• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kompostoinnin syystoimet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.01.2024
20182_51820.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Lehdet putoilevat puista, syysleikkauksia tehdään puille ja pensaille, kukkapenkkejä siivotaan… Apua, mitä tehdä kaikelle kasvijätteelle? Syksy saa tosiaan ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia.

Kompostorin täytteeksi kelpaavat...

...puun lehdet, naatit, ruohonleikkuujätteet, kuivatut rikkaruohot, silputut oksat sekä kukkavarret. Nykytietämyksen mukaan muumiotautiset omenat, rupiset perunat, ruosteiset lehdet, lehtilaikkutautiset, harmaahomeiset ja nukkaäkämäpunkin vioittamat kasvit sekä herukan ja karviaisen toukkaiset tai kirvaiset osat voidaan myös laittaa kompostoriin sellaisenaan.

Peiteltynä tai silputtuna kompostiin voi laittaa myös äkämäpunkin vioittamat herukan oksat, mansikan punkkiset osat, härmäiset kasvit sekä ruttoiset ja viroottiset perunat. Varmimmin ja tasaisimmin kasvitautien vaivaamat kasvinosan kompostoituvat toki lämpökompostorissa. Marjojen sekä sienien perkuujätteet, kukkamullat ja kasvinjätteet käyvät hyvin myös talousjätekompostoriin talouden muiden biojätteiden sekaan.

Puutarhan siivouksen yhteydessä kompostiin ei voi laittaa juolavehnän juuria, ellei niitä ole kuivattu todella hyvin. Monivuotisten rikkaruohojen siemenet on myös heitettävä roskiin. Jos kasvimaalla on ollut peruna-ankeroinen, kaali-, sipuli- tai porkkanakärpänen, möhöjuuri tai pahka- tai rengasmätä, niin silloinkaan komposti ei ole oikea paikka.

Sadonkorjuun yhteydessä puutarhasta löytyy myös muita, sairaita kasvinosia. Niitä ei voi laittaa kuin hyvin toimivaan kompostiin, jossa lämpötila nousee yli 55 asteen. Muuten taudinaiheuttajat eivät tuhoudu. Saman lämpötilan vaativat rikkakasvien siemenet tuhoutuakseen.

Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille voi kuitenkin kerätä lunta lämpöeristeeksi.

Talousjätekompostorissaon oltava hyvä lämmöneristys. Lämpöeristeen paksuuden tulisi olla vähintään 5 cm, että kompostoituminen onnistuisi myös talviolosuhteissa. Myös kompostorin kannessa tulee olla kunnollinen eristys, sillä suurin osa lämmöstä haihtuu kannen kautta.

Puutarhajätteen, etenkin syksyn lehtien, kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Adobe Stock)
Puutarhajätteen, etenkin syksyn lehtien, kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Adobe Stock)

Lisätietoa kompostoinnista ja kompostoreista

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20214_69909.jpg
Lapsiystävällisen pihan suunnittelu
Pihaa suunnitellaan aina siihen elämäntilanteeseen sopivaksi, jossa sillä hetkellä ollaan. Kun lapset ovat pieniä, piha pitäisi olla pienille lapsille turvallinen ja viihtyisä leikkipaikka. Lasten kasvaessa piha muuntuu kasvavien lapsien mukaan ja lasten aikuistuttua piha muutetaan tarvittaessa aikuisten pihaksi.
20235_81654.jpg
Mitä puita on kuvassa? Asiantuntija vastaa
Mitä puita ovat nuo erikoisen näköiset puut, ehkä kuusilajit, kuvassa? Puu muodostaa erikoisen "maton" ympärilleen.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Viiltosalaojitus
Jos nurmikko ei läpäise lainkaan vettä sateiden aikana, vaan muuttuu mutakentäksi ja sitten kivikovaksi kuivana aikana, apukeinona voi yrittää viiltosalaojitusta; kaiva 20-30 cm syvät ja noin 5 cm leveät ojat, 1-1,5 metrin välein nurmikon kaatosuuntaan, ja täytä ojat seulotulla 4-8 mm:n hiekalla. Vesi virtaa ojia pitkin ja läpäisee ojan pohjan. Ojien jäljet katoavat vähitellen nurmikkoon.Lue vanhan nurmikon hoidosta
20066_191.jpg
Retiisi
(Raphanus sativus)Retiision kasvi, joka antaa makua ja väriä kasvisruokiin. Retiisi on yksivuotinen ristikukkaisiin (Brassicaceae) kuuluva kasvi. Retiisi on nopeakasvuinen ja sen viljely on helppoa.
20241_83383.jpg
Maailman vesipäivää vietetään 22.03.
22. maaliskuuta vietetään maailman vesipäivää. Vesipäivän tarkoituksena on lisätä tietoa vesivarantojen vaikutuksesta taloudelliseen tuottavuuteen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.YK:n yleiskokous julisti tämän päivän maailman vesipäiväksi vuonna 1992. Tarkoituksena on lisätä tietoa veden merkityksestä taloudellisessa tuottavuudessa ja sosiaalisessa hyvinvoinnissa.
202010_67046.jpg
Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin
Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton