• Etusivu
  • Kasvillisuus

Suomen kauppasienten ehdoton ykkönen: Herkkutatti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.08.2023
20238_59603.jpg

Herkkutatti on kuusi- ja sekametsien asukki. (kuva: Adobe Stock)

Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.

Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.

Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.

Jos kesä on lämpöinen, niin tatit ovat jo heti nuorena toukkien suosiossa. Varsinkin suuriksi ehtineet herkkutatit ovat mitä luultavimmin täynnä toukkia. Silloin katse kannattaa kääntää nuorempiin tatteihin. Kaiken lisäksi herkkutatit ovat nopeakasvuisia. Niitä saattaa jopa löytää ryppäissä, mutta useimmiten herkkutatti on yksinäinen ratsastaja.

Kaikki herkkutattilajikkeet ovat maukkaita ruokasieniä

Herkkutattilajikkeita on enemmänkin kuin yksi. Koivun-, tammen- ja männynherkkutatti ovat kaikki maukkaita ruokasieniä. Ne erotellaan sen perusteella, minkä puulajin joukossa ne kasvavat.

Nuorena herkkutatti on kova. Vanhetessaan se pehmenee. Leikatussa sienessä on mukavan uhkea sienen tuoksu.

Tatin jalka muistuttaa tynnyriä, se on tukeva ja paksu. Väriltään jalka on vaaleahko ja vaaleamman ruskea kuin lakin väritys. Kun sienen poimii käteen, jalka tuntuu kuhmuiselta. Tatin jalan leikkauspinta on valkoinen kuin puhdas lumi. Heti lakin alta alkaa jalassa verkkokuvio.

Herkkutatin lakki saattaa olla halkaisijaltaan jopa 25 cm. Toisaalta nuorella sienellä lakki saattaa olla huvittavan pieni jalkaan nähden. Kun tatin lakki on saavuttanut täyden mittansa, sieni on todennäköisesti jo täynnä toukkia sekä vanhuudesta pehmeä. Tatti voi esiintyä ruskean eri sävyissä, sateella tahmaisena ja kiiltävänä, kuivalla ilmalla ei niin kiiltävänä. Lakin pinta ei ole tasainen, vaan kuhmuinen. Tatin liha on valkeaa eikä leikkauspinta muuta väriään.

Herkkutatin lakin alapuoleinen pillistö on kova, tiheä ja valkeahko. Kun pillistö on vaihtanut värinsä kellertäväksi ja viimein vihertäväksi, tattia ei voi enää käyttää.

Tatit ovat 3 tähden ruokasieniä. (Kuva: Pixabay)
Tatit ovat 3 tähden ruokasieniä. (Kuva: Pixabay)

Tattien valmistus

Syötäväksi kelpaa koko tatti paitsi pillistö, jos se on huonossa kunnossa. Pakastus ja kuivaus käyvät hyvin. Suolaaminenkin onnistuu, mutta silloin aromit eivät säily. Huuhtelukaan ei juuri ole tarpeen. Sateen kastelemat tatit saadaan kuiviksi jättämällä ne huoneeseen kuivumaan.

Kuivatus tapahtuu +40…+45º asteessa. Kuivatuksen viime vaiheessa lämpötilaa nostetaan, mutta lämpötilan on oltava alle +50º astetta. Tatit leikataan noin ½ cm:n paksuisiksi siivuiksi ennen kuivatusta.

Pakastuksessa herkkutatit käsitellään pannulla ilman rasvaa liian kosteuden poistamiseksi. Tatin muoto pysyy paremmin pakastuksessa ja sulatuksessa sekä ne vievät vähemmän tilaa pakastimessa. Tattia voi syödä sellaisenaan tai seuraavaan tapaan laitettuna:

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Tattien paistaminen – Yrttiset tatit

Tarvitset:
– Margariinia tai voita paistamiseen.
– Erilaisia yrttejä kuten minttua, sitruunamelissaa, ruohosipulia, mäkimeiramia yms. tuoreena.
– Pieniä ja kiinteitä herkkutatteja.

Viipaloi tatit ja sulata margariini pannulla. Lisää yrtit ja paista tatit kuten pihvit. Paistamisen jälkeen voit hauduttaa niitä hetken kannen alla.

Mmmm... ja eikun syömään!

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netistä löytyy lisää tietoa luonnon antimista ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... Muistatko jokamiehenoikeudet?

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
202212_80402.jpg
Kuinka paljon on niukasti? Huonekasvien kastelu
Jokaisen huonekasvin hoito-ohjeessa tulisi ilmoittaa kasvin vedentarve. Kasteluohjeissa puhutaankin runsaasta, kohtuullisesta ja niukasta kastelusta. Millaista vesimäärää ne sitten tarkoittavat?
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20239_83147.jpg
Puiden valmistautuminen talveen
Syksyllä puutarha saatetaan mahdollisimman hyvään talvikuntoon, jotta se jaksaa jälleen kukoistaa seuraavana vuonna. Muiden kasvien ohella myös puut tarvitsevat huomiota talven kynnyksellä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton