Mielenkiintoinen tuttavuus on pienempäänkin pihaan sopiva, ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua rajoittaa perusrungon kasvutapa. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin". Hillittykasvuiset puut on vartettu mm. MTT-alkuisiin perusrunkoihin, joita ei tarvitse tukea satoikäisinä. Erikoinen pilariomenapuu (Malus Ballerina-ryhmä) sopii pikkuruiseenkin pihaan: sen leveys on täysikasvuisenakin vain n. 50 cm.
Puu on tuettava esimerkiksi vahvoilla seipäillä, jotka pystytetään puun molemmin puolin kuopan pohjalle, pohjamaahan asti. Tuet eivät saa rikkoa juuripaakkua. Ne saavat ulottua korkeintaan 1/3 korkeudelle puuta. Hillittykasvuisen omenapuun juuristo on kuitenkin melko pieni, joten etenkin sen tukeminen on tärkeää. Puu voidaan tarvittaessa tukea jopa 180 cm korkeudelle, jotta myös latva saadaan tuettua. (Ilman tukea puu voi yksinkertaisesti kaatua, etenkin jos sato on runsas. Juuriston pienuuden vuoksi on kuivina aikoina tärkeää myös kastella puuta riittävästi.)
Tuet on tarkistettava vuosittain: niiden on oltava paikoillaan, eikä tukisiteet saa hangata tai kuristää puuta. Tuet poistetaan parin kasvukauden jälkeen.
Lue lisää: Puun tukeminen
Varttamista varten tarvitaan toinen, noin kaksi vuotta vanha perusrunko, johon liitetään kantapuusta (omasta puusta) otettu verso. Varttaminen voidaan suorittaa jo tammikuussa. Varttamista odotellessa versoa on säilytettävä kylmässä, kuten kellarissa tai lumihangessa – sieltä se otetaan muutama päivä ennen varttamista lämpimään ja laitetaan vesiastiaan odottamaan.
Perusrungosta katkaistaan latva pois niin, että jäljelle jää vain alle 10 senttiä pitkä runko. Tämän jälkeen veistetään vinot viillot sekä runkoon että versoon. Pitkien, samanmittaisten viiltojen vetäminen vaatii tarkkuutta ja on myös pohjana varttamisen onnistumiselle.
Heti leikkauksen jälkeen leikkauspinnat painetaan vastakkain. Sidontaan tarvitaan jalostusnauhaa tai -teippiä, jota myydään puutarhamyymälöissä. Lisäksi tarvitaan jalostusvahaa, jolla suojataan varrennuskohta. Vaha kuumennetaan ja sivellään sudilla koko liitoskohtaan. Tällä samalla tavalla voit kokeilla perheomenapuun kasvattamista: liitä toisen lajin verso puuntaimen latvaosaan.
Taimi viedään viileään kellariin odottamaan kevään istutusta. Liikuttelua on vältettävä, jotta liitos onnistuisi.
Jatkossa villiversot leikataan heti, kun niitä ilmaantuu. Tarkempia ohjeita varttamiseen löydät alan kirjallisuudesta.