• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vehreä, kukkiva ja satoisa puutarha ensi kesänäkin

Älä unohda syyslannoitusta

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
Lannoitus 20238_59486.jpg

Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia hyvinvoivasta puutarhasta seuraavanakin kesänä. (Kuva: Adobe Stock)

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen, lisää talvenkestävyyttä ja parantaa keväällä alkavan kasvukauden satoa ja kukintaa.

Lannoitus on varmin tehdä elo-syyskuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä – marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta heti sadonkorjuun jälkeen. Näin kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen. Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Typpilannoitteita ei käytetä syksyisin, sillä typpi huonontaa kasvien talvenkestävyyttä.

Tärpit onnistuneeseen lannoitukseen

  • Lannoitepakkaus kertoo ohjeet lannoitteen levitysmäärään.
  • Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.
  • Levitä lannoite tasaisesti, paakut polttavat kasvillisuuden.
  • Levittäminen onnistuu parhaiten käsin.
  • Haraa lannoite kevyesti pensaiden ja perennoiden pintamultaan kasvin juuriston lähelle.
  • Tee hedelmäpuiden juurelle pieniä, 20–30 sentin syvyisiä reikiä rautakangella ja laita lannoite niihin.

Lue lisää:

Pensaiden syyshoito on tärkeää – muista myös lannoitus

<p data-block-key="dybn6">(kuva: Adobe Stock)</p>
(kuva: Adobe Stock)

Muista myös kalkki

Kalkita voit milloin vain. Se parantaa maan happamuutta ja kasvit hyödyntävät ravinteita paremmin.

Nurmikko käyttää paljon ravinteita koko kasvukauden ajan. Älä kuitenkaan kalkitse nurmikkoa samaan aikaan typpipitoisen kevätlannoitteen kanssa.

Lue lisää kalkitsemisesta puutarhassa muun muassa täältä:

Tiedätkö, koska on hyvä aika kalkita puutarhassa?

Hyödynnä komposti, tee tilaa talven jätteille

Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Lannoitusteholtaan talous- ja puutarhajätteestä valmistunut kompostimulta on usein vähäravinteista, joten se ei yksinään riitä lannoitteeksi. Parhaiten komposti sopii monivuotisten istutusten ravinneaineeksi ja maanparannukseen. Levitä sitä katteeksi noin 3–5 cm kerros.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20236_82124.jpg
ETANOITA!
Varsinkin sateisina kesinä etanoita esiintyy paikoin runsaastikin – ja niille kelpaavat ruuaksi niin salaatin kuin koristekasvienkin lehdet. Puutarhoissa ne syövät reikiä siis lähes kaikkien kasvien lehtiin ja tahraavat myös marjoja limallaan.Kosteissa ja tiheissä kasvustoissa sekä katteiden alla viihtyvät etanat eivät ole mitään miellyttäviä yllätyksiä puutarhassa. Kasvimaalla ja koristepuutarhassa limaklönttiä muistuttavat, kuorettomat peltoetanat sekä ruskeakuoriset lehtokotilot ovat melkoinen riesa. Ulkomaisen mullan mukana meille on levinnyt myös kookas, kuoreton espanjansiruetana.
20236_78660.jpg
Puutarhaa uhkaavien tuholaisten ja tautien torjunta
Puutarhurin sato ja kukkien kauneus uhkaavat helposti jäädä kasveja vaanivien tuholaisten ja tautien kanssa toiseksi. Tautien ja tuholaisten torjunta on kovaa työtä, kun haluaa maksimoida terveen ja runsaan sadon omassa puutarhassaan. Onneksi luonnossa elää myös luonnostaan jo monia apureita. Tuholaisten vihollisia ovat muun muassa leppäkertut, lehtilude, karhukaisen toukka, loispistiäinen, sammakko, sisilisko, päästäinen ja linnut.
20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20215_70501.jpg
Omenapuun istuttaminen
Omenapuu on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen puu. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20082_8875.jpg
Puistot puhkeavat puhumaan pääkaupunkiseudulla
Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupungit osallistuvat valtakunnallisen Vihervuoden 2008 viettoon esittelemällä Etelä-Suomen hiihtolomaviikosta, viikosta 8 alkaen vuoroviikoin yhden puistonsa. Yhteisen teeman VIIKON PUISTOT avulla halutaan auttaa asukkaita löytämään kaupungistaan kiinnostavia rakennettuja viheralueita ja puistoja. VIIKON PUISTOT kehottaa myös tutustumaan naapurikaupungin puistoihin.Samalla halutaan herättää asukkaiden kiinnostusta kaupunkien viheralueiden ja puistojen viihtyisyyteen sekä lisätä niiden käyttöä. Asukkaiden puistotietoutta ja kiintymystä puistoihin halutaan myös kasvattaa.Helmikuun 18. päivänä esittelyvuorossa ensimmäisenä on Helsingin Sinebrychoffin puisto. Vihervuoden päätökseen, marraskuun 14. päivään mennessä, esittelyvuoron on saanut 10 puistoa Espoosta, 18 Helsingistä ja 9 Vantaalta. Katso esite (pdf).
20226_45906.jpg
Lehtipensasaidan leikkaaminen
Istutusleikkaus tehdään aina keväällä joko istutuksen yhteydessä tai syksyllä istutetuille taimille seuraavana keväänä. Piiskataimet leikataan noin 10 sentin korkeudelta ja haaroittuneet aitataimet 2–3 silmun päältä. Tarkoituksena on saada taimet haaroittumaan mahdollisimman alhaaltaja näin aidasta tulee tiheä alhaalta saakka. Myös vapaasti kasvavan aidanteen taimet leikataan samalla tavoin. Jos astiataimi on hyvin haaroittunut alhaalta asti, sitä ei tarvitse leikata.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton