Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia ja nykytutkimus vahvistaakin yrttien terveysvaikutukset. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.
Terveydellisten vaikutustensa lisäksi tuoreyrtit tuovat ruokaan kesän ja auringonpaisteen. Kokeile erilaisia tuoreyrttejä ja etsi itsellesi mieluisimmat yhdistelmät. Aloita pienestä ja laajenna makureviiriä vähin erin.
Monia yrttejä voi kasvattaa itse omassa kotipuutarhassa, kasvihuoneessa, parvekkeella tai vaikka ikkunalaudalla. Yrttiviljelystä voi myös muodostua aikaa myöten haastava ja mukaansatempaava harrastus, jota eivät lannista edes Pohjolan karut olosuhteet.
Yrttien viljelyyn pätevät periaatteessa samat säännöt kuin vihannestenkin viljelyyn. Yrttien viljely on kuitenkin monipuolisempaa, eivätkä ne kotipuutarhassa tarvitse kovinkaan isoa alaa kasvaakseen. Monivuotiset kannattaa sijoittaa omaksi ryhmäkseen niin, etteivät ne haittaa kasvimaan muokkaamista.
Yrtit viihtyvät parhaiten lämpimässä ja valoisassa paikassa, hiekka- tai hietamaalla. Etenkin monivuotisille yrteille on tärkeää, että maa läpäisee hyvin sadeveden eikä jäädy talven tullen taimien tyvelle. Yrttimaa on luontevinta sijoittaa kasvimaan yhteyteen, mutta toisaalta kuitenkin niin lähelle keittiötä, että yrttejä saa nopeasti haettua ruuanvalmistuspuuhin ryhtyessään. Jo muutamasta taimesta saadaan perheen talviset mausteet ja teeainekset.
Yrtit eivät kaipaa voimakasta lannoitusta. Kompostia voi käyttää perustamisvaiheessa ja keväällä yrttien aloittaessa kasvunsa voi antaa lannoiterakeita ruokalusikallisen taimea kohti. Helppohoitoisen yrttimaasta saa istuttamalla taimet katekankaaseen tai muoviin. Näin päästään mahdollisimman vähällä rikkakasvien kitkennällä. Istutusreiästä ei kannata samasta syystä tehdä kovin isoa. Reikää voi suurentaa taimien kasvaessa ja tuuheutuessa.
Yrteistä saa pitkin kesää satoa ja makua ruokiin ja juomiin. Niin lehti kuin siemensadonkin korjuupäiväksi valitaan poutainen päivä. Talven varalle lehtisatoa kerätään juuri ennen kukintaa. Yrtit voi kerätä myös varsineen ja kuivaamisen jälkeen riipiä lehdet irti. Jos halutaan saada vielä uutta lehtisatoa, jätetään kaksi alinta lehtihankaa versomaan uutta kasvua.
Mausteina käytettävät siemenet kerätään syksyllä siementen kypsyttyä ennen kuin ne varisevat.
Yrtit kuivataan ohuina kerroksina. Vähäiset määrät kuivuvat pieninä kimppuina roikkuen naruun ripustettuna keittiön katossa. Yrtit on syytä kuivata murenevan kuiviksi, etteivät ne säilytettäessä ala homehtua.
Ne säilytetään ilmatiiviisti pakattuna esimerkiksi tiiviissä lasipurkissa, etteivät aromit häviä säilytyksen aikana. Kokeilemisen arvoista on myös yrttien säilöminen ruokaöljyyn. Näin saadaan valmista salaatinkastiketta. Onpa joku kokeillut viinankin maustamista laittamalla yrtin oksia pulloon.
Lisätietoa yrttien kasvattamisesta
Basilika ei kestä kylmää eikä vetoa, joten se kasvaa heikosti avomaalle istutettuna; etenkin viileänä kesänä. Parhaiten basilika viihtyy aurinkoisella ja suojaisella paikalla vaikkapa lasitetulla parvekkeella, kasvihuoneessa tai ihan ikkunalla. Vaatii paljon kastelua.
Kylvö: Maalis-huhtikuussa. Hajakylvönä tai 2–4 siementä/ruukku. Esikasvatusaika 5–7 viikkoa.
VINKKI: Viihtyy kukkapenkeissä ja kivikkoryhmissä. Monivuotinen. Hyvä leikata keväällä.
Kylvö: Kylvö maaliskuussa ruukkuun, ulos toukokuun puolivälin jälkeen. Itää 20 asteessa 5–10 vrk. Taimiväli 20 cm, riviväli 30 cm.
Mintut viihtyvät aurinkoisella ja puolivarjoisella paikalla, mieluiten hieman kosteassa maassa. Leviävät runsaasti. Voidaan kasvattaa myös ruukuissa. Monivuotinen.
Huom.! Piparminttua yrttimaalleen haluavan pitää muistaa, että aitoa piparminttua voidaan lisätä vain kasvullisesti (pistokkaista tai jakamalla). Muita minttuja voidaan lisätä myös siemenestä.
VINKKI: Mintut ja rakuuna leviävät helposti juuriversoista, joten niiden kasvua voi joutua rajoittamaan kitkemällä osaa versoista pois tai laittamalla versojen leviämistä estämään juurimaton palasen istutuskuoppaan.
Aurinkoisella paikalla rakuunaan kehittyy parhaat aromit. Ravinteikas, syvämultainen, kosteutta pitävä, kalkkipitoinen maa. Pitää katteesta. Voidaan viljellä yksivuotisena myös ruukussa.
Kylvö: Huhti-toukokuussa; siemen itää hyvin 20 asteessa 10–20 vrk:ssa. Taimikasvatusaika 5–6 viikkoa. Taimiväli 30 x 70 cm.
Timjamia käytetään liha-, kala-, ja perunaruokiin. Timjami maustaa keitot, padat ja uuniruoat, paistokset ja risotot. Se käy hienosti myös juuresten ja riistan maustamiseen. Timjami hoitaa hengitysteitä ja kylpyvedessä elvyttää verenkiertoa. Teetä käytetään rohtona yskään ja keuhkoputkentulehdukseen, koska timjamin lehdissä oleva tymoli irrottaa limaa ja tappaa bakteereja. Se on yksi rakastetuimpia makuja maailmalla; siinä on havumetsän aromia.
Timjami viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla ja sietää melko hyvin kuivuutta. Voidaan kasvattaa sekä avomaalla että sisällä ruukuissa!
Kylvö: Esikasvatus aloitetaan huhtikuussa. Itää parhaiten valossa. Esikasvatusaika 4–5 viikkoa.