• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lampaankääpä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20179_50277.jpg

Helposti löydettävä ja tunnistettava sieni

Tämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.

Lampaankääpä viihtyy etenkin rinteisissä kuusimetsissä. Elo-syyskuu on löytämisen kannalta parasta aikaa, mutta jo heinäkuulla saattaa bongata ensimmäisiä lampaankääpiä. Viimeisimmät käävät löytyvät lokakuun lopulla.

Kääpiä on totuttu näkemään enemmän puiden oksissa ja rungoilla, mutta lampaankääpä kasvaa maassa. Sienten määrä on toisinaan valtava; joskus taas pieni. Käävät kasvavat yleensä ryhminä. Keski-Suomesta näitä löytyy parhaiten, mutta paikoitellen esiintymiä on myös Etelä- ja Pohjois-Suomessa.

Lampaankääpiä
Lampaankääpiä

Lampaankääpä on helppo tunnistaa

Lampaankäävällä on hassu lakki. Se voi olla minkä muotoinen vain. Maasta se erottuu hyvin, ellei sitten ole sopivasti sammaleen peitossa. Lampaankäävän jalka on nimittäin niin lyhyt, ettei se nosta lakkia sammalen yläpuolelle.

Orakkaasta lampaankäävän erottaa lakin alapuolen perusteella. Orakkaassa on lakin alapinnalla pillistö, joka irtoaa helposti koskettaessa. Käävän pillistö on lyhyempi, eikä irtoa niin helposti. Typäskäävästä lampaankäävän erottaa siitä, että typäskäävän leikkauspinta värjäytyy oranssinpunervaksi - lampaankäävän keltaiseksi.

Väritykseltään nuori lampaankääpä on vaalea; sienen vanhetessa ruskeahko. Sienen jalka on joko sienen kanssa saman värinen tai ruskeahko. Koko sienessä saattaa olla halkeilukuviota. Käävän pinta on kuiva, ei ollenkaan limainen.

Ps. Vanhoja lampaankääpiä ei kannata kerätä, sillä niiden maku on kitkerä ja yleensä myös toukat viihtyvät niissä.

Miten kuvailisit lampaankäävän?
Miten kuvailisit lampaankäävän?

Lampaankäävän valmistaminen

Sieni on valmis syötäväksi vaikka heti, esikäsittelyä ei tarvita! Lampaankääpä on ihanan kiinteä ja helppo leikata. Kun sientä paloittelee, niin sen leikkauspinta värjäytyy keltaiseksi - ja kun sitä paistetaan, niin leikkauspinta tummuu lähes mustaksi.

Sientä voi pakastaa, kunhan käyttää pakastettavan määrän ensin rasvattomalla pannulla ylimääräisen nesteen haihduttamiseksi. Kuivatus onnistuu myös. Lampaankääpää voi nauttia pihvinä, voin kanssa paistettuna, muhennettuna sekä keitoissa. Myös näin lampaankääpää voi käyttää:

Lampaankäävät tehtynä kuten suutarinlohi

- 1 l lampaankääpää
- sipulin renkaita
- tilliä silputtuna

Mausteliemi:

- 3 dl vettä
- 1 dl etikkaa
- 1½ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- pippuria

Tuoreet ja mielellään nuoret sienet paloitellaan suikaleiksi. Suikaloidut lampaankäävät keitetään vedessä, joka on maustettu suolalla. Noin kymmenisen minuutin kuluttua sienelle ominainen kellanvihertävä väri tulee näkyviin. Mausteliemiaineet hämmennetään, kumotaan purkkiin ja jäähdytetään kylmäksi.

Valutetut lampaankäävät, tillit ja sipulin renkaat laitetaan kerroksittain purnukkaan, lorotetaan mausteliemi kerroksien päälle ja pistetään kansi tiukasti kiinni. Tätä pikkelssiä voi syödä jo heti seuraavana päivänä ja säilyvyys jääkaapissa säilytettynä on viikon luokkaa.
VINKKI: Parasta tämä on aidon ruisleivän levitteenä...

Lampaankääpä
Lampaankääpä
on hassunnäköinen sieni
on hassunnäköinen sieni
Huomio

Huomio

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20239_83113.jpg
Viikon kysymys: Milloin kannattaa tehdä purppuraheisian­ger­volle ja pikkujasmik­keel­le istutusleikkaus?
Olen istuttanut elokuussa viisi purppuraheisiangervoa ja yhden pikkujasmikkeen, olivat astiataimia. Ilmeisesti istutusleikkaus tehdään vasta keväällä? Tarkalleen milloin keväällä ja miten? Olen yrittänyt etsiä tietoa, mutta en ole ymmärtänyt. Kuinka paljon jätetään versoja ja mistä kohtia ne leikataan? Silmun yläpuolelta?
20203_61735.jpg
Humala (humulus lupulus)
Jo keskiajalla Suomeen levinnyt, hamppukasvien heimoon kuuluva humalakasvaa nykyisin niin viljeltynä kuin luonnonvaraisena Rovaniemen korkeudella asti. Ruohovartisen humalan versot kuihtuvat talven tullen - mutta kasvavat taas tukeen kiertyen jopa usean metrin korkeuteen!
202211_80064.jpg
Niinipuu eli metsälehmus pudottaa lehtiä? Asiantuntija vastaa
Tontillamme kasvaa niinipuu, iältään yli 40 vuotta. Ostaessamme tontin se oli pensasmainen ja nykyisin se on kaksihaarainen, varmaan n. 15 metriä korkea. Muutaman viime vuotena se on alkanut pudottaa kuivia, vihreitä lehtiä heti sen jälkeen kun ne ovat puhjenneet. Onko kysy siitä että se on jo suhteellisen iäkäs vai vaivaako sitä jokin tauti? Vieressä n. 2.5 m päässä kasvaa iso koivu.
20214_70185.jpg
Puutarhan varhaiset kukkijat turvaavat pölyttäjähyönteisten ravinnon
Perhosia, kimalaisia, auringonpaistetta. Kesäinen puutarhaunelma vaatii lentävien ystävien osalta pientä suunnittelua jo tässä vaiheessa, kun työt ulkona alkavat.
20237_82618.jpg
Nauti kesän herkuista myös talvella - pakasta, pikkelöi, säilö ja kuivaa
Kesän makeat marjat ja syksyn mehevä sato maistuisi varmasti myös talvella. Paras tapa päästä nauttimaan herkkuja on tallettaa ne talteen säilömällä. Itse säilöntään on useita tapoja aina pakastamisesta kuivaamiseen ja purkitukseen. Valitse säilöntätapa sen mukaan, mitä ruoka-ainetta olet säilömässä ja minkälaista säilyvyysaikaa tavoittelet.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton