• Etusivu
  • Hoitotyöt

Puutarhajätteet hyötykäyttöön – kompostoi syksyn satoa pihan parhaaksi

Tiina Painokallio
Päivitetty 19.06.2025
20182_51820.jpg

Syksy tuo kasvijätettä – komposti kannattaa! (Kuva: Adobe Stock)

Lehdet putoilevat puista, syysleikkauksia tehdään puille ja pensaille, kukkapenkkejä siivotaan… Apua, mitä tehdä kaikelle kasvijätteelle? Syksy saa tosiaan ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia.

Kompostorin täytteeksi kelpaavat...

...puun lehdet, naatit, ruohonleikkuujätteet, kuivatut rikkaruohot, silputut oksat sekä kukkavarret. Nykytietämyksen mukaan muumiotautiset omenat, rupiset perunat, ruosteiset lehdet, lehtilaikkutautiset, harmaahomeiset ja nukkaäkämäpunkin vioittamat kasvit sekä herukan ja karviaisen toukkaiset tai kirvaiset osat voidaan myös laittaa kompostoriin sellaisenaan.

Peiteltynä tai silputtuna kompostiin voi laittaa myös äkämäpunkin vioittamat herukan oksat, mansikan punkkiset osat, härmäiset kasvit sekä ruttoiset ja viroottiset perunat. Varmimmin ja tasaisimmin kasvitautien vaivaamat kasvinosan kompostoituvat toki lämpökompostorissa. Marjojen sekä sienien perkuujätteet, kukkamullat ja kasvinjätteet käyvät hyvin myös talousjätekompostoriin talouden muiden biojätteiden sekaan.

Puutarhan siivouksen yhteydessä kompostiin ei voi laittaa juolavehnän juuria, ellei niitä ole kuivattu todella hyvin. Monivuotisten rikkaruohojen siemenet on myös heitettävä roskiin. Jos kasvimaalla on ollut peruna-ankeroinen, kaali-, sipuli- tai porkkanakärpänen, möhöjuuri tai pahka- tai rengasmätä, niin silloinkaan komposti ei ole oikea paikka.

Sadonkorjuun yhteydessä puutarhasta löytyy myös muita, sairaita kasvinosia. Niitä ei voi laittaa kuin hyvin toimivaan kompostiin, jossa lämpötila nousee yli 55 asteen. Muuten taudinaiheuttajat eivät tuhoudu. Saman lämpötilan vaativat rikkakasvien siemenet tuhoutuakseen.

Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille voi kuitenkin kerätä lunta lämpöeristeeksi.

Talousjätekompostorissaon oltava hyvä lämmöneristys. Lämpöeristeen paksuuden tulisi olla vähintään 5 cm, että kompostoituminen onnistuisi myös talviolosuhteissa. Myös kompostorin kannessa tulee olla kunnollinen eristys, sillä suurin osa lämmöstä haihtuu kannen kautta.

<p data-block-key="oglgy">Puutarhajätteen, etenkin syksyn lehtien, kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Puutarhajätteen, etenkin syksyn lehtien, kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
kasvit
eristys
syksy
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20232_80909.jpg
Muhevassa mullassa sipulitkin viihtyvät
Istuttamalla kukkasipuleita syksyllä varmistetaan seuraavan kevään ja alkukesän kukkaloisto. Tulppaanit, narsissit, sinililjat ja krookukset ovat kotipihojen rakastetuimpia sipulikukkia. Ehkä tänä vuonna voisi kokeilla jotain vähän erikoisempaakin! Joulukukkana yleinen hyasintti viihtyy myös puutarhassa ja huumaa keväällä tuoksullaan. Balkaninvuokko, koiranhammas ja kevättähti kukkivat aikaisin ja muodostavat kasvaessaan näyttäviä kukkamättäitä.
20232_69137.jpg
Kasvihuoneen syksy
Elokuun loppupuolelta lähtien varaudutaan kylmeneviin öihin tuomalla lämmitin kasvihuoneeseen. Lämmitin kuivattaa huoneilmaa myös sateisina jaksoina, jolloin ilma on kosteaa ja altistaa kasvit erilaisille taudeille. Harmaahome, härmä ja muut sienitaudit viihtyvät kosteilla lehdillä. Siksi onkin tärkeää, että syyskesällä vältetään kastelemasta kasvin lehtiä ja kastelu ajoitetaan aina aamuun. Näin kasvusto ehtii kuivua ennen kasvihuoneen luukkujen sulkemista.
Lämmin syksy voi vaikuttaa sadonkorjuuseen
Miten lämmin syksy vaikuttaa kasveihin ja eläimiin?
Vaikka kuluva syksy olisi poikkeuksellisen lämmin, niin pitkään jatkunut lämmin sää tuskin vaikuttaa haitallisesti puihin tai muuhun kasvillisuuteen – saati eläimiin ja hyönteisiin. Kasvien ja eläinten talveen valmistumiseen lämmöllä on nimittäin vain vähän vaikutusta; kasvit asettautuvat talvilepoon ja linnut lähtevät muutolle pitkälti päivän pituuden mukaan. Vain katulamppujen voimakkaassa valossa lepoon asettuminen voi viivästyä.
Nainen hoitaa puutarhaistutuksia
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
Pihakiveys puutarhaan
Kukkapenkki muurikivistä
Tasattaessa pihan korkeuseroja joudutaan tekemään täyttöjä, leikkauksia, penkereitä ja luiskia sekä viistämään maanpintaa sopiviin kaltevuuksiin. Jos tontilla on vähän tilaa tai jos halutaan erottaa istutusryhmiä muusta maastosta, se voidaan tehdä matalalla muurilla.
202111_73702.jpg
Etelänversosurmaa havaittu Suomessa ensimmäisen kerran tänä syksynä
Lounais-Suomessa on tänä syksynä havaittu ensimmäistä kertaa etelänversosurmasta kärsiviä mäntyjä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Taudin aiheuttaa havuparikas-niminen sieni, jonka synonyymeja ovat Sphaeropsis sapinea, Diplodia sapinea ja Diplodia pinea. Havuparikasta on aikaisemmin löydetty Suomessa piilevänä oireettomista männyn vuosikasvaimista ja kävyistä, joissa se on käyttänyt ravintonaan kuollutta orgaanista ainesta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun se löydetään tuhonaiheuttajana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton