• Etusivu
  • Kasvillisuus

Parveke vehreäksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2023
20232_80778.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kivoja kevään pilkahduksia tuovat pienet parvekepalstat, jotka sisältävät punotun korin ja luonnonmukaisen kasvualustan. Kasvit voidaan istuttaa taimina tai kylvää suoraan esimerkiksi Biolan Parvekepalstan multaan.

Tomaatti, kurkku ja meloni ovat kaikki kylmänarkoja. Lasitetulle parvekkeelle ja lämmittämättömään kasvihuoneeseen taimet istutetaan touko-kesäkuun vaihteessa. Istutuksen jälkeen kasvupaikan ilman lämpötila ei mielellään saisi laskea alle 10 asteen. Vihannestaimet paleltuvat lämpötilan laskiessa lähelle nollaa, mutta jo alhaisissa lämpötiloissa saattaa esiintyä vioituksia. Esimerkiksi tomaatintaimet voivat kärsiä fosforinpuutteesta ja kasvusto saattaa värjäytyä violetinvivahteiseksi.

Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Avomaalla pölytys onnistuu yleensä hyvin, mutta kasvihuoneessa ja lasitetulla parvekkeella pölytys varmistetaan täristämällä. Jos tomaatit on tuettu narulla, kannattaa tukilankoja täristää pari kertaa viikossa. Tomaatti vaatii vain pienen liikkeen, että kukan heteiden siitepöly varisee emin luotille. Kukinnasta sadon kypsymiseen kuluu pari kuukautta. Kurkuntaimista satoa voidaan odottaa jo noin kuukauden kuluttua istutuksesta.

Kasvualusta parvekeviljelyyn


Nopeita ja käteviä parvekeviljelijän kasvatusalustoja omille, luonnonmukaisille tomaateille, kurkuille ja vaikka meloneille ovat valmiit kasvusäkit, joiden muutamalla viillolla tehtyihin aukkoihin istutetaan taimet tai kylvetään siemenet. Kasvusäkissä on luonnonmukainen multa ja ravinteet valmiiksi koko kesän kasvulle. Kasteluun riittää pelkkä vesi. Kasvusäkkiin voidaan istuttaa kolme tainta.

Kun Kasvusäkkiin hankitaan lisävarusteeksi Kasteluallas, on viljely vieläkin helpompaa. Kasteluallas on vesivarasto, josta kasteluvesi imeytyy kasvualustaan kapillaarisesti kasvin tarpeiden mukaan. Se mahdollistaakin punaposkisten tomaattien ja raikkaiden kurkkujen viljelyn esimerkiksi mökillä. Myös parvekeviljely on siistiä, kun kastelu hoituu Kastelualtaasta eikä ylimääräinen vesi valu lattialle.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20113_24630.jpg
Kylvöohjeet perennoille
Taulukosta löytyvät suuntaa-antavat kylvöohjeet monivuotisille kasveille eli perennoille. Taulukon on koonnut Puutarha.netin jäsen Tarja Rantanen.Katso koko taulukko tästä (.pdf)
20224_77948.jpg
Onko omenapuu menetetty? Asiantuntija vastaa
Onko omenapuu menetetty? Pitääkö vaihtaa uusi? Pupu on syönyt rungon kuoren.
20232_80934.jpg
Kuusiaidan leikkaaminen
Tuuhea ja hoidettu kuusiaita on ansaitusti omistajansa ylpeydenaihe, johon päästään vain vuosien säännöllisellä työllä. Hoitamaton kuusiaita sen sijaan voi olla kammotus, jonka tuuheuttaminen, nuorentaminen tai uudistaminen alasleikkauksella ei enää onnistu. Hoitoleikkaukset pitää aloittaa jo varhaisessa vaiheessa. Leikkaamisen tarkoituksena on saada kuusiaidasta tuuhea, tasapainoinen ja lumikuormia kestävä silmänilo.
20077_5959.jpg
Vadelmakausi alkanut
Kun vadelman kukinta-aika on melko pitkä, myös satokaudesta ennustetaan normaalia pidempää. Arvio kuitenkin muuttuu, jos säät viilenevät tai tulevat helteisiksi. Myös oikukas talvi verottaa vadelmasatoa. Talven aiheuttamat vauriot näkyvät satoikäisten versojen kuivumisena.
202310_73239.jpg
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja: hyödynnä koko kurpitsa
Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen.Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Amerikasta. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.
20075_5230.jpg
Ruusuja ylioppilaalle
Kotimaiset ruusut ovat tuoreitaKotimaassa viljeltävät ruusut kerätään kasvihuoneista 5-7 kertaa viikossa, kiivaimman kasvun aikaan jopa kaksi kertaa päivässä. Keruun jälkeen ruusut viedään kylmiöön, jossa ne jäähdytetään lähelle nollaa. Vasta kunnollisen jäähdytyksen jälkeen ruusut lajitellaan ja puntitetaan.Ruusut toimitetaan joko tukkuliikkeiden kautta tai suoraan viljelmiltä kukkakaupoille pääsääntöisesti päivittäin. Kotimaisella leikkoruusulla on siten merkittävä tuoreusetu, sillä tuontiruusu on kuluttajalle siirtyessään keskimäärin noin viikon ikäinen. Asianmukaisesti hoidettuna leikkoruusu kestää maljakossa yhdestä kahteen viikkoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton