• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvihuoneen syksy

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2023
20232_69137.jpg

(Kuva: Pixabay)

Elokuun loppupuolelta lähtien varaudutaan kylmeneviin öihin tuomalla lämmitin kasvihuoneeseen. Lämmitin kuivattaa huoneilmaa myös sateisina jaksoina, jolloin ilma on kosteaa ja altistaa kasvit erilaisille taudeille. Harmaahome, härmä ja muut sienitaudit viihtyvät kosteilla lehdillä. Siksi onkin tärkeää, että syyskesällä vältetään kastelemasta kasvin lehtiä ja kastelu ajoitetaan aina aamuun. Näin kasvusto ehtii kuivua ennen kasvihuoneen luukkujen sulkemista.

Kasvihuone pestään sisältä huolellisesti

Satokauden päätyttyä kasvihuoneesta tyhjennetään kaikki kasvinjätteet. Työvälineet ja ruukut pestään. Jotta taudinaiheuttajat ja tuholaiset saadaan varmasti tuhottua, käytetään pesuun kuumaa vettä ja työvälineet upotetaan pesun jälkeen kiehuvaan veteen. Kasvihuone puhdistetaan sisäpuolelta ja myös rakenteiden kolot ja nurkat harjataan puhtaiksi. Pesuaineeksi riittää yleensä mäntynestesaippua. Ulkopinnat puhdistetaan vasta keväällä. Lasikasvihuoneen pesuun käytetään pehmeää harjaa tai painepesuria.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Uutta multaa tarvittaessa

Jos kasvihuoneessa on havaittu kasvitauteja, kasvualusta vaihdetaan. Muuten maa-aines vaihdetaan kokonaan uuteen noin kolmen vuoden välein. Kun viljellään Biolan Kasvusäkissä vältytään kokonaan maalevintäisiltä kasvitaudeilta. Kasvusäkin sisältö on erinomaista maanparannusainetta yhden kasvukauden jälkeen. Käytetyn Kasvusäkin sisältö voidaan levittää esimerkiksi kukkapenkkiin, kasvimaalle tai marjapensaiden juurelle.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20119_27788.jpg
Kanttarelli
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kanttarelli tunnetaan myös keltavahverona, keltasienenä sekä kantarellina.
20219_72747.jpg
Asiantuntija vastaa: Mikä tämä ruukkumullassa kasvava sieni on?
Onko tämä ruukkumullassa kasvanut sieni kenties ansariukonsieni? Kuinka myrkyllisiä ansariukonsieni ja keltaukonsieni ovat (jos esimerkiksi lapsi pääsisi vahingossa syömään niitä)?
20237_82645.jpg
Voiko kuusen juuristo vahingoittaa perustuksia? Asiantuntija vastaa
Pihallamme kasvaa iso kuusi vain muutaman metrin päässä talostamme. Mieheni on huolissaan, että myrskyn mahdollisesti kaataessa kuusen, kuusen juuristo voisi vahingoittaa talomme perustuksia. Voiko näin käydä?
20078_6290.jpg
Koululaisten ruokarytmi ja välipalat kuntoon
Rytmitä päivä kasviksillaKoululaisen on hyvä nauttia aamupala, koululounas, välipala, päivällinen ja iltapala. Säännöllisellä syömisellä jaksaa keskittyä koulun käyntiin, harrastuksiin, läksyjen lukuun ja kavereiden kanssa puuhasteluun. Selkeä ateriarytmi vähentää turhaa, usein epäterveellistä napostelua.Hyvällä aamupalalla jaksaa aamupäivän tunnit koululounaaseen saakka. Jotta lounaan ja päivällisen väli ei veny liian pitkäksi on tarpeen syödä kunnollinen välipala. Näin jaksaa pääaterialta toiselle ja siinä välissä käydä vaikka harrastuksissa. Iltapala on loistava hetki kokoontua päivän päätteeksi perheen kanssa saman pöydän ääreen ja rupatella päivän tapahtumista.
20203_63322.jpg
Rastaat, puutarhan jokavuotinen ongelma
Vaikka rastaista yleensä ajatellaan marjatarhurin jokavuotisena riesana, on niistä myös yllättävääkin hyötyä puutarhurille. Rastaat nimittäin syövät puutarhastasi lehtokotiloita, joita moni muu lintu ei suostu käyttämään ravinnokseen. Erityisesti mustarastaat ovat päässeet lehtokotiloiden makuun. Kaiken lisäksi voit nauttia aikaisesta keväästä pitkälle kesään mustarastaan kauniista laulusta.Räkättirastastaat kyllä käyvät marjojesi kimppuun, jos et ole suojannut niitä kunnolla.
20176_49449.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Vesiohenteinen ja ympäristöystävällinen SIOO:X-tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon. Sioo:x vaikuttaa mekaanisesti ilman myrkkylä. Pinta pysyy tuulettuvana ja Sioo:x ehkäisee sekä halkeilua että tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen, peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton