosivuilta löytyvää materiaalia ja ohjeita mitä materiaalia kannattaa valita mihinkin tarkoitukseen. Esimerkiksi jos haluat lisätä pölyttäjien määrää, käytä koivua.

Kuva: Marita K. Rantsila
Kuva: Marita K. Rantsila

Hyönteishotellin saa mistä vain

Mökkipaikkakunnalla naapurin vanha postilaatikkoteline meni poistoon ja se sai uuden elämän pörriäiskotina.Pirjo B., Tampere
Kuva: Pirjo B. Tampere
Kuva: Pirjo B. Tampere

Kitarahotelli luo hyönteisille paikan nautiskeluun

Kitaran kaula oli katkennut, joten hyödynsimme sitä uudiskäytössä hotelliksi.Sonja K. Vantaa
Kuva: Sonja K. Vantaa
Kuva: Sonja K. Vantaa

Tutustu aiheeseen lisää

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.
20232_80892.jpg
Kasvien viihtyvyys paranee maata parantamalla
Erilaisilla maanparannustoimenpiteillä pyritään lisäämään maan pieneliöiden ja samalla myös kasvien viihtyvyyttä. Tiiviitä maita kuohkeutetaan ja karuille sekä helposti kuivuville maille lisätään kosteutta ja ravinteita pidättävää maa-ainesta.
20203_63322.jpg
Rastaat, puutarhan jokavuotinen ongelma
Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.
20227_71027.jpg
Ravinteikasta uutta multaa
Kevättalvella ensimmäisten uusien lehtien ja pienten versojen ilmaantuminen on merkki, että kasvi on aloittanut kasvun talvilevon jälkeen ja tarvitsee keväthuoltoa. Paras piristysruiske uuteen kasvuun on mullanvaihto, jonka tarkoituksena on pitää kasvi elinvoimaisena antamalla juurille lisää kasvutilaa ja ravinteita.Huonekasvit kaipaavat mullanvaihtoa silloin, kun entinen ruukku on jäänyt pieneksi tai kalkkia ja lannoitesuoloja on kertynyt ruukun pinnalle. Viherkasvien mullanvaihdon aika on helmi-maaliskuussa ja kukkivien kasvien vuoro on hieman myöhemmin keväällä.
20187_53878.jpg
Vältä nämä 7 virhettä puutarhasi hoidossa!
Puutarhan ja sen kasvien hoitaminen vaatii tietoa ja osaamista - sekä aimo annoksen kärsivällisyyttä! Kasvit tarvitsevat kukoistaakseen sopivasti aurinkoa ja vettä, oikean kasvupaikan, oikeanlaisen kasvualustan sekä lajikohtaisia hoitotoimenpiteitä. Jos kasvien hoidossa laiminlyö perusasiat, niin istutukset eivät kukoista parhaimmillaan ja mahdollinen sato sekä kukinta jää pieneksi.Alle on listattuna muutama keskeinen virhe, joihin moni meistä joskus puutarhanhoidossaan syyllistyy.
20078_6005.jpg
Helppo tapa tutustua kasveihin
Lapuan kaupungin ylläpitämä puistoalue, käynti 29.7.2007.Ei omia nettisivuja, hieman tietoa: www.lapua.fi, karttasivut f5-g5.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton