• Etusivu
  • Hoitotyöt

Laita syksyn kukkasipulit multaan

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80909.jpg

Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa. (Kuva: Adobe Stock)

Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasinttiviihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.

– Kukkasipuleiden oikea istutusaika on sitten, kun maa on viilentynyt alle 10 asteen. Yleensä syys-lokakuussa. Kukkasipuleiden olisi kuitenkin hyvä ehtiä juurtua ennen pakkasia, joten Pohjois-Suomessa oikea istutusaika voi olla jo aikaisemminkin, muistuttaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Kukkasipuleiden istutuspaikan mullan tulisi olla kuohkeaa ja vettä hyvin läpäisevää. Tiiviin savimaan ja karun hiekkapitoisen maan humuspitoisuutta on helppo lisätä kompostimullalla. Humus varastoi maahan vettä ja ravinteita.

Ennen sipuleiden istutusta mullan pinnalle levitetään muutaman sentin kerros kompostimultaa ja istutuksen yhteydessä se käännetään mullan joukkoon. Jos sipuleille kaivetaan yhtenäinen istutuskuoppa, uusi multa voidaan laittaa myös kuopan pohjalle sipuleiden alle. Myös biohiilen lisäys multaan parantaa savisten ja hiekkapitoisten kasvupaikkojen maata. Huokoinen biohiili säilyttää maan ilmavuuden, mutta pystyy varastoimaan itseensä vettä 3–5 kertaa painonsa verran ja luovuttaa sitä vähitellen kasvien käyttöön.

– Tulppaaneiden yleisin vitsaus on, että kukinta taantuu vuosien myötä. Tätä voidaan ehkäistä mykorritsojen avulla. Tulppaanit muodostavat helposti symbioosin kasvua parantavan sienijuuren eli mykorritsan kanssa. Mykorritsan lisäys tulppaanien kasvupaikalle saa tulppaanit kasvamaan voimakkaammin ja kukkimaan aurinkoisella kasvupaikalla vuodesta toiseen. Esimerkiksi Biolan Istutusmullassa on sekä biohiiltä, kompostia että kasvutarmoa parantavaa mykorritsaa, vinkkaa Kerttula.

Istutuspaikka kuohkeutetaan vähintään 30 cm:n syvyydeltä ja tarvittaessa sitä parannetaan siis hiekansekaisella mullalla. Tähän tarkoitukseen soveltuu Istutusmullanlisäksi muun muassa kompostilannoitettu Puutarhan Musta Multa. Jos tehdään aivan uusi istutusalue, niin silloin perusmaa kalkitaan kuohkeutusvaiheessa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Vältä yleisin istutusmoka

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin. Sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus.

– Yleisin virhe on jättää sipulit liian pintaan. Pienet sipulit istutetaan 4–5 sentin syvyyteen ja isot vähintään 10–12 sentin syvyyteen. Harvoin sipuleita istutetaan liian syvään, mutta liian pinnassa olevat sipulit kukkivat heikosti, kertoo Kerttula.

Jos sipuleiden istutus jää myöhäiseen syksyyn, voi mullan pinnalle levittää vielä kunnon suojakerroksen vaikka Biolan puutarhan talvisuojalla. Vettä hylkivä turvekerros toimii eristeenä ja sipulit saavat lisää juurtumisaikaa.

– Koska kukkasipulit ovat myyrien herkkua, kannattaa sinne tänne istutettujen sipulien väliin tehdä reikiä, joihin laitetaan kanankakkarakeita. Kanankakkarakeilla on myyriä karkottava vaikutus, vinkkaa Kerttula lopuksi.

Kukkasipulit viihtyvät ruukussakin!

Kukkasipuleita voi istuttaa myös ruukkuun. Mullaksi valitaan ilmava hiekkapitoinen multa, kuten Biolan Kaktusmulta. Ruukkuja kastellaan säännöllisesti koko juurtumisen ajan. Kukkiakseen kukkasipulit vaativat kylmäkauden, joten istutetut ruukut viedään kellariin. Talvehtimispaikan tulee olla pimeä ja lämpötilan alle kymmenen astetta. Jos ei ole kellaria, ruukut voidaan haudata puutarhamaahan ja peitetään paksulla kerroksella lehtiä. Päällimmäiseksi laitetaan peite, jonka alta ruukut on mahdollista nostaa keväällä hyödettäväksi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Useimmille syyskukkasipuleille sopivin istutusaika on syys-lokakuu, kun maa on viilentynyt alle 10 asteeseen. Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin ja sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Pienet sipulimäärät voidaan laittaa maahan istutuslapiolla, mutta suuria määriä istutettaessa työ käy nopeimmin puutarhalapiolla. Tasakärkisellä lapiolla tehdään yhtenäinen istutuskuoppa, jonka pohja kuohkeutetaan ja tasataan. Sipulit asetellaan kuopan pohjalle kärjet ylöspäin ja peitetään lopuksi mullalla. Kompostilla, mykorritsoilla ja biohiilellä saadaan lisää potkua sipulikukkien kasvuun.

Ohje

Ohje

Kukkasipulien istutus pähkinänkuoressa:

Useimmille syyskukkasipuleille sopivin istutusaika on syys-lokakuu, kun maa on viilentynyt alle 10 asteeseen. Pienikokoiset kukkasipulit, kuten helmililjat ja lumikellot, istutetaan ensin, mutta tulppaaneja ehtii istuttaa aina roudan tuloon asti.

Sipulit istutetaan kärjet ylöspäin ja sopiva istutussyvyys on kolme kertaa sipulin oma korkeus. Pienet sipulimäärät voidaan laittaa maahan istutuslapiolla, mutta suuria määriä istutettaessa työ käy nopeimmin puutarhalapiolla. Tasakärkisellä lapiolla tehdään yhtenäinen istutuskuoppa, jonka pohja kuohkeutetaan ja tasataan. Sipulit asetellaan kuopan pohjalle kärjet ylöspäin ja peitetään lopuksi mullalla. Kompostilla, mykorritsoilla ja biohiilellä saadaan lisää potkua sipulikukkien kasvuun.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?
20182_51546.jpg
Oletko jo kuullut Kasvusammalesta?
Joko olet tutustunut puhtaasta rahkasammalesta valmistettuun Biolan Kasvusammaleeseen?
200611_2000.jpg
Kultarantaa puutarhuri-harjoittelijan silmin
Työt aloitetaan klo 7 kokoontumalla työnjakoon. Tasavallan presidentin kesäkauden ohjelmaa myötäilevät myös puutarhureiden työt: kun tietyssä osassa puistoa tehdään haastattelua, rauhoitetaan se työn ääniltä. Kun presidentti on matkoilla, jyrisevät traktorit, leikkurit ja puhaltimet surutta. Maanantaisin ei käy opastettuja turistiryhmiä, joten silloin voidaan tehdä mm. laajempia kasvinsuojelutöitä. Keväällä työt painottuvat kylvämiseen ja istuttamiseen, kesällä tehdään ylläpitotöitä (mm. kastelua, rikkaruohojen kitkentää, istutusalueiden siistimistä) ja syksyllä tehdään viherrakentamistöitä (uusitaan kiveyksiä, rakennetaan uusia istutusalueita jne.).
20226_78591.jpg
Miten lautapinta saadaan harmaaksi?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää rautavihtrilliä harmaan pinnan saamiseksi. Pinnat saa harmaaksi luontoystävällisellä Sioo:x-käsittelyllä. Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.
20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.
20231_80681.jpg
Huonekasvit poistavat ilmasta haitallisia aineita
Keinotekoisista rakennus- ja sisustusmateriaaleista, sekä elektronisista laitteista erittyy erilaisia orgaanisia yhdisteitä – ja ihmisistä erittyy bioeritteitä (lähes 150 erilaista eritettä).

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton