• Etusivu
  • Hoitotyöt

Omenapuun leikkaus– milloin leikataan ja miten?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.07.2023
20227_77188.jpg

Pitkävartisella työkalulla voi harventaa omenapuun latvusta. (Kuva: Puutarha.net)

Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.

Tärkeintä leikkaamisessa on muistaa, että väärän oksan leikkaaminen on pienempi paha kuin huono leikkausjälki. Hyvään tulokseen vaaditaan oikeat työkalut ja periaate, että oksakaulus ei saa vahingoittua. Vältä oksien repeämistä ja tasoita tuoreet sahauspinnat veitsellä. Leikkaus tehdään ennen silmujen avautumista keväällä, maalis-huhtikuussa.

Leikkaaminen sujuu hyvin oikeilla välineillä.Terävät sekatöörit eli oksasakset pienempien oksien leikkaamiseen, voimasakset isompiin oksiin ja sahakookkaampiin oksiin. Isojen puiden hoitoleikkaamisessa tarvitaan joko tikkaita tai pitempivartisia työkaluja. Ketterämpi kotipuutarhuri voi myös kiivetä vahvarunkoisempaan puuhun.

Omenapuun kevätleikkaus

Omenapuun leikkauksilla pyritään pitämään puun latvus ilmavana ja kasvattamaan puuhun hyviä, vahvoja oksia. Leikkaus parantaa ilmankiertoa puun latvaosissa ja näin ehkäisee mm. kosteassa viihtyvän hedelmäruven kehittymistä. Puuyksilön satoikä pitenee ja hedelmien laatu paranee. Omenat myös värittyvät kauniimman värisiksi, kun auringon valo pääsee hellimään niiden pintaa. Omenapuun hoitoleikkaukset on hyvä tehdä rutiininomaisesti vuosittain, jotta leikkaustarve pysyisi vähäisenä ja puu hyvässä kunnossa. Hoitoleikkausten ajankohta on kevättalvella maalis-huhtikuussa, kun silmut ovat vielä lepotilassa, mutta pakkaset ovat jo hellittäneet ja auringonpaiste kuivattanut ilmaa.

Leikkaa omenapuun oksa ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta. (Kuva: Puutarha.net)
Leikkaa omenapuun oksa ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta. (Kuva: Puutarha.net)

Tarkastele omenapuuta ennen leikkaamaan ryhtymistä

Ennen kuin oksia poistetaan, tarkastellaan puuta ja mietitään, mitä poistetaan. Pihaomenapuun esteettisyyttä ei nimittäin sovi unohtaa. Leikkaus aloitetaan kuivista, repeilleistä ja toisiaan hankaavista oksista. Seuraavaksi poistetaan latvuksen sisäosiin kasvavia oksia sekä oksia, jotka kasvavat jyrkässä oksakulmassa runkoon nähden. Nämä poistetaan kokonaan tai leikataan lyhyemmäksi ulospäin suuntautuvan oksan edestä. Pienten oksien leikkaushaavat paranevat melko nopeasti, mutta suurten oksien leikkaushaavat ovat pitkään oivia kulkuväyliä lahottajasienille. Niinpä leikkaukset on viisasta tehdä hyvissä ajoin, kun oksat ovat vielä pieniä.

Ohje

Ohje

Siistiä jälkeä omenapuuhun sahalla. (Kuva: Puutarha.net)
Siistiä jälkeä omenapuuhun sahalla. (Kuva: Puutarha.net)

Kuinka paljon leikataan?

Perusperiaatteena voi pitää, että omenapuuta voi leikata sen verran, mitä se on edellisenä kasvukautena kasvanut. Mikäli leikkaustarve on tätä suurempi esimerkiksi unohtuneiden hoitoleikkausten vuoksi, niin työ kannattaa jakaa useammalle vuodelle.

Jyrkkäkulmaiset oksat ovat alttiita repeilemään omenasadon ja talvella lumen painosta. Rungosta lähtevien oksien poistoa vältetään etenkin vanhoista puista, sillä niistä jää iso, hitaasti paraneva haava puun runkoon. Jos lyhennät oksaa, varmista, että viimeinen oksaan jäävä silmu osoittaa rungosta ulospäin.

Näin leikkaat isomman oksan. (Kuva: Puutarha.net)
Näin leikkaat isomman oksan. (Kuva: Puutarha.net)

Vanhoista puista ei poisteta kuin 2–3 vahvaa (rannetta vahvempaa) oksaa vuotta kohti. Isojen oksien repeilyn estämiseksi sahataan ensin (1) jonkin matkaa oksan alapuolelta ja sitten (2) oksa yläpuolelta poikki. Lopuksi (3) oksan tynkä sahataan oksankauluksen kohdalta. Pitkään hoitamattomana olleiden omenapuiden leikkaukset on syytä jakaa useammalle vuodelle. Voimakas leikkaus kiihdyttää versojen muodostumista ja ollaan leikkauskierteessä.

Kevätleikkauksessa poistetaan:

  • Liian tiheässä kasvavat oksat
  • liian terävässä kulmassa kasvavat oksat ja repeämisalttiit oksat
  • latvuksen sisään kasvavat oksat
  • kuivat, sairaat ja vaurioituneet oksat
  • kulkua haittaavat oksat
  • runko- ja juuriversot.

Leikkauksessa oksat poistetaan runkoa myöten, oksankauluksen kohdalta, mitään tappeja ei jätetä. Terävällä sahalla saadaan tasainen ja sileä leikkauspinta. Haavanhoitoaineita ei viimeisimpien oppien mukaan suositella käytettäväksi kuin isommilla haavapinnoilla (muistisääntö: isompi kuin 2 € kolikko).

Nämä oksat poistetaan kevät- ja hoitoleikkauksissa. (Kuva: Puutarha.net)
Nämä oksat poistetaan kevät- ja hoitoleikkauksissa. (Kuva: Puutarha.net)

Maalis-huhtikuisen hoito-/kevätleikkauksen lisäksi voi heinäkuussa poistaa pehmeitä vesiversoja (kasvavat kohtisuoraan oksasta ylös) ja lyhentää hyvin pitkää vuosikasvua. Riittävä yhden kesän kasvu on noin 30 cm. Kesäleikkauksen tarkoitus on myös versokasvun hillitseminen. Kesäleikkaus kannattaa tehdä varsinkin jos joudut poistamaan vahvoja versoja, jotka kasvavat latvassa suoraan ylöspäin.

Perheomenapuun leikkaus

Perheomenapuuhun on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita, mikä täytyy tietysti huomioida puuta leikattaessa, ettei leikkaa vahingossa jotakin lajiketta kokonaan pois puusta.

Kun puu on vielä nuori, nämä varrentamiskohdat on helppo huomata paksunnoksena puun rungossa tai alaoksissa. Perheomenapuu on vanhetessaan enemmän tai vähemmän maljamainen, sitä ei voi perheomenapuun ideaa säilyttäen leikkauksin ohjata runkojohteiseksi kuten tavallisia omenapuita.

Leikkaa puun jokainen lajikehaara yksilöllisesti. Pyri pitämään jokainen lajikehaara yksilatvaisena, joten leikkaa mahdollinen kilpalatva jokaisesta haarasta pois. Leikkaa pois oksia, jotka pyrkivät kasvamaan puun sisäosiin päin. Jos näitä oksia on runsaasti eikä kaikkia voi leikata pois, voit katkaista ne puusta ulospäin suuntautuvan oksan tai silmun kohdalta poikki. Poista jyrkässä oksakulmassa kasvavia oksia. Oksakulmat ovat jossakin määrin lajikekohtainen asia.

Poista heikot vesiversot sekä sisäänpäin kasvavat oksat. (Kuva: Puutarha.net)
Poista heikot vesiversot sekä sisäänpäin kasvavat oksat. (Kuva: Puutarha.net)

Myöhemmässä vaiheessa perheomenapuun eri lajikkeita pidetään keskenään tasapainossa leikkaamalla. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat jopa vaarassa kuivua pois. Vanhemmiten päälajikkeen kasvua voi hillitä leikkaamalla voimakkaammin.

Tuen on oltava kasvun mukaan säädettävä, ettei puu tämän yksilön tavoin pääse kuristumaan. (Kuva: Puutarha.net)
Tuen on oltava kasvun mukaan säädettävä, ettei puu tämän yksilön tavoin pääse kuristumaan. (Kuva: Puutarha.net)

Omenapuun istutusleikkaus

Taimistolta ja puutarhaliikkeestä ostetut taimet on jo pienestä pitäen ohjattu kasvamaan oikealla tavalla ja varsinainen istutusleikkauskin on yleensä jo tehty. Tarvittaessa se tehdään kotipuutarhassa kevätistutuksen yhteydessä (jos puu istutetaan syksyllä, niin leikkaus jätetään seuraavaan kevääseen).

Istutusleikkauksessa alin oksa jätetään kasvamaan noin 60 cm korkeudelle. Mahdollinen kilpalatva ja liian jyrkässä oksakulmassa kasvavat haarat poistetaan (tai lyhennetään alimman ulospäin kasvavan silmun yläpuolelta). Myös vioittuneet, toisia hankaavat tai latvuston sisään kasvavat oksat poistetaan.

Hyvässä taimessa on 3–5 tasaisesti eri puolelle taimea kasvavaa oksaa sekä selkeä latvaverso. Lyhennä istutusleikkauksen yhteydessä omenapuun oksia 1/3 alaspäin kasvavan silmun jälkeen. Latvaverso katkaistaan noin 30–40 cm päästä ylimmästä sivuversosta.

Nauti runsaasta omenasadosta. (Kuva: Pixabay)
Nauti runsaasta omenasadosta. (Kuva: Pixabay)
Miten omenapuita tulisi leikata?

Lue lisää kevätleikkauksista:


Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
pensaat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20204_64291.jpg
Tällaisia hyönteishotelleja teiltä löytyy, katso kuvat!
Hyönteishotelli voi olla millainen tahansa, toisille siitä muodostuu taideteos!
20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
20211_68015.jpg
Huonekasveja hedelmistä
Eksoottiset hedelmätMonien eksoottisten lajien siemenet itävät helposti ja niistä voidaan saada erikoisia huonekasveja. Kypsistä hedelmistä talteen otetut siemenet kylvetään hiekkapitoiseen kylvömultaan (ei voimakkaasti lannoitettuun huonekasvimultaan), peitetään haihduttamisen vähentämiseksi ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kylvös on myös jatkossa pidettävä tasaisen kosteana. Paras kylvöaika näillekin siemenille on kevät ja alkukesä.Taimettamisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja monet myös kasvutilaa. Kasteluvettä kannattaa seisottaa vuorokauden ja kasveja pitää myös sumutella. Useimmat taimista ovat alkujaan tropiikin lämmöstä, joten kylmää ja vetoa ne eivät siedä.Minkä hedelmän siemeniä sitten kannattaisi lähteä kokeilemaan ja kuinka tulisi toimia?Ps. Aihetta sivuten saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Matkalta mukaan: kotipuutarhurin kasvituliaiset
20205_64703.jpg
TUKES tiedottaa: Auta pörriäisiä
Auta pörriäisiä ja käytä kotipuutarhassa luonnonmukaisia menetelmiä rikkakasvien ja ötököiden torjunnassa.
biojäteastia sisälle
Kerää biojätteet biokeruuastiaan ennen kompostointia
Biokeruuastia helpottaa biojätteen lajittelua ja kierrätystä kotikeittiössä. Sekajätteeseen heitetty biojäte päätyy jätteenpolttolaitoksiin, kun se erikseen kerättynä olisi kompostoinnin avulla hyödynnettävissä mullaksi, ravinteiksi tai maanparannusaineeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton