• Etusivu
  • Hoitotyöt

Amppeli säästää tilaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
202312_83343.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.

Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Amppeli kannattaa sijoittaa riittävän korkealle tai muuten sellaiseen paikkaan, ettei se ole tiellä ja osu ikkunaan tai seinään. Sijoita amppeli siten, että kastelu on helppoa. Ellei amppelin vesitiiviys ole varmaa, levitä lattialle muovi tai sanomalehti kastelun ajaksi. Varmista myös, että ripustin kestää kostean mullan ja kasvien painon.

amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
amppelikissanhäntä (Acalypha reptans) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
tähtikello (Campanula poscharskyana) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
kultaköynnös (Epipremnum pinnatum) (Kuva: Floradania)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)
soihtuköynnös (Aeschynanthus) (Kuva: Adobe Stock)

Puutarha.netin Kasvikortiston 262 huonekasvin listalta löydät 51 amppeliin sopivaa huonekasvia, kun rastitat hakuehdoksi 'amppelikasvi'.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20212_68734.jpg
Piristystä puutarhaan
"Puutarhani on tylsä ja persoonaton. Lieneekö oman mielikuvitukseni puutetta, mutta kaipaisin vähän ideoita." Kuulostaako tutulta? Miten saat pihastasi näyttävämmän - ja hauskan?
20237_65910.jpg
Jätelaki kieltää biojätteen rahtaamisen mökiltä kodin roskikseen
Biolan selvitti kyselyllä, miten tunnollisesti mökillä lajitellaan jätteitä. Mökillä näytetään ottavan myös jätteiden lajittelulomaa. Vastaajista 60 prosenttia tunnustaa, että hommassa ollaan selkeästi leväperäisempiä mökillä kuin kotona. Moni heittää mökillä keittiön biojätteet sekajätteeseen. Äärimmäisen kehno vaihtoehto on tunkio, joka houkuttelee rottia. Tunkiolle ei myöskään jätelain mukaan saa heittää ruokajätteitä. Jätelain mukaan sallittua ei ole sekään toimintamalli, että biojäte napataan mukaan ja viedään kotiin kompostiin tai biojätekeräykseen. Jo vuonna 2011 säädetty jätelaki edellyttää kaikkia asuin- ja vapaa-ajan kiinteistöjä liittymään kunnan järjestämään jätehuoltoon. Mökin biojäteongelmista pääsee eroon kompostorilla tai kompostoivalla kuivakäymälällä.
20235_81947.jpg
Hurmaavat kukkapuut juhlistavat kesää
Koristeelliset kukkapuut mahtuvat pieneenkin pihaan ja toimittavat muiden lehtipuiden tapaan tärkeää tehtäväänsä puutarhan viihtyisyyden ja kasvillisuuden kerroksellisuuden luomisessa. Ne houkuttelevat myös puutarhaan pölyttäjiä, jotka vuorostaan vetävät perässään suurempiakin luonnon eläimiä, vaikkapa siilejä, lintuja ja oravia.
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
202211_73973.jpg
Tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa: tee itse graavikalaa
Graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen, jota käytetään cevicheä valmistaessa. Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä tulee graavikalan nimikin. Muuta ei oikeastaan tarvitsekaan tehdä – suolattu kala nostetaan jääkaappiin, ja graavattavan fileen koosta riippuen graavikala on valmis herkuteltavaksi yleensä seuraavana päivänä!
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton