• Etusivu
  • Hoitotyöt

Amppeli säästää tilaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
202312_83343.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.

Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Amppeli kannattaa sijoittaa riittävän korkealle tai muuten sellaiseen paikkaan, ettei se ole tiellä ja osu ikkunaan tai seinään. Sijoita amppeli siten, että kastelu on helppoa. Ellei amppelin vesitiiviys ole varmaa, levitä lattialle muovi tai sanomalehti kastelun ajaksi. Varmista myös, että ripustin kestää kostean mullan ja kasvien painon.

amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortiston 262 huonekasvin listalta löydät 51 amppeliin sopivaa huonekasvia, kun rastitat hakuehdoksi 'amppelikasvi'.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80296.jpg
Viikon kysymys: Miksi virpiangervon leikkausta ei suositella syksyllä?
Miksi ei suositella virpiangervon leikkausta syksyllä?
20_P_56146.jpg
Huussista ravinteet kiertoon
Mökin huussista saisi tuhtia tavaraa - mutta miten siitä tekisi "puutarhakelpoista"?Ulkokäymälästä eli huussista kertyy tosiaan lannoitteeksi kelpaavaa tavaraa. Sitä pitää kuitenkin kompostoida vähintään vuoden verran ennen käyttämistä puutarhassa. Voit sekoittaa tätä ainesta mainiosti suljetussa kompostorissa (etteivät ravinteet huuhtoudu sadeveden mukana) olevaan puutarhajätteeseen. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia. Kompostoimalla käymäläjätteesi ja käyttämällä sitä lannoitteena ja maanparannusaineena saat palautettua ravinteet takaisin luonnon kiertokulkuun!
20067_340.jpg
Puutarhan sato säilöön
Elokuu on puutarhaviljelijälle kiireistä aikaa. Puutarhan satoa valmistuu ja sitä säilötään talven varalle. Mansikat on jo säilötty, mutta vielä odottavat vuoroaan muut marjat, omenat ja vihannekset.
20149_40826.jpg
Mansikkamaan syksy
Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle?Syksyn sato alkaa puutarhassa jo olemaan keräilty ja kasvimaakin samalla kunnostettu talvea - ja tulevaa kasvukautta - odottelemaan. Mansikkapenkissä kuitenkin riittää rönsyjä ja rehottavaa lehdistöä, hieman hometta, kuivaa lehteä ja jopa muutama kukkakin. Mitäs sille nyt sitten pitäisi tehdä?
202211_80097.jpg
Mikä kesäkukka? Asiantuntija vastaa
En muista tämän valkoisen kesäkukan nimeä? Tuoksuu hyvälle. Rankkasade kaatoi ja kukat lähti pahasti, onko mitään tehtävissä? Voiko esim. leikata eli uudistuisiko vielä?Toinen kysymys: Kukkiiko laventeli vielä, jos poistan kaikki ylikukkineet kukat?
20236_78996.jpg
Käärme tuli kylään: voiko se olla vaarallinen?
Käärmeen kohtaaminen on aina vähän säikäyttävä tilanne. Etenkin, jos sellainen ilmaantuu aivan pihapiiriin. Tärkeintä olisi osata tunnistaa mikä käärme on kyseessä vai onko kyseessä edes käärme. Ainoa Suomessa tavattava myrkyllinen käärme on kyy.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton