• Etusivu
  • Kasvillisuus

Talven kaunein kranssi syntyy luonnonmateriaaleista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 18.10.2023
202310_73221.jpg

Sopivin ajankohta havukranssin tekemiselle on juuri nyt. Ulkona viileässä se kestää kauniina ja vihreänä kevääseen saakka. (Kuva: Shutterstock)

Kuulutko heihin, jotka haluavat kieputtaa erilaiset luonnonmateriaalit kranssiksi omaan ulko-oveen tai lahjoittaa luomuksensa sukulaisille ja ystäville joulun alla? Talvikauden klassikko on vihreä havukranssi, mutta mikään ei estä täydentämästä sitä myös muilla materiaaleilla. Laita mukaan vaikka varpuja, erilaisia oksia, käpyjä tai sammalta.

Kranssin teossa on lupa käyttää luovuutta – kokeile rohkeasti erilaisia materiaaleja

Kuusen-, katajan- ja männynhavut sopivat kaikki mainiosti kranssissa käytettäviksi. Muista, että jos keräät havuja metsästä itse, tarvitset maanomistajan luvan. Samoin esimerkiksi sammaleen ja varpujen keräämiseen tarvitaan lupa. Jokaisenoikeudet voit kerrata täällä ja yksityiskohtaiset ohjeet havukranssin tekemiseen löydät täältä.

Vinkki!
Jouluvalmistelut voi aloittaa kranssiaskartelulla jo hyvissä ajoin syksyllä, sillä materiaaleja on helpompi löytää luonnosta ennen kuin lumi on satanut maahan.

Erilaisilla lisätarvikkeilla, minikoristeilla ja joulupalloilla saat viimeisteltyä kranssin ilmeen. Tarkista, jos ullakolle on kertynyt vanhoja käyttämättömiä joulukoristeita – ne voivat olla kranssin koristeluun täydellisiä. Kivoja ideoita ja inspiraatiota kranssin koristeluun tarjoaa esimerkiksi Pinterest.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Keräsimme taannoin lukijoiltamme vinkkejä, joilla jouluun voi valmistautua syksyn kuluessa ja tulevia joulukiireitä näin helpottaa. Syksyinen kranssiaskartelu on yksi vinkeistä, jonka antoi jouluintoilijaksi tunnustautuva kaavilainen Satu Moilanen.

– Kransseja on tullut jo väännettyä luonnonmateriaaleista, ja niitä tulee annettua sukulaisille ja tutuille. Leivonnaisia teen hyvissä ajoin pakkaseen ja myöskin laatikot puolivalmiina pakkaseen. Perinteinen joulu on lähellä sydäntäni. Olen himojouluttaja, Satu kertoo.

Näyttävä rusetti kruunaa tämän upean havukranssin. (Kuva: Satu Moilanen)
Näyttävä rusetti kruunaa tämän upean havukranssin. (Kuva: Satu Moilanen)
Kranssien lisäksi joululeivonnaisia voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta, kun ne pakastaa h-hetkeä varten. (Kuva: Adobe Stock)
Kranssien lisäksi joululeivonnaisia voi tehdä jo hyvissä ajoin ennen joulukuuta, kun ne pakastaa h-hetkeä varten. (Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_76862.jpg
Peikonlehti (Monstera)
Peikonlehti on helppohoitoinen ja vähään tyytyväinen, suosituksi tullut viherkasvi, joka tunnetaan suurista ja liuskoittuneista lehdistään. Sopivissa olosuhteissa peikonlehti voi kasvattaa jopa puolen metrin levyisiä lehtiä ja kasvaa pituutta kymmenenkin metriä.
20206_65068.jpg
Avomaavihannesten tuotanto ja sadonkorjuu turvattava
PUUTARHALIITTO RY TIEDOTTAA: KAUSITYÖNTEKIJÖIDEN OSAAMINEN, SITOUTUMINEN JA JAKSAMINEN RATKAISEVAT ONNISTUMISEN!
20219_72787.jpg
Asiantuntija vastaa: Minkä niminen kukka tämä on?
Mikä kukkalajike? Onko perenna, joka kestää talvipakkasia ulkona kukkapenkissä? Hoito-ohjeet? Taimi on ostettu keväällä 2021 Heinolan torilta.
20225_78219.jpg
Bokashointi onnistuu myös ulkona: kokeile bokashoida puutarhajätteet
Kasvihuoneesta, viljelypalstoilta ja lavakauluksista tulee paljon viherjätettä, joka on yhtä lailla arvokasta kuin biojätteet konsanaan. Sitä ei vain heti tule hoksanneeksi. Viherjätteet ja nurmikkosilput voi bokashoida näppärästi BioProffan ilmatiiviissä Bokashisäkissä. Bokashointisäkki sopii erityisesti heille, jotka haluavat tehdä ravinteikasta kasvualustaa sisä- ja ulkokasveille.
Goji-marjan poiminta
Goji on susimarja ja etenkin supermarja
Goji-marja on nimitys pukinpensaiden sukuun kuuluvien lajien, mm. pukinpensaan eli aitapukinpensaan (Lycium barbarum) ja kiinanpukinpensaan (Lycium chinense) marjoille. Myös muita lajeja löytyy; yksin Aasiassa on 85 eri goji-lajia ja Amerikkaankin on levinnyt ainakin 15 lajia.
20218_72075.jpg
Päärynät halkeilevat: miten pelastan päärynäsadon?
Minulla on 4 vuotta vanha Tsisovskaja päärynäpuu ja joka vuosi hedelmät halkeilevat kaikki. Olen lukenut että syyt voi olla liikaa vettä tai voimakas kasvu. Onko muu? Miten voisin pelastaa satoa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton