• Etusivu
  • Kasvillisuus

Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2022
202112_74239.jpg

Kuva: Shutterstock

Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!

Gratinoitu savusuikalekiusaus 4 hlö

  • 400 g (2 pussia) Pouttu Nopeat Savusuikaleet -lihaa tai muuta lihaa
  • 800 g perunaa tai valmiita perunasuikaleita
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3–4 isoa salottisipulia
  • 4 dl kuohukermaa
  • 150 g pecorino-juustoa
  • ripaus suolaa ja mustapippuria

1. Pilko perunat ohuiksi tikuiksi. Lisää pilkotut perunat tai valmiit perunasuikaleet voideltuun uunivuokaan.

2. Pilko valkosipulit ja salottisipulit pieniksi paloiksi ja lisää ne perunoiden joukkoon. Lisää joukkoon savusuikaleet, sekoita seosta ja mausta suolalla sekä pippurilla makusi mukaan.

3. Lisää vuokaan 4 dl kuohukermaa.

4. Viimeistele vuoka pecorino-juustolla ja paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 1 tunti.

Vinkki: Koristele kypsä kiusaus tuoreella pecorino-raasteella ja silputulla ruohosipulilla!

Kuva: Toptaste Oy
Kuva: Toptaste Oy

Hunajapaahdettu raitajuuri

  • 500 g raitajuurta
  • Oliiviöljyä
  • Hunajaa
  • Suolaa
  • Tuoretta timjamia

1. Pese raitajuuret huolellisesti ja lohko ne neljään osaan. Levitä juureslohkot uunivuokaan ja sekoita mukaan oliiviöljy, hunaja ja timjamin oksat. Lisää ripaus suolaa.

2. Paahda juureksia 175 asteisessa uunissa noin 30-40 minuuttia riippuen lohkojen koosta.

Lähde: Toptaste Oy:n tiedote 14.12.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202012_67794.jpg
Texmex-teemalla kohti uutta vuotta
Oliko joulun päivien jouluillallinen raskaan oloinen paketti? Tuntuuko, että uuden vuoden juhlintaan pitäisi saada jotakin kevyempää ja mieltä räjäyttävää, pöydän säväyttävää, kenties texmex-ruokaa? Nappaa tästä uuden vuoden juhliin erittäin maittavat, täyttävät ja värikkäät herkkureseptit.
20236_71320.jpg
Boheemit puutarhat ovat monimuotoisia ja helppohoitoisia
Puutarhaharrastuksen merkitys on korostunut viimeisten vuosien aikana merkittävästi. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Puutarhan luonnonmukaisuus on alkanut kiinnostamaan ja se onkin noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi, kerrotaan Puutarhaliiton tiedotteessa.Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Voikukkien annetaan kukkia eikä rikkaruohoja myrkytetä kulkuväyliltä. Sen sijaan lisätään luonnon biodiversiteettiä ja valitaan puutarhaan tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.Myös Lohjan asuntomessuilla päästiin ihailemaan boheemia puutarhaa. Kuvia kohteesta löydät artikkelin lopusta.
20065_93.jpg
Helppohoitoisia perennoja
Kasvikortistossa lähes 500 kpl perennoja!
Keltaoranssi kanna
Viikon kysymys: Kannan talvetus?
Kanna koristekasvilla on  yleensä juurimukula, jonka ilmeisesti saa talvetettua, niinkuin daalian. Nykyään kannoja on siemenestä lisättyjä. Saako näitä talvetettua, itse en ole ainakaan onnistunut.
20235_81957.jpg
Aronian alasleikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Leikkasin 4–5 vuotta vanhan pensasaita-aronian alas 10–20 cm mittaan. Aitaa ei ole hoidettu koko aikana, kasvu on ollut osassa kohtaa runsasta ja osassa kitua. Leikkaus ajottui ehkä hieman liian myöhään, oksat olivat jo hieman versoneet. Lähteekö aronia vielä kasvamaan vai kuoleeko?
202112_74160.jpg
Lue vinkit vaihtoehtoisen joulukuusen hankintaan
Millainen kuusi valtaa sinun kotoasi paikkansa hyvinkin näyttävästi? Oletko perinteiden ystävä, vai minimalisti, joka ei kaipaa ympärilleen ylimääräistä? Oletko mahdollisesti allerginen kuuselle, mutta jotenkin haluaisit juhlistaa joulun perinteitä? Myös jollekin erilaiselle ratkaisulle voisi tänä vuonna löytyä paikka. Mitäpä siis… millainen joulupuu sinun kotiisi rakentuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton