• Etusivu
 • Materiaalit

Tontuille Viherkatto Leville

Tonttujen maassa päätettiin verhota tietäjän talo viherkatolla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Päivitetty 21.10.2022
20179_50179.jpg

Tonttujen maassa päätettiin verhota Tietäjän Talo viherkatolla.

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy oli mukana toteuttamassa viherkattoa mielenkiintoiseen kohteeseen Levillä. Elämyksellisen talon luonteeseen sopii hyvin myös viherkatto. Mielenkiintoisena haasteena oli talon jyrkät kattokulmat ja monet lappeet. Tietäjä työryhmineen kuitenkin ratkaisi nämäkin haasteet ja viherkatto saatiin kasvuun kesäkuun alussa.

Kierrätysmateriaaleista valmistettu kasvualusta

Kierrätysmateriaaleista valmistettuun kasvualustaan päädyttiin Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden opastamina. Kevytsorabetonimurskeesta, kompostista, karikkeesta ja hienoaineksista valmistettu kasvualusta toimii ketokasvien niukkaravinteisena kasvualustana mainiosti.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Marleena Hagner kertoi tarkemmin viherkaton rakenteesta.
Luonnonvarakeskuksen tutkija Marleena Hagner kertoi tarkemmin viherkaton rakenteesta.

Mitä viherkatto sisältää?

Luonnonvarakeskuksessa työskentelevä tutkija Marleena Hagner kertoi hieman tarkemmin kattorakenteesta. Alimmaisena viherkatossa on bitumihuopa, jotta kasvin juuret eivät pääse kasvamaan tästä kerroksesta läpi. Seuraavana kerroksena on patolevy, joka toimii vedeneristysrakenteena. Patolevyn päällä on kierrätyskuidusta valmistettu vedenpidätysmatto, joka pidättää vettä kasvien käyttöön kuivana aikana. Seuraavana kerroksena on kasvualustakerros, jossa on Rakennusbetonin tehtaan sivuvirroista syntynyttä kevytsorabetonimursketta, kompostia, kariketta ja hienoaineksia. Kasvualustassa on myös biohiiltä, jonka tarkoitus on sitoa itseensä vettä ja ravinteita, joita se voi sitten luovuttaa katon kasveille.

Katolle tulevaa kasvillisuutta.
Katolle tulevaa kasvillisuutta.

Katolla tutkitaan myös biohiilen vaikutusta

Kasvualustaan istutettiin haluttu kasvillisuus tieteellisen tarkkaa seurantaa ajatellen. Katolla tutkitaan myös biohiilen vaikutusta alustan toimintaan ja kasvien kasvuun. Tietäjän talon viherkatolle istutettiin mm. Tenonajuruohoa (Thymus serpyllum ssp. tanaensis) mikä on erittäin hyvä mauste sekä Pohjanruusunjuurta (Rhodiola rosea).

Valmis viherkatto kukoistaa kauniisti.
Valmis viherkatto kukoistaa kauniisti.

Viherkatto maastouttaa talon ympäristöönsä

Viherkatto on paitsi kaunis myös melua ja pölyä sitova julkisivu. Lisäksi hulevettä muodostuu vähemmän; sateesta vain kolmasosa valuu ränneistä alas. 2/3 sadevesistä jää katolle kasvien käyttöön. Ja myös pienet pölyttäjät tykkäävät viherkatoista. Viherkatto sopii moniin rakennuskohteisiin. Viherkatto maastouttaa talon ympäristöönsä. Uskallatko sinä kokeilla?

 • Kasvillisuus
 • Kasvualusta
 • Salaoja-/vedenpidätyskerros
 • Suodatin-/vedenpidätyskangas
 • Bitumihuopa
 • Kattorakenteet, vesieristeet
Ohje

Ohje

Viherkaton rakenne

 • Kasvillisuus
 • Kasvualusta
 • Salaoja-/vedenpidätyskerros
 • Suodatin-/vedenpidätyskangas
 • Bitumihuopa
 • Kattorakenteet, vesieristeet
 • Viherkaton kuormitus 150kg/m²
 • Lumikuorma (Kittilä) 300 kg/m²
 • Tuulikuorma 65 kg/m²
Lue lisää viherkatoista
Ohje

Ohje

Katon kantavuudessa huomioidaan

 • Viherkaton kuormitus 150kg/m²
 • Lumikuorma (Kittilä) 300 kg/m²
 • Tuulikuorma 65 kg/m²
Lue lisää viherkatoista

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?

Rakennusbetoni- ja Elementti Oy on valmistanut betonisia AKO Garden -päällystetuotteita yli kolmenkymmenen vuoden ajan. Toimintaa ohjaa ajatus erikoistumisesta ja yritys valmistaakin erikoisbetonituotteita, jotka ovat vaatineet pitkää kehitystyötä ja osaamisen lisäämistä. Tuotantolaitokset sijaitsevat suuren pohjavesialueen päällä, joka osaltaan on kannustanut yritystä miettimään erityisesti ympäristöystävällisiä ratkaisuja. AKO Garden -tuoteperheeseenkuuluu mittava määrä erilaisia, pientalojen pihoille suunniteltuja tuotteita; erilaisten pihakivien ohella saatavilla viherkattoa, kiviaineksia sekä luonnonkiviä.

Haluaisitko sinäkin pihaasi AKO Garden-tuotteita?

Jätä yhteydenottopyyntö, niin asiantuntija ottaa yhteyttä mahdollisimman pian!

Rakennusbetoni ja Elementti Oy
Materiaalit
vesikatto
viherkatto
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20221_75480.jpg
Villiinny viherkatoista!
Viherkatoista on saatavilla monenlaista hyötyä ja huvia. Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Kukoistava Ketokaton suunnittelun tueksi on julkaistu uusi ohjeistus.
20234_81571.jpg
Kotimainen kasvikatto kohteeseen kuin kohteeseen sopivilla kasvivalinnoilla
Rakennusbetoni- ja Elementti Oy:n monivuotinen tutkimusyhteistyö Helsingin Yliopiston Viides Ulottuvuus- tutkimusohjelman kanssa on tuottanut paljon tarvittavaa tietoa keto-/niittykaton toiminnasta ja kasvien viihtyvyydestä. Tutkimustietoihin ja saatuihin kokemuksiin perustuen olemme julkaisseet päivitetyt tuotekortit koskien AKO Garden keto/niitty- ja maksaruohokattoa. Myös RT-korttien hyvät ohjeistukset kannattaa huomioida viher- eli kasvikattoa mietittäessä. Kestävästi kotimainen Ketokatto on myös KESY-tuote.
20174_48819.jpg
Viherkatto on kaunis - ja tehokas hulevesien käsittelijä!
Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkatot pidättävät ja käsittelevät vettä siellä, missä hulevesi syntyy.Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaisvalunta yli puolittuu veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan.
202011_67480.jpg
Kotimainen viherkatto kierrätysmateriaaleista
Ako Roof -viherkatto on kestävästi kotimainen kierrätysmateriaaleihin perustuva tutkittu vaihtoehto viherkattojen niitty- ja ketokasveja tukevaksi viherkattoratkaisuksi. Ainutlaatuinen tuotannon sivuvirtoja ja kiertotaloutta hyödyntävä viherkattoratkaisu on nyt saatavissa paikalla muokattavana valmistuotteena.
20212_68523.jpg
Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta
Ketokatto, viherkatto, kasvikatto, mikä näistä on sinulle tuttu nimitys? Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, täydellistä ratkaisua hulevesien hallintaan.Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta. Tonttien omistajille asetetaan jatkossa entistä enemmän vastuuta hulevesien määrien pienentämiseksi. Toimivalla kasvikattoratkaisulla voidaan katoilta alas valuvien vesien määrää merkittävästi vähentää. Lisäksi kasvikatoilla on varsinaisia vedeneristyskerroksia suojaavia, meluhaittojen torjuntaan sekä esteettisyydellään henkistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton