• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vehreä, kukkiva ja satoisa puutarha ensi kesänäkin

Ethän unohda syyslannoitusta?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.08.2023
20238_59486.jpg

Puutarhan syksyiset huoltotoimenpiteet ovat tärkeitä, mikäli haluaa nauttia hyvinvoivasta puutarhasta seuraavanakin kesänä. (Kuva: Adobe Stock)

Monivuotiset kasvit, perennat, pensaat, puut sekä nurmikko kaipaavat lannoitusta syksyllä. Erityisesti siitä hyötyvät marja- ja hedelmäkasvit. Syyslannoitus auttaa kasveja valmistautumaan talveen, lisää talvenkestävyyttä ja parantaa keväällä alkavan kasvukauden satoa ja kukintaa.

Lannoitus on varmin tehdä elo-syyskuussa, kun kasvukautta on vielä jäljellä – marjapensaiden ja hedelmäpuiden osalta heti sadonkorjuun jälkeen. Näin kasvit ehtivät käyttää ravinteet hyödykseen. Syyslannoitteet sisältävät kaliumia ja fosforia. Typpilannoitteita ei käytetä syksyisin, sillä typpi huonontaa kasvien talvenkestävyyttä.

Tärpit onnistuneeseen lannoitukseen

  • Lannoitepakkaus kertoo ohjeet lannoitteen levitysmäärään.
  • Sade tai kastelu auttaa lannoitetta vaikuttamaan nopeammin.
  • Levitä lannoite tasaisesti, paakut polttavat kasvillisuuden.
  • Levittäminen onnistuu parhaiten käsin.
  • Haraa lannoite kevyesti pensaiden ja perennoiden pintamultaan kasvin juuriston lähelle.
  • Tee hedelmäpuiden juurelle pieniä, 20–30 sentin syvyisiä reikiä rautakangella ja laita lannoite niihin.
(kuva: Adobe Stock)
(kuva: Adobe Stock)

Muista myös kalkki

Kalkita voit milloin vain. Se parantaa maan happamuutta ja kasvit hyödyntävät ravinteita paremmin.

Nurmikko käyttää paljon ravinteita koko kasvukauden ajan. Älä kuitenkaan kalkitse nurmikkoa samaan aikaan typpipitoisen kevätlannoitteen kanssa.

Hyödynnä komposti, tee tilaa talven jätteille

Haravointiaika lähestyy ja pihasta kertyy runsaasti kasvijätettä. Se kannattaa hyödyntää ja muuttaa kompostoimalla uudelleen käytettävään muotoon. Myös kotitaloudessa syntyvät biojätteet on hyvä kompostoida, näin saat luotua oman puutarhan tarpeisiin ravinteikasta multaa. Lannoitusteholtaan talous- ja puutarhajätteestä valmistunut kompostimulta on usein vähäravinteista, joten se ei yksinään riitä lannoitteeksi. Parhaiten komposti sopii monivuotisten istutusten ravinneaineeksi ja maanparannukseen. Levitä sitä katteeksi noin 3–5-senttinen kerros.

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.
20222_76860.jpg
Puuvartisten kasvien menestymisvyöhykkeet
Suomi jaetaan yhdeksään vyöhykkeeseen kasvien menestymisen suhteen. Vyöhykejakoon vaikuttavat muun muassa kasvukauden pituus, tehoisan lämpötilan summa sekä talviolosuhteet.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton