• Etusivu
  • Kasvillisuus

Autiotilat pienruokatuotannon keitaiksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2021
202112_74213.jpg

Rääkkylän hortatila ja kultapallot (kuva: Villiruoka)

Moni kaupunkilainen haaveilee omakotitalon puutarhasta tai siirtolapuutarhan palstasta, jotta voisi tuottaa omia puutarhatuotteita kuten salaatteja, juureksia, omenia, marjoja ja raparperia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä ihanteesta tulee todella kallis harrastus. Usein unohdettu vaihtoehto on autiotila valmiine puutarhoineen – ja villiruokamahdollisuuksineen kuten villivihannekset, sienet ja marjat. Näitä hylättyjä pikkutiloja pihapiireineen on Suomen maaseutu pullollaan.

Jouko Kivimetsä on autiotilojen hallitun käyttöönoton pioneeri Suomessa. Hänen oma, välissä yli 30 vuotta asumattomana ollut 2 hehtaarin tilansa kukoistaa Rääkkylässä opetustilana. Siellä toimii myös villivihannesten keräysosuuskunta Haapasalmen hortatila Osku. Osuuskunnalla on tilalla myös kesämyymälä hortatuotteille.

Kivimetsän tilan lähes 120 vuotta vanhan käsin tehdyn hirsitalon ympärillä puutarhassa kasvaa monenlaisia vanhoja omenalajikkeita, musta- ja puhaherukoita, karviaisia ja raparpereita aivan itsekseen ja upeita vanhoja pihakukkalajikkeita. Ne ovat kukoistaneet koko ajan ilman asukkaitakin. Lisäksi hylätyillä pelloilla talon läheisyydessä kasvaa nyt valtavat apajat maitohorsmaa, vuohenputkea, nokkosta, voikukkaa, poimulehteä ja muita arvokasveja – jos osaa niitä käyttää ja tuotteistaa. Tätä Kivimetsä opettaa ravitsemus- ja villiyrttiasiantuntija Johanna Räikkösen, FaT kanssa jokakesäisillä kursseillaan tilalla.

Hortatilan myymälä ladossa (kuva: Villiruoka)
Hortatilan myymälä ladossa (kuva: Villiruoka)

– Villivihannestuotanto ei vaadi mitään investointeja tai EU-avustuksia. Kaksi kättä riittää, kun lähes kaikki tehdään käsin ja perinnetyökaluilla, ilman koneita, siemeniä, kemikaaleja ja tuotanto voi alkaa heti huhtikuussa. Ja satokausi jatkuu syyskuulle saakka. Villivihanneksia eli hortaa voi yhdistää puutarhan muihin tuotoksiin, viereisen metsän marjoihin ja sieniin, järven kaloihin ja riistalihaankin. Myös tilan koivut, kuuset ja pihlajat ovat keräyskohteita – omalla luvalla, koska niiden hyödyntämiseen tarvitaan yleensä maanomistajan lupa. Sato on niin runsas, että sen avulla voi kattaa edullisen maatilan kaikki kulut hankintahintaa myöten suhteellisen lyhyessä ajassa, kertoo Jouko Kivimetsä.

Siirtolapuutarhat ovat kaupungeissa suosittuja ja kysyntä kasvaa, kun niitä ei juuri tehdä lisää, päin vastoin entisiäkin uhkaa muutos "tehokkaammaksi maankäytöksi". Suurempi omavaraisuus ja tieto ruuan alkuperästä, laadusta ja kestävästä tuottamisesta on jo pitkään jatkunut megatrendi, kertoo tulevaisuudentutkija VTM Reeta Partti, joka on itsekin työskennellyt hortatilalla ja nautti siitä, kuten myös tilan tuotteista.

Hortaa ja sieniä leikkuulaudalla (kuva: Villiruoka)
Hortaa ja sieniä leikkuulaudalla (kuva: Villiruoka)
Maitohorsman versoja ja porkkana-vuohenputki-kimchi (kuva: Villiruoka)
Maitohorsman versoja ja porkkana-vuohenputki-kimchi (kuva: Villiruoka)
Sieniä ja hortaa pannulla (kuva: Villiruoka)
Sieniä ja hortaa pannulla (kuva: Villiruoka)
Vuohenputkea autiotilalla (kuva: Villiruoka)
Vuohenputkea autiotilalla (kuva: Villiruoka)

– Autiotila, jossa voi asua yli puoli vuotta ja tehdä etätöitä ruokatuotannon lisäksi on monelle realistisempi vaihtoehto kuin kaupunkipuutarha, toteaa helsinkiläinen Reeta Partti.

Villit kasvimme sopivat moneen kestävästä matkailusta lähtien, myös ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja tätähän painotti jo myös lääketieteen tohtori Elias Lönnrot aikanaan. Arktiset villikasvimme on tutkittu olevan muuta Eurooppaa parempia antioksidanttien lähteitä ainutlaatuisten valaistusolosuhteittemme vuoksi.

– Eikä haittaa, että nämä kaikki tuotokset ovat terveellisiä superfoodeja ja pitävät hyvässä kunnossa; ne ovat mielettömän maukkaita! Autiotilan tuotokset ovat maailman ehdotonta ruokaeliittiä, Michelin-tasoa, ja ne synnyttää hyljeksitty, "arvottomaksi" julistettu suomalainen autiotila – mikä paradoksi, toteaa hortafarmari Jouko.

Hortaisia alkupaloja (kuva: Villiruoka)
Hortaisia alkupaloja (kuva: Villiruoka)

Lähde: Villiruoka, tiedote 02.12.2021

Kasvillisuus
sienet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20076_5367.jpg
Maistuvat perunat ja vihannekset nyt avomaalta
Varhaisimmat, maaliskuun loppupuoliskolla istutetut perunat saatiin touko-kesäkuun vaihteen juhlapöytiin. Kesäkuun puolivälissä uusien perunoiden ja kasvisesikoisten esiinmarssi vauhdittuu rivakkaan tahtiin, kun huhtikuussa maahan laitettua satoa korjataan. Oman maan kesäsato ansaitsee tulla huomatuksi. Kannattaa keskittyä erityisesti makuihin nyt, kun erityismakujen aika on.
20179_50277.jpg
Lampaankääpä
Helposti löydettävä ja tunnistettava sieniTämä sieni on helppo löytää metsästä, eikä tunnistamisessakaan liene vaikeutta. Kääpiin kuuluvat myös vuohen- ja typäskääpä.
20084_10478.jpg
Kasvikset ovat nyt Sydänmerkki-tuotteita
Kansallisten ja kansainvälisten suositusten mukaan kasviksia eli vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä tulisi syödä vähintään 400 - 500 grammaa päivässä. Kotimaiset Kasvikset ry on pukenut suosituksen muotoon Puoli kiloa päivässä. Näppituntumalla tämä määrä on kuusi kourallista. Lisäksi tulisi syödä muutama peruna. Keskimäärin suomalaiset syövät vain kolme ja puoli kourallista kasviksia päivässä. Yhteistä haastetta siis riittää saada kasvisten kulutus lisääntymään ja tällä tavalla samalla edistetyksi kansanterveyttä.– On todella merkittävä asia, että Suomen Sydänliitto on sisällyttänyt kasvikset Parempi valinta -sydänmerkin piiriin. Näin kuluttajat helpommin sisäistävät kasvisten olevan terveyttä edistäviä. Kasviksethan ovat suorastaan luonnon omia, funktionaalisia elintarvikkeita, Kotimaiset Kasvikset ry:n ravitsemusasiantuntija Päivi Jämsèn toteaa.Luontaisesti kasviksissa ei ole lisättyä suolaa, sokeria tai rasvaa. Sen sijaan kasvikset sisältävät runsaasti välttämättömiä ravintoaineita ja puolustuskykyä lisääviä ravintotekijöitä suhteessa vähäiseen energiamääräänsä. Lisäksi kasviksista saa nykyihmiselle tärkeää kuitua. Kasvisten käytön lisääminen on erityisen merkittävää painonhallinnassa ja monien elintapasairauksien ennaltaehkäisemisessä.
20087_12161.jpg
Kasvikset kuuma ruokateema
Sadonkorjuun runsauden äärellä Euroopan kasvistuotannon etujärjestön Freshfelin tekemän tutkimuksen tulokset kertovat karua kieltä suomalaisten kasvisten kulutuksesta. Kuulumme kasvisten syöjinä häntäpään maihin. Vain Liettuassa, Virossa ja Luxemburgissa väestö käyttää vähemmän kasviksia kuin suomalaiset. Meillä kasvisten kulutusluku on vain puolet kaikkien EU-maiden keskiarvosta.Vähäinen kasvisten käyttö on yksi oleellisimmista syistä kansanterveydellisiin ongelmiin Suomessa. Niin maailman terveysjärjestö WHO kuin Suomessa Valtion ravitsemusneuvottelukuntakin suosittavat käyttämään kasviksia päivittäin vähintään 400 g. Kotimaiset Kasvikset ry on kiteyttänyt viestin helposti muistettavaan muotoon Puoli kiloa päivässä. Jäämme selvästi alle vähimmäissuositusten, jotka saisivat mielellään ylittyäkin.
20134_34664.jpg
Nyt on herkkusienten herkkuaika
SIENIVIIKKO 15.-21.4.Kauppapuutarhaliiton tiedoteRuokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.
20166_46733.jpg
Syysmyrskyn uhreja
Vastaus: Syksyiset tuulenpuuskat ja sade- sekä raekuurotkin saattavat saada pahaa jälkeä aikaan; kuten kysyjänkin puutarhassa. Puiden repeytyneet oksat jättävät portin auki kosteudessa viihtyville tuholaisille ja taudeille - ja riivityt lehdet verottavat kasvin voimia. Etenkin raskasta satoa kantaneelle hedelmäpuulle syysmyrskyn riepotus voi olla todella rankka kokemus. Mitä kotipuutarhuri sitten voi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton