• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talven kaunein kranssi syntyy luonnonmateriaaleista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2023
202310_73221.jpg

Sopivin ajankohta havukranssin tekemiselle on juuri nyt. Ulkona viileässä se kestää kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. (Kuva: Shutterstock)

Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.

Kranssin teossa on lupa käyttää luovuutta – kokeile rohkeasti erilaisia materiaaleja

Kuusen-, katajan- ja männynhavut sopivat kaikki mainiosti kranssissa käytettäviksi. Muista, että jos keräät havuja metsästä itse, tarvitset maanomistajan luvan. Samoin esimerkiksi sammaleen ja varpujen keräämiseen tarvitaan lupa. Jokaisenoikeudet voit kerrata täällä ja yksityiskohtaiset ohjeet havukranssin tekemiseen löydät täältä.

Vinkki!
Jouluvalmistelut voi aloittaa kranssiaskartelulla jo hyvissä ajoin syksyllä, sillä materiaaleja on helpompi löytää luonnosta ennen kuin lumi on satanut maahan.

Erilaisilla lisätarvikkeilla, minikoristeilla ja joulupalloilla saat viimeisteltyä kranssin ilmeen. Tarkista, jos ullakolle on kertynyt vanhoja käyttämättömiä joulukoristeita – ne voivat olla kranssin koristeluun täydellisiä. Kivoja ideoita ja inspiraatiota kranssin koristeluun tarjoaa esimerkiksi Pinterest.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Keräsimme taannoin lukijoiltamme vinkkejä, joilla jouluun voi valmistautua syksyn kuluessa ja tulevia joulukiireitä näin helpottaa. Syksyinen kranssiaskartelu on yksi vinkeistä, jonka antoi jouluintoilijaksi tunnustautuva kaavilainen Satu Moilanen.

– Kransseja on tullut jo väännettyä luonnonmateriaaleista, ja niitä tulee annettua sukulaisille ja tutuille. Leivonnaisia teen hyvissä ajoin pakkaseen ja myöskin laatikot puolivalmiina pakkaseen. Perinteinen joulu on lähellä sydäntäni. Olen himojouluttaja, Satu kertoo.

Näyttävä rusetti kruunaa tämän upean havukranssin. (Kuva: Satu Moilanen)
Näyttävä rusetti kruunaa tämän upean havukranssin. (Kuva: Satu Moilanen)
Kranssien lisäksi joululeivonnaisia voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta, kun ne pakastaa h-hetkeä varten. (Kuva: Adobe Stock)
Kranssien lisäksi joululeivonnaisia voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta, kun ne pakastaa h-hetkeä varten. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20187_53878.jpg
Vältä nämä 7 virhettä puutarhasi hoidossa!
Puutarhan ja sen kasvien hoitaminen vaatii tietoa ja osaamista - sekä aimo annoksen kärsivällisyyttä! Kasvit tarvitsevat kukoistaakseen sopivasti aurinkoa ja vettä, oikean kasvupaikan, oikeanlaisen kasvualustan sekä lajikohtaisia hoitotoimenpiteitä. Jos kasvien hoidossa laiminlyö perusasiat, niin istutukset eivät kukoista parhaimmillaan ja mahdollinen sato sekä kukinta jää pieneksi.Alle on listattuna muutama keskeinen virhe, joihin moni meistä joskus puutarhanhoidossaan syyllistyy.
202011_67384.jpg
Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään
Sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 4.11.2020, että lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella "green deal"* -sopimuksella, jonka ovat allekirjoittaneet useat tahot. Sopimuksella pyritään lisäämään pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa. Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?
20214_69909.jpg
Lapsiystävällisen pihan suunnittelu
Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.
201910_50632.jpg
Huonekasvit lisäävät hyvinvointiamme
Suojaudumme jo melko tunnollisesti tupakansavulta, pakokaasuilta ja auringon haitalliselta uv-säteilyltä, mutta terveyttämme voi uhata myös huono sisäilma. Tuulettaminen parantaa sisäilman laatua; edellyttäen että ulkoa virtaava ilma on puhdasta. Matala ilmankosteus on myös selkeästi yhteydessä huonoon sisäilman laatuun. Kun ilmankosteus on 35 - 65 % luokkaa, ollaan terveellisellä tasolla – sekä kasvien että ihmisten näkövinkkelistä. Talviaikaan sisäilma on helposti liian kuivaa.Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia, orgaanisia yhdisteitä - ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä). Pahimmillaan sisäilman epäpuhtaudet aiheuttavat herkillä ihmisillä oireyhtymän nimeltä "sairas rakennus". Sen yleisimpiä tunnuspiirteitä ovat silmien, nenän ja kurkun ärsytys, allergiat, astma, limakalvojen tukkeutuminen, väsymys ja päänsärky.
Nainen möyhii kompostoria talvella
Kompostointi onnistuu paukkupakkasillakin
Pitkään jatkunut pakkaskausi saattaa hyydyttää kotikompostorin. Koska keittiöstä biojätettä syntyy päivittäin, on tärkeää, että kompostoria pystyy käyttämään vuoden ympäri. Jäätyneeseen kompostoriin ei kannata kaataa kuumaa vettä. Paras herätyskeino on lämmin vesi kanisterissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton