• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pensaiden syyshoito on tärkeää – muista myös lannoitus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.09.2022
20199_60265.jpg

Kasvukauden pituus meillä Suomessa on 100-180 vuorokautta. Syksy alkaa ja kasvien kasvukausi päättyy, kun ilman lämpötila laskee pysyvästi alle + 5ºC:en. Kasvit alkavat valmistautua tulevaan talveen jo ilmojen viiletessä ja päivän pituuden lyhentyessä. Tuleentuessaan kasvi ottaa ravinteet talteen tulevaa kasvukautta varten.

Koristepensaat

Pensaiden kannattaa rauhassa antaa kerätä talvehtimiseensa tarvittavat ravinteet ja tuleentua talveen ennen leikkaamiseen ryhtymistä. Ylipitkiksi kasvaneet versot saattavat syksyn tullessa jopa kuivettua päästään, koska eivät ole enää ehtineet valmistautua talven tuloon. Leikkaamiseenon ryhdyttävä ajoissa, jotta kasvi ehtii korjaamaan leikkauspinnan ennen talven tuloa tai voi leikata vasta kasvin siirryttyä lepotilaan (lehdet pääosin pudonneet). Leikkaamisen voi myös huoletta jättää alkukevääseen.

Lannoituksentarve arvioidaan uusien versojen pituuskasvusta. Jos keväällä on lannoitettu kunnolla, niin lannoitustarvetta ei syksyllä ole. Lisälannoitteeksi käy syksyllä PK-lannoitteet tai lannoitteet, joissa ei ole typpeä. Lannoitusohje selviää säkin kyljestä.

Syksyllä on hyvä aika istuttaauusia pensaita. Ilmankosteus on korkea ja kuivumisvaara pieni ja aurinkoa sekä lämpöä riittää vielä pitkään. Hyvää kasvua edistää tarpeeksi iso istutuskuoppa ja oikea istutussyvyys. Parhaiten kasvuun lähtevät astiataimet. Niillä on yleensä hyvä juuristo. Taimet istutetaan joko samaan syvyyteen kuin ne ovat kasvaneet tai pari senttiä syvempään. Syksyllä voi kastelun jättää vähempään, sillä yöllinen kosteus kastelee lehdet ja päivisin haihdunta on vähentynyt. Tarpeen vaatiessa tietenkin kastellaan.

Syystalvella pensaista voidaan ottaa pistokkaita. Se onnistuu edelliskesän vuosikasvaimista, jotka ovat puutuneet. Leikka 15-20 cm:n mittaiset pistokkaat, laita nippuun ja vie viileään paikkaan talveksi. Pistokkaat kannattaa kääräistä muoviin tai peittää hiekalla niin, että latvat ovat näkyvissä. Keväällä pistokkaat istutetaan ulos 10-15 cm:n syvyyteen ja syksyllä juurtuneet pistokkaat harvennetaan.

20199_60264.jpg

Pensaita on mahdollista lisätä myös siemenistä tai marjoista, jotka kerätään vähän ennen kuin ne ovat täysin kypsiä. Osa siemenistä tarvitsee kylmäkäsittelyn; se voidaan suorittaa hiekassa kellarissa tai ulkona penkissä. Kellarissa kylmäkäsitellyt siemenet istutetaan ruukkuun ikkunalaudalle ja keväällä ulos. Annetaan olla vuoden omassa penkissään ja siirretään paikalleen.

Lepotilassa olevia pensaita voi jakaa, siirtää ja istuttaajoko väliaikaiseen penkkiin tai suoraan lopulliselle istutuspaikalleen. Pensaat leviävät myös juurivesoista, joista saa uusia taimia. Syreeni, tyrni ja osa ruusuista ovat tällaisia. Juurivesat katkaistaan parinkymmenen sentin mittaiseksi, jotta niistä tulee tuuheita.

Ryhmäruusutleikataan syksyllä 25 cm:n korkeudelta. Talvisuojaus onnistuu näin paremmin. Talvisuojaus tehdään vähän ennen pakkasia. Ruusun juurille laitetaan 10 cm:n kuiva turve- tai multakerros ja peitetään se muovilla kuitenkin niin, että suojakate on ilmastoitu kosteuden syntymisen estämiseksi. Juuren suojakerros voi olla myös kuivaa öljyntorjuntaturvetta tai hiekkamultaseosta. Versot voi peittää havuilla tai pakkaspeitteellä.

Köynnösruusutsuojataan maan pinnalta kuten ryhmäruusut. Versot peitetään havuilla joko seinää vasten tai ne lasketaan maahan ja suojataan.

Myös paksu lumipeite auttaa suojaamaan arkoja kasveja. Kaikista arimmat kasvit kannattaa kaivaa ylös ja talvettaa kellarissa tai muussa viileässä paikassa.

20199_60263.jpg

Marjapensaat

Marjapensaat leikataan syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen tai keväällä ennen silmujen puhkeamista. Syysleikkausta ei siis saa jättää liian pitkälle syksyyn, jotta leikkuuhaavat ehtivät parantua ennen talvea. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta.

Karhunvatukka, mesivadelma ja vadelmaleikataan siten, että satoa tuottaneet versot leikataan maan rajasta poikki. Uudelle kasvustolle (vadelma ja mesivadelma) raivataan tilaa niin, että 12-15 voimakkainta versoa jätetään rivimetrille. Talven jäljiltä vauriot korjataan keväällä. Pensaat lannoitetaan PK-lannoksella 1-4 kg/a tai jos lannoitus on liuoksena 1 l /pensas.

Myös marjapensaita voi istuttaa syksyllä. Maanparannus tehdään ennen istutusta. Leikkaamaan herukoita tai karviaista ei kannata syksyllä alkaa, vaan se kannattaa tehdä vasta keväällä.

20199_60256.jpg
Ohje

Ohje

Tarvitsetko tietoa eri kasveista ja kasvilajeista?

Puutarha.netin Kasvikortistossa on tietoa ja kuvia jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista!

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20214_70185.jpg
Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon
Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20206_5458.jpg
Monivuotiset köynnökset
Monivuotiset köynnökset sopivat vehreyttämään ja pehmentämään rakennuksia tai aitoja ja puutarhan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat peittää ja kiipeillä suuren kiven tai kallion päällä, puun rungolla, rinteessä, säleiköissä, pergolassa ja rustiikeissa porttikaarissa.Osa köynnöskasveista tarvitsee tuen, osa kiipeää omin voimin. Lajeja löytyy niin varjoon kuin aurinkoonkin. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia; vain kärhöt ja ruusut vaativat hieman suurempaa huolenpitoa.Katso kaikki monivuotiset köynnöskasvit Kasvikortistossa
20123_30115.jpg
Niittykukat - Kauniit, kotimaiset ja kestävät
Niittykukkia voit kylvää pihan reunoille, puutarhan aukkopaikoille, joutomaille... - tai voit vaikka laajentaa perennaryhmääsi kotimaisilla ja kestävillä kasvilajeilla! Kuvittelehan sora-alueen reunassa, kuivassa paikassa viihtyvän ketoneilikan kukassa - tai upeita unikkoja kukkapenkissä... tai kokonainen niitty väreineen ja perhosineen!Valitse kukat maapohjan ja maan kosteuden mukaan, niin saat juuri niissä olosuhteissa viihtyvän niityn - ja pääset pian ihailemaan omaa, upea kukkaniittyäsi! Kukkaniitty voidaan perustaa aikaisin keväällä - tai syksyllä syys - lokakuussa. Syksyllä siemeniä voi kylvää lumen tuloon tai maan jäätymiseen saakka. Niittykukkien suojaksi voi istuttaa myös heinäkasveja.Lue lisää niityn perustamisesta... Niittykasvit viihtyvät mainiosti myös puutarhassa - ne ovat kestäviä ja terveitä, upeita kukkijoita!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton