• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kompostoinnin syystoimet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.01.2024
20182_51820.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Lehdet putoilevat puista, syysleikkauksia tehdään puille ja pensaille, kukkapenkkejä siivotaan… Apua, mitä tehdä kaikelle kasvijätteelle? Syksy saa tosiaan ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia.

Kompostorin täytteeksi kelpaavat...

...puun lehdet, naatit, ruohonleikkuujätteet, kuivatut rikkaruohot, silputut oksat sekä kukkavarret. Nykytietämyksen mukaan muumiotautiset omenat, rupiset perunat, ruosteiset lehdet, lehtilaikkutautiset, harmaahomeiset ja nukkaäkämäpunkin vioittamat kasvit sekä herukan ja karviaisen toukkaiset tai kirvaiset osat voidaan myös laittaa kompostoriin sellaisenaan.

Peiteltynä tai silputtuna kompostiin voi laittaa myös äkämäpunkin vioittamat herukan oksat, mansikan punkkiset osat, härmäiset kasvit sekä ruttoiset ja viroottiset perunat. Varmimmin ja tasaisimmin kasvitautien vaivaamat kasvinosan kompostoituvat toki lämpökompostorissa. Marjojen sekä sienien perkuujätteet, kukkamullat ja kasvinjätteet käyvät hyvin myös talousjätekompostoriin talouden muiden biojätteiden sekaan.

Puutarhan siivouksen yhteydessä kompostiin ei voi laittaa juolavehnän juuria, ellei niitä ole kuivattu todella hyvin. Monivuotisten rikkaruohojen siemenet on myös heitettävä roskiin. Jos kasvimaalla on ollut peruna-ankeroinen, kaali-, sipuli- tai porkkanakärpänen, möhöjuuri tai pahka- tai rengasmätä, niin silloinkaan komposti ei ole oikea paikka.

Sadonkorjuun yhteydessä puutarhasta löytyy myös muita, sairaita kasvinosia. Niitä ei voi laittaa kuin hyvin toimivaan kompostiin, jossa lämpötila nousee yli 55 asteen. Muuten taudinaiheuttajat eivät tuhoudu. Saman lämpötilan vaativat rikkakasvien siemenet tuhoutuakseen.

Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille voi kuitenkin kerätä lunta lämpöeristeeksi.

Talousjätekompostorissaon oltava hyvä lämmöneristys. Lämpöeristeen paksuuden tulisi olla vähintään 5 cm, että kompostoituminen onnistuisi myös talviolosuhteissa. Myös kompostorin kannessa tulee olla kunnollinen eristys, sillä suurin osa lämmöstä haihtuu kannen kautta.

Puutarhajätteen, etenkin syksyn lehtien, kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Adobe Stock)
Puutarhajätteen, etenkin syksyn lehtien, kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Adobe Stock)

Lisätietoa kompostoinnista ja kompostoreista

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20125_30728.jpg
Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?Sarja sisältää seuraavat osat:OSA 1/6: Katse puihinOSA 2/6: Pensaat siisteiksiOSA 3/6: Nurmimatto reheväksiOSA 4/6: Hyötypuutarhan parannusOSA 5/6: Kukkapenkit kauniiksiOSA 6/6: Katse kokonaisuuteen
202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
202311_83288.jpg
Palmun katveessa
Viime vuosisadan vaihteessa palmut olivat suurta muotia ruukku- ja sammiokasveina, ja porvarikodin aulassa piti olla ainakin yksi palmu. Vaikka 1930- ja 40-luvulla palmut olivat täysin pois muodista, moni silti säilytti palmunsa. Sopivasti vettä ja valoa saava palmu pysyy kauniina ja voikin elää 50, jopa 80 vuotta.
20226_268.jpg
Ajankohtaista
Mansikka on keskikesän herkku. Sadon kypsyminen on jo hyvässä vauhdissa. Mansikkaa nimitetään yleisessä kielenkäytössä marjaksi, vaikka se itse asiassa on turvonnut kukkapohjus. Varsinaisia hedelmiä ovat mansikan pinnalla olevat siemenen näköiset pähkylät.Mansikka kuuluu laajaan ruusukasvien (Rosaceae) heimoon. Luonnonvaraisia mansikkalajeja on löydetty eri puolilta maailmaa 11 lajia, näillä on kuitenkin runsas joukko alalajeja ja muunnoksia. Suomessa luonnonvaraisena kasvavat ahomansikka (Fragaria vesca), ukkomansikka(Fragaria moschata) ja harvinainen karvamansikka(Fragaria viridis).
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Ilmastointi
Juuriston aktiivinen toiminta edellyttää riittävää hapensaantia. Vähähappisuus hidastaa juuriston hengitystä, jolloin kasvi ei saa riittävästi energiaa elintoimintoihinsa. Liian suuri vesimäärä maassa estää kasvia saamasta vettä juuri hapenpuutteen vuoksi - vesi kun täyttää maan ilmahuokosetkin. Ilmastointi on tärkeä hoito kulutetuille nurmikoille. Se on tiiviin maan parannuskeino.Ilmastointi parantaa siis maan ilmavuutta, samoin veden ja ravinteiden pääsyä maahan. Se edistää myös syväjuurisen nurmikon syntyä.Maata tiivistävät ruohonleikkuu, jyräys, rankkasateet, liika kastelu, tiiviit hiesua ja savea sisältävät maalajit, sekä märän maan tallaus. Aikaisin keväällä nurmikolla liikkumista pitäisi välttää.Ilmastointi tehdään useana vuonna peräkkäin, syksyllä tai keväällä. Paras aika on myöhäissyksy, jolloin rei'itys tehostaa roudan maan rakennetta parantavaa vaikutusta.Muutaman sentin syvyinen rei'itys ei riitä. Ilmastoinnin on ulotuttava 15-20 cm syvään. Reiät täytetään hiekalla. Hiekka levitetään noin 5 mm:n kerroksena nurmikon pinnalle ja harjataan tai haravoidaan reikiin. Pienet alat voi rei'ittää talikolla.Ilmastoinnin teho on tilapäinen. Jos maa on tiivistyvää, se tiivistyy ajan mittaan uudelleen.Lue lisää nurmikon hoidosta
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton