• Etusivu
  • Kasvillisuus

Näin teet jouluasetelman ikkunan väliin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2023
202311_73229.jpg

Pattereilla toimiva koristevalosarja tuo tuiketta talviseen asetelmaan. (Kuva: TP)

Asuuko teillä pieniä vikkeläsormisia lapsosia tai kaikista koristeista kiinnostuneita lemmikkejä? Jos vastasit kyllä, tiedät varmasti tunteen, kun olet asetellut pöydälle kauniisti jouluasetelmaa ja käännettyäsi selän tontut porhaltavat pitkin lattioita, kävyt on pureskeltu rikki, pumpulista luodut lumet ovat pitkin sohvaa ja lapsi luulee saaneensa niistä hattaraa. Ja mitkä koristenauhat, oliko niitäkin asetelmassa? Entäpä jos siirtäisitkin asetelman ikkunan väliin, pienten sormien ja hampaiden ulottumattomiin?

Mitä tarvitset?

  • Kartongin muotoiltuna ikkunan väliin tukemaan asetelmaa
  • Pumpulia lumeksi
  • Halutessasi tekolunta ripoteltavaksi pumpulin päälle
  • Pattereilla toimiva koristevalosarja
  • Pieniä koristeita

Aseta kartonki täysin ikkunan väliin sopivaksi. Asettele pumpuli lumihangeksi haluamallasi tavalla ja lisää tekolunta. Voit tässä vaiheessa asetella pattereilla toimivan koristevalosarjan lumihangen päälle ja testata, miltä se tulisi näyttämään. Tämän jälkeen on vain aika lisäillä haluamasi pienet koristeet, tontut, reki, pikkuautoja, lumiukkoja ja pikkupaketteja pitkin lumihankea. Varmista, että ikkuna mahtuu kunnolla takaisin kiinni.

Vinkki! Kun päättää laittaa ikkunan väliin valoja sisältävän jouluasetelman, on äärimmäisen oiva hetki pestä myös ikkunat. Näin pääset nauttimaan sekä tunnelmallisesta asetelmasta, puhtaista ikkunoista että tyhjäksi jääneestä pöytäpinnasta!

Nappaa inspiraatiota jouluasetelmaan:

Fiftarityyliä ja kirkkaanpunaista pintaa. (Kuva: Shutterstock)
Fiftarityyliä ja kirkkaanpunaista pintaa. (Kuva: Shutterstock)
Nostalgiaa pienillä miniatyyreillä. (Kuva: Shutterstock)
Nostalgiaa pienillä miniatyyreillä. (Kuva: Shutterstock)
Lumivalkea joulu tonttukylässä. (Kuva: Shutterstock)
Lumivalkea joulu tonttukylässä. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Hiekkainen rinne
Viikon kysymys: Ketunmultarinteeseen sopivat kasvit?
Ketunmultarinteemme on aamu auringossa ja sen yläpuolella kasvaa pähkinäpensaita ja mustikkaa, katajaa ja sieniä. Koivun taimet häiritsevät rinteessä ja saniaiset yrittävät vallata alaa. Peurat käyvät syömässä vuorenkilpien kukat. Haluaisin sitoa rinteen niin, että ketunmulta ei talvella lumen kanssa valuisi alas, koska se saa ylhäällä olevat kivet, jotka tukevat reunaa, valumaan pihalle.En välitä kovasti leviävistä kasveista, jotka voisivat levitä metsän puolelle. En kuitenkaan halua myöskään saniaisten valtaavan alaa, vaikka ne kuihtuvatkin talveksi, mutta estävät muiden kasvien valon ja kehityksen. Olen tulppaaneja istuttanut rinteeseen, mutta haluaisin syksyllä kukkivia ja eriaikaisesti kukkivia kukkia.
20223_77102.jpg
Hoida puutyöt tehokkaasti sähkösahalla
Pihan puusavotta on tunnetusti työlästä hommaa. Jo yksittäisen puun kaataminen tietää paljon oksien karsimista ja rungon sahaamista pätkiksi. Perinteisesti saha laulaa, paitsi että työt voi nykyään tehdä hiljaisemminkin. Sähkökäyttöisellä UniversalChain-sahalla hoituvat sahaustyöt miellyttävästi ja tehokkaasti ilman polttomoottorin katkua ja pärinää.
20238_61259.jpg
Pikkupuiden parhaimpia
Puusuvuista pihlajia pidetään yhtenä kauneimmista. Pihlaja on koristeellinen kaikkina vuodenaikoina; valkoiset kukinnot, punaiset marjat ja näyttävä syysväritys keräävät katseita. Puutarhan viheristutuksissa pihlaja on yksi käytetyimmistä puista. Useimpiin puihin verrattuna kotipihlaja on pienehkö ja monesti pensaan tavoin monihaarainen. Pienuudesta on etua, sillä puu mahtuu ahtaalle rivitalopihalle ja jopa katualueelle.
20069_443.jpg
Istuta pihapuu
Puut ovat pihan peruskasvejaPihapuuta valitessa yksi tykkää kauniista kukinnasta, toiselle on tärkeintä upea syysväri ja kolmas halajaa isoja lehtiä ja peittävyyttä. Talvenkestävyys ja tuholaisarkuus on otettava huomioon joka tapauksessa. Myös kävyt ja hedelmät saattavat vaikuttaa valintaan. Uudelle pihalle kannattaa istuttaa ensimmäiseksi puut, koska osa on hyvinkin hidaskasvuisia.Pieneen pihaan ei kannata valita tammia (Quercus robur) tai metsävaahteroita (Acer platanoides), jotka varjostavat laajoilla latvuksillaan koko pihan. Sinne sopivat mm. pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), muita kuusia kapeampi serbiankuusi (Picea omorika), pilarituija (Thuja occidentalis ’Columna’ tai ’Fastigiata’), kartiotuija (Thuja occidentalis ’Brabant’, ’Holmstrup’ tai ’Pyramidalis’), marjakuuset (Taxus), pylväspihlaja (Sorbus aucuparia ’Fastigiata’), pylväshaapa (Populus tremula ’Erecta’) ja siivosenlehmus (Tilia x vulgaris ’Siivonen’). Myös puiden riippamuodot ovat hyviä valintoja: esimerkiksi riippapihlaja (Sorbus aucuparia ’Pendula’), riippajalava (Ulmus glabra ’Pendula’), sateenvarjojalava (Ulmus glabra ’Camperdownii’), riippahernepensas (Caragana arborescens 'Pendula') ja riipparaita (Salix caprea ’Pendula’).Suureen pihaan tuovat uljautta mm. balkaninhevoskastanja (Aesculus hippocastanum), lehmukset (Tilia), salavat ja pajut (Salix), poppelit (Populus), saarnit (Fraxinus), männyt (Pinus), kuuset (Picea), pihdat (Abies) sekä lehtikuuset (Larix).
20166_46733.jpg
Kuinka paperituotteet lajitellaan?
Voiko kaikki paperituotteet tunkea sellaisenaan kierrätykseen?Vastaus:Kaikki paperi, joka tulee postiluukusta tai -laatikosta, kelpaa paperinkeräykseen. Kaupasta hankittavat pahviset tuotepakkaukset kuuluvat puolestaan keräyskartongin joukkoon. Kaiken puhtaan ja kuivan paperimateriaalin voi siis aina kierrättää; lajittelemalla keräyspaperit oikein säästät rahaa ja luontoa!
20227_78949.jpg
Hyötykasvien kylväminen
Taimien esikasvatus hallituissa olosuhteissa (ikkunalaudalla, kasvihuoneessa, kasvilavassa) on usein varmin menetelmä, kun kyseessä ovat pitkän kasvukauden vaativat yksivuotiset kasvit. Itäminen on tasaisempaa ja varmempaa, eikä siemeniä mene hukkaan.Kasvualustaksi käytetään erityistä kylvömultaa tai kaktusmultaa. Ne ovat puhtaita, tarpeeksi läpäiseviä, ravinneköyhiä ja sopivia pH-arvoltaan. Multapussin kyljestä löytyvät helposti mm. nämä tiedot. Kylvöastiaksi käy vaikka kukkaruukku, laatikko tai pienoiskasvihuone. Astian pohjassa on hyvä olla reikä, josta liika vesi pääsee valumaan pois.Kylvä riittävän harvaan ja peitä tarvittaessa. Multa kastellaan hyvin, ja pinta tasoitetaan. Siemenet voidaan kylvää ripotellen riveihin, hajakylvönä tai yksitellen (isommat siemenet). Kylvä harvaan, jotta juuret eivät kietoudu heti toisiinsa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton