• Etusivu
  • Hoitotyöt

Amppeli säästää tilaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
202312_83343.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.

Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Amppeli kannattaa sijoittaa riittävän korkealle tai muuten sellaiseen paikkaan, ettei se ole tiellä ja osu ikkunaan tai seinään. Sijoita amppeli siten, että kastelu on helppoa. Ellei amppelin vesitiiviys ole varmaa, levitä lattialle muovi tai sanomalehti kastelun ajaksi. Varmista myös, että ripustin kestää kostean mullan ja kasvien painon.

amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortiston 262 huonekasvin listalta löydät 51 amppeliin sopivaa huonekasvia, kun rastitat hakuehdoksi 'amppelikasvi'.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20127_31708.jpg
Heinäkuun kaunein kukka
Kuvasimme heinäkuun alussa kesän kauneimpia, kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan heinäkuun finalistien kesken oli käynnissä äänestys, jossa ääniä sateli kesäkuiseen tapaan kaikille kuvatuille kasveille. Kuitenkin huiman äänisaaliin (53 % annetuista äänistä) kerännyt voittaja erottui heti äänestyksen alusta alkaen.Kaikkien heinäkuun kauneinta äänestäneiden kesken arvotaan 50 euron arvoinen taimilahjakortti Rengon Taimitarhalle. Heidän runsaista valikoimistaan löytyy varmasti mieluisia lajeja voittajan puutarhaan!Voittajaan otetaan yhteyttä tämän viikon aikana - oletkohan se juuri Sinä? Kiitos kaikille äänestäjille.
20235_81957.jpg
Aronian alasleikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Leikkasin 4–5 vuotta vanhan pensasaita-aronian alas 10–20 cm mittaan. Aitaa ei ole hoidettu koko aikana, kasvu on ollut osassa kohtaa runsasta ja osassa kitua. Leikkaus ajottui ehkä hieman liian myöhään, oksat olivat jo hieman versoneet. Lähteekö aronia vielä kasvamaan vai kuoleeko?
202310_83213.jpg
Pakkanen tuo haasteita kasveille
Kasvit kasvavat ja kehittyvät omaan tahtiinsa vaihe vaiheelta. Ne reagoivat valon määrään, säähän ja vuodenaikoihin. Useimmat kasvit pitävät vuodenkierron jossakin vaiheessa lepotauon. Lämpimissä ja kuivissa maissa tämä sijoittuu kuivaan kauteen. Maapallon pohjoisosissa, jossa lämpötilavaihtelut vuoden aikana ovat suuria, lepojakso sijoittuu alhaisen lämpötilan jaksoon.
20077_5599.jpg
Avomaan salaattikausi parhaimmillaan
Kesäkuun puolivälistä aina syyskuun lopulle saakka Suomessa voidaan nauttia lähellä tuotettuja avomaan salaatteja. Salaattiviljelijät istuttavat pelloille uusia salaattitaimia viikoittain, joten tuoretta satoa on saatavissa koko satokauden ajan.Sipoolainen Anders Åström kuuluu suomalaisen salaattiviljelyn uranuurtajiin ja kehittäjiin. Hän aloitti 1970-luvulla jäävuorisalaatilla ja tavallisella keräsalaatilla. 1980-luvulla hän alkoi kokeilla erikoissalaatteja, esimerkiksi lollo rossoa, lollo biondaa ja tammenlehtisalaatteja.
20227_63088.jpg
Narsissi on helppohoitoinen sipulikukka
Tarun mukaan kaunis kreikkalaisnuorukainen Narkissos joi vettä vuoristolähteesta ja rakastui niin palavasti kuvajaiseensa, että edes nälkä ja väsymys eivät saaneet häntä poistumaan kuvansa äärestä. Narkissos riutui kuoliaaksi ja hänen ruumiinsa muuttui valkeaksi kukaksi, narsissiksi.
20232_69131.jpg
Hyötykasviviljely
Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton