• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kantarelli, kanttarelli eli keltavahvero

Aluskasvillisuus piilottaa kullankeltaisen kantarellin

Tiina Painokallio
Päivitetty 11.09.2024
20238_60036.jpg

Kantarelli, kanttarelli, keltavahvero eli keltasieni (Kuva: Adobe Stock)

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kantarelli eli keltavahvero tunnetaan myös keltasienenä sekä kanttarellina. Ensimmäisistä keltavahveroista voidaan päästä nautiskelemaan jo kesäkuulla, mikäli kosteutta on ollut tarpeeksi. Sen satokausi kestää lokakuulle asti.

Sienen parhaita kasvupaikkoja ovat sekametsät, joissa kasvaa enimmäkseen koivuja sekä muita lehtipuita. Keltavahvero kasvaa useamman kasvukauden samoilla paikoilla, järvien rantamilla sekä saarissa. Kasvu tapahtuu usein ryppäissä, kun yhden sienen löytää, on yleensä kavereita lähellä. Keltavahveroa ei ole helppo löytää, se maastoutuu aluskasvillisuuteen, jolloin tarvitaan salapoliisin kykyjä, jotta se löydetään.

Kantarellin tunnistaminen

Kantarelli on helposti tunnistettava sieni. Se on kokonaisuudessaan väriltään oranssinkeltainen. Suppilomainen lakki voi olla kovinkin mutkainen reunaltaan. Vanhemmalla sienellä lakin reuna taittuu ylöspäin muuttuen terävämmiksi.

Vahverolla näyttää myös olevan heltat, jota ne eivät kuitenkaan ole. Koko sieni on yhtenäinen; siitä ei pysty erottamaan, milloin lakki päättyy ja jalka alkaa.

<p data-block-key="y4a4l">Keltavahvero eli kantarelli (Kuva: Adobe Stock)</p>
Keltavahvero eli kantarelli (Kuva: Adobe Stock)

Kantarellin valmistaminen

Keltavahverossa on harvoin toukkia. Se on syötävää vähän vanhempanakin, vaikka sitkeähkö olisikin. Se voidaan pakastaa, kuivatatai syödä tuoreeltaan. Vahverot säilyvät myös jääkaapissa muutaman päivän.

Jos kantarelleja pakastaa, on ne hyvä käyttää kuumalla paistinpannulla (kuivana ilman rasvaa), jotta mikrobi- ja entsyymitoiminnat loppuvat ja tarpeeton neste kiehahtaa pois. Samalla saadaan makuominaisuudet pysymään hyvinä. Jos pakastus on lyhytaikaista, ei edellä mainittu käsittely ole välttämätön.

Kuivaus onnistuu parhaiten, kun sienet pilkotaan tarpeeksi pieniksi palasiksi ja palojen annetaan kuivahtaa miedossa lämmössä. Tämän jälkeen on vuorossa kunnon kuivaus. Kuivattu vahvero voi olla voimakkaan makuinen, joten annostelun tärkeys on muistettava.

Parasta sieni on kuitenkin tuoreena. Kokeile vaikka seuraavaa reseptiä:

Kantarellimuhennos

– 1 sipuli
– 0,5 l puhdistettuja kantarelleja
– 2 rkl margariinia tai voita
– suolaa, pippuria
– 1 rkl vehnäjauhoja
– 1 dl kasvislientä
– 2 dl kermaa

Hienonna sipuli ja kuullota se rasvassa sienten kanssa. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele jauhot mukaan ja sekoita. Lisää liemi ja kerma koko ajan sekoittaen. Keitä muhennosta noin 10 min välillä sekoittaen. Maustetaan lisää tarvittaessa.

<p data-block-key="9ts7o">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="a706g">Herkullisten ruokasienten aatelia; kullankeltainen keltavahvero eli kantarelli. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Herkullisten ruokasienten aatelia; kullankeltainen keltavahvero eli kantarelli. (Kuva: Adobe Stock)

Kaipaatko lisää tietoa?

Puutarha.netin Keskustelupalstalla käydään aktiivista keskustelua myös sienistä – lue ja kommentoi.

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
Omenapuun kukka
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
Köynnösruusu
Viikon kysymys: Köynnösruusu mökille?
Haluaisin saunamökin viereen parin köynnösruusuja. Ne menestyvät täällä kaupungissa, mutta mökillä ovat auttamatta yksivuotisia – jänikset syövät ne maan tasalle kevääseen mennessä.Onko olemassa jänönkestäviä (riittävän piikikkäitä) lajikkeita, jotka vielä menestyvät Rantasalmen korkeudella?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton