• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarha kukoistamaan!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.02.2023
20232_80865.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Puutarhasta saamme ravintoa kaikille aisteille. Täyteläiset värit, herkulliset tuoksut ja mullan tuntu sormissa antavat rentouttavaa vastapainoa kiireiseen arkeen. Omasta puutarhasta saa lisäksi herkullista ja terveellistä maisteltavaa ruokapöytään.

Keväällä täydennetään maan ravinnevaroja

Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)
Rakeinen lannoite on helppo levittää. (Kuva: Adobe Stock)

Kasvaakseen tasapainoisesti kasvit tarvitsevat paljon ravinteita. Lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana.

Keväällä, kun kasvit lähtevät kasvuun, on aika lannoittaa. Kevätlannoitukseen käytetään typpipitoisia lannoitteita, kuten Biolan Luonnonlannoitetta tai Biolan Puutarhan Kevätlannoitetta. Näiden lannoitteiden etuna on, että lannoitusvaikutuksen lisäksi ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.

Luonnonlannoitteiden ravinteista vain osa on välittömästi liukoisessa muodossa; pääosa ravinteista vapautuu kasvien käyttöön kasvukauden aikana maan pieneliötoiminnan avulla. Siksi ravinteiden huuhtoutumisriski on pienempi kuin keinolannoitteita käytettäessä.

Oikein lisätty lannoite on tehokkain

Kasvimaalle lannoitteet levitetään muokkauksen yhteydessä tai sijoitetaan kasvirivien viereen istutuksen tai kylvön jälkeen. Pitkävaikutteisista luonnonlannoitteista riittää kasvimaan kasveille ravinteita yleensä koko kesäksi. Poikkeuksen tekevät esimerkiksi kaalit, purjo ja selleri, jotka saattavat tarvita lisälannoitusta, koska ne käyttävät paljon ravinteita ja jatkavat kasvuaan pitkälle syksyyn.

Kesäaikaiseen lisälannoitukseen soveltuvat hyvin kasteluveden mukana annettavat ravinteet. Biolan Luonnonlannoitteesta voidaan liuottaa lantavettä; 2,5 l lannoiterakeita/10 l vettä. Tätä liuosta annostellaan 2–5 dl/rivimetri. Luonnonmukaiseen lisälannoitukseen soveltuu myös Luonnonravinneneste Kesäkukille.

Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.
Biolan Luonnonlannoitetta saat myös kätevässä 6 litran pakissa.

Kukkapenkkeihin ja pensasryhmille kevätlannoitus voidaan antaa kasvualustan pinnalle, mutta lannoiterakeet kannattaa peittää ohuella puutarhamultakerroksella tai harata kevyesti pintamultaan. Näin ravinteet ovat nopeammin kasvien käytettävissä ja vältytään luonnonlannoitteiden mahdollisilta hajuhaitoilta.

Hedelmäpuiden juuret ovat syvällä maassa. Siksi maahan tehdään rautakangella reikiä, joihin lannoite annostellaan. Lannoitereikiä tehdään useampaan kohtaan puun ympärille yhtä kauaksi rungosta mihin uloimmat oksat ylettyvät. Oikea lannoite näille kasveille on Biolan Marja- ja hedelmälannoite.

Maistuva sato kasvihuoneesta

Kasvihuoneessa kasvavat punaposkiset tomaatit, maukkaat kurkut, salaatit ja vähän erikoisemmatkin vihannekset kesäiseen ruokapöytään.

Tomaatille, kurkulle, paprikalle ja muille paljon ravinteita vaativille vihanneksille helppo kasvualusta kasvihuoneeseen on istutusvalmis Biolan Kasvusäkki. Sen raaka-aineena on karkea turvemulta. Kasvusäkissä on mukana varastolannoitus, josta riittää ravinteita kolmelle taimelle koko kesäksi eikä erillistä lannoitusta tarvita. Kasteluun käytetään pelkkää vettä. Syksyllä Kasvusäkin sisältö voidaan hyödyntää maanparannukseen puutarhassa.

Biolan Kasteluallas helpottaa kasvihuoneviljelyä. Kasteluallas toimii Kasvusäkin vesivarastona, josta vesi imeytyy kasvualustaan kasvin tarpeen mukaan. Kastelualtaan vesivarasto riittää satoikäisillä tomaatintaimilla vähintään viikon ajaksi ja pikkutaimilla paljon pidempään.

Ps. Kun kasvihuoneen tuuletuksesta on huolehdittu, niin Kasteluallas helpottaa myös mökkitarhurin kasteluongelmaa.

Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)
Kasvusäkkien ja kastelualtaiden kanssa kasvatus sujuu kuin itsestään. (Kuva: Biolan)

Pikkuvihanneksille, kuten salaatille ja yrteille, sopiva kasvualusta kasvihuoneeseen on luonnonmukaisesta lannoitettu ja kalkittu Biolan Turvemulta. Sitä tarvitaan 15–25 sentin kerros kasvihuoneen pohjalle. Jos tomaattia tai muita paljon ravinteita vaativia kasvihuonevihanneksia istutetaan Turvemulta-penkkiin, istutusvaiheessa lisätään varastolannoite turvaamaan tasapainoinen kasvu ja runsas sato. Taimien väliin tehdään kuoppa, johon laitetaan 0,5 litraa Biolan Luonnonlannoiterakeita. Lisälannoitus annetaan tarpeen mukaan 2–3 kertaa viljelyn aikana. Yhden tomaatintaimen kesän aikana käyttämä ravinnemäärä saadaan yhteensä noin 1,5 litrasta Luonnonlannoiterakeita.

Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)
Terveellistä, puhdasta ja taatusti tuoretta – itse kasvattaen. (Kuva: Biolan)

Muista syyslannoitus

Kasvukauden lopulla monivuotiset kasvit alkavat valmistautua talvilepoon. Silloin niille ei enää saa antaa kasvua aktivoivaa typpilannoitusta. Loppukesästä on syyslannoituksen aika.

Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)
Kaikki monivuotiset kasvit hyötyvät syyslannoituksesta. (Kuva: Biolan)

Luonnonmukainen vaihtoehto syyslannoitukseen on Biolan Syksyn PK-lannoite, joka sisältää sopivasti eloperäisessä muodossa olevaa fosforia ja runsaasti kaliumia sekä hivenravinteita. PK-lannoite ei sisällä lainkaan talvilepoon siirtymistä häiritsevää typpeä. Syyslannoitus parantaa monivuotisten kasvien talvenkestävyyttä ja seuraavan vuoden satoa. Lannoitteen kalium alentaa kasvin solujen jäätymispistettä ja vahvistaa soluseinien rakennetta. Fosforia puolestaan tarvitaan uusien kukkasilmujen, hedelmien ja siementen muodostumiseen.

Syyslannoitus annetaan kaikille monivuotisille kasveille elokuun aikana, jotta kasvit ehtivät hyödyntää ravinteet ennen talven tuloa.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20199_60208.jpg
Syksy on parasta istutusaikaa!
Syksy on hyvää istutusaikaa ja istuttamista voi jatkaa maan jäätymiseen saakka. Syksyllä istutetut taimet lähtevät keväällä aikaisemmin kasvuun kuin keväällä istutettavat, sillä ne pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden heti roudan sulettua. Taimet eivät aina ehdi juurtua ennen talvea. Siitä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä lehdetön, lepotilassa oleva taimi ei haihduta vettä.Kastelua ei sovi unohtaa syksylläkään niin kauan kuin taimissa on lehtiä. Syksyllä istutettaessa riittää yleensä kerran viikossa kunnollinen kastelu. Maan kosteutta täytyy tarkkailla, vaikka olisikin sateista. "Tarkistathan, ettei taimen juurelle jää talveksi kuoppaa, johon vesi voi jäätyä", muistuttaa Tarja LeinoRengon Taimitarhalta. Kastelua jatketaan sitten keväällä pari kertaa viikossa kunnes taimet ovat juurtuneet. Juurtuneen kasvin tunnistaa siitä, että sen lehdet ja oksat kasvavat.
20182_51820.jpg
Kompostoinnin syystoimet
Lehdet putoilevat puista, syysleikkauksia tehdään puille ja pensaille, kukkapenkkejä siivotaan… Apua, mitä tehdä kaikelle kasvijätteelle? Syksy saa tosiaan ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia.
20237_78846.jpg
Miksi lupiineista pitäisi päästä eroon?
Lupiini on Suomen luontoon villiintynyt vieraslaji. Se on alun perin kotoisin läntisen Pohjois-Amerikan vuoristoista ja on monen muun haitallisen vieraslajin tapaan tuotu Suomeen koriste- ja rehukasvina. Ensimmäiset havainnot luontoon karanneista lupiineista tehtiin 1800-luvun lopulla. Lupiini on myös myrkyllinen, vaikka pienen määrän syöminen ei yleensä aiheuta oireita.
20216_71178.jpg
Monivuotiset kukat ovat pihan istutusten ytimessä
Perennat ovat mitä monimuotoisin ryhmä monivuotisia, ruohovartisia kasveja, jotka ovat oleellisessa osassa puutarhan tunnelman luomisessa. Ne ovat usein runsaskukkaisia, mutta kaikkien perennoiden juju ei ole kukinnassa. Osa niistä koreilee lehtien muodolla, koolla, värityksellä tai yleisellä olemuksella.
20096_17225.jpg
Nyt maistellaan varhaisperunoita ja kesän ensikasviksia
Tänä keväänä säät ovat suosineet varhaisperunoita. Varhaisperunat istutettiin huhtikuun aikana, minkä jälkeen kasvu on saanut jatkua ilman keskeytyksiä hyvissä kasvuoloissa. Rankkasateilta on vältytty, eikä hallaakaan ole tositoimin tarvinnut torjua. Odotukset laadun suhteen ovatkin korkealla. Aurinkoinen sää ja sopivat sadejaksot ovat toimineet hyvinä haltiakummeina varhaisperunoiden makua ajatellen.Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista viljellään 70 prosenttia Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla. Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat 80-prosenttisesti Timoa ja 10 prosenttia on Siikliä. Muita, selvästi pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone. Varhaisperunaksi määritellään keskenkasvuinen peruna, josta kuori irtoaa hankaamalla.
20237_82600.jpg
Mikä on kuvan kasvi? Asiantuntija vastaa
Mikähän tämä kasvi mahtaa olla? Leviää eikä leikkaamalla saa hävitettyä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton