• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talven kaunein kranssi syntyy luonnonmateriaaleista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2023
202310_73221.jpg

Sopivin ajankohta havukranssin tekemiselle on juuri nyt. Ulkona viileässä se kestää kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. (Kuva: Shutterstock)

Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.

Kranssin teossa on lupa käyttää luovuutta – kokeile rohkeasti erilaisia materiaaleja

Kuusen-, katajan- ja männynhavut sopivat kaikki mainiosti kranssissa käytettäviksi. Muista, että jos keräät havuja metsästä itse, tarvitset maanomistajan luvan. Samoin esimerkiksi sammaleen ja varpujen keräämiseen tarvitaan lupa. Jokaisenoikeudet voit kerrata täällä ja yksityiskohtaiset ohjeet havukranssin tekemiseen löydät täältä.

Vinkki!
Jouluvalmistelut voi aloittaa kranssiaskartelulla jo hyvissä ajoin syksyllä, sillä materiaaleja on helpompi löytää luonnosta ennen kuin lumi on satanut maahan.

Erilaisilla lisätarvikkeilla, minikoristeilla ja joulupalloilla saat viimeisteltyä kranssin ilmeen. Tarkista, jos ullakolle on kertynyt vanhoja käyttämättömiä joulukoristeita – ne voivat olla kranssin koristeluun täydellisiä. Kivoja ideoita ja inspiraatiota kranssin koristeluun tarjoaa esimerkiksi Pinterest.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Keräsimme taannoin lukijoiltamme vinkkejä, joilla jouluun voi valmistautua syksyn kuluessa ja tulevia joulukiireitä näin helpottaa. Syksyinen kranssiaskartelu on yksi vinkeistä, jonka antoi jouluintoilijaksi tunnustautuva kaavilainen Satu Moilanen.

– Kransseja on tullut jo väännettyä luonnonmateriaaleista, ja niitä tulee annettua sukulaisille ja tutuille. Leivonnaisia teen hyvissä ajoin pakkaseen ja myöskin laatikot puolivalmiina pakkaseen. Perinteinen joulu on lähellä sydäntäni. Olen himojouluttaja, Satu kertoo.

Näyttävä rusetti kruunaa tämän upean havukranssin. (Kuva: Satu Moilanen)
Näyttävä rusetti kruunaa tämän upean havukranssin. (Kuva: Satu Moilanen)
Kranssien lisäksi joululeivonnaisia voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta, kun ne pakastaa h-hetkeä varten. (Kuva: Adobe Stock)
Kranssien lisäksi joululeivonnaisia voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta, kun ne pakastaa h-hetkeä varten. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20066_187.jpg
Punajuuresta voimaa
(Beta vulgaris var. conditiva)Punajuurion yleisimpiä juurikasvejamme, joka menestyy kaikkialla maassa. Punajuuren voi nauttia tuoremehuna, raasteena, uunissa kypsennettynä tai keitettynä. Perinteinen punajuurten käyttötapa on ollut niiden valmistus etikkasäilykkeeksi.
20227_63088.jpg
Narsissi on helppohoitoinen sipulikukka
Tarun mukaan kaunis kreikkalaisnuorukainen Narkissos joi vettä vuoristolähteesta ja rakastui niin palavasti kuvajaiseensa, että edes nälkä ja väsymys eivät saaneet häntä poistumaan kuvansa äärestä. Narkissos riutui kuoliaaksi ja hänen ruumiinsa muuttui valkeaksi kukaksi, narsissiksi.
20218_72086.jpg
Mikä kuusiaitaa vaivaa?
Vuosia sitten huomasin, että kuusiaidan alaosassa oli kolme runkoa, jotka pysyivät samanlaisina aivan kuin homeisina pitkään. Pensas ei näyttänyt kärsivän. Viime kesänä samanlaisia runkoja alkoi näkyä enemmän. Mikähän niitä vaivaa ja olisiko jokin asia, millä leviämisen saisi loppumaan ja rungot tervehtymään?
20224_77974.jpg
Ison pihan suunnittelu
Viikon kysymys:"Tunnun sortuvat pikkupiipertämiseen, vaikka pihaa on täytettävänä aarikaupalla. Mitä vinkkejä voitte antaa ison pihan suunnittelun pohjaksi?"Pihaa laittaessa tulee usein katsottua vain työn alla olevaa kohtaa. Yksityiskohtiin keskittyminen ja huolellinen työ on toki välttämätöntä, mutta tätä työtä ennen tulee hahmottaa ja suunnitella kokonaisuus. Katso siis maisemaa, suunnittele näkymät ja suuret linjat ennen pienempiin yksityiskohtiin siirtymistä.
20238_82974.jpg
Syyskuun kasvit aroniat ja piiskut
Kesän vehreys vaihtuu syksyn väri-iloitteluun. Oman osansa siihen antavat keltaisena loistava piisku ja punaisen sävyissä hehkuva aronia.
20195_58052.jpg
Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.
Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton