• Etusivu
  • Kasvillisuus

Autiotilat pienruokatuotannon keitaiksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.12.2021
202112_74213.jpg

Rääkkylän hortatila ja kultapallot (kuva: Villiruoka)

Moni kaupunkilainen haaveilee omakotitalon puutarhasta tai siirtolapuutarhan palstasta, jotta voisi tuottaa omia puutarhatuotteita kuten salaatteja, juureksia, omenia, marjoja ja raparperia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tästä ihanteesta tulee todella kallis harrastus. Usein unohdettu vaihtoehto on autiotila valmiine puutarhoineen – ja villiruokamahdollisuuksineen kuten villivihannekset, sienet ja marjat. Näitä hylättyjä pikkutiloja pihapiireineen on Suomen maaseutu pullollaan.

Jouko Kivimetsä on autiotilojen hallitun käyttöönoton pioneeri Suomessa. Hänen oma, välissä yli 30 vuotta asumattomana ollut 2 hehtaarin tilansa kukoistaa Rääkkylässä opetustilana. Siellä toimii myös villivihannesten keräysosuuskunta Haapasalmen hortatila Osku. Osuuskunnalla on tilalla myös kesämyymälä hortatuotteille.

Kivimetsän tilan lähes 120 vuotta vanhan käsin tehdyn hirsitalon ympärillä puutarhassa kasvaa monenlaisia vanhoja omenalajikkeita, musta- ja puhaherukoita, karviaisia ja raparpereita aivan itsekseen ja upeita vanhoja pihakukkalajikkeita. Ne ovat kukoistaneet koko ajan ilman asukkaitakin. Lisäksi hylätyillä pelloilla talon läheisyydessä kasvaa nyt valtavat apajat maitohorsmaa, vuohenputkea, nokkosta, voikukkaa, poimulehteä ja muita arvokasveja – jos osaa niitä käyttää ja tuotteistaa. Tätä Kivimetsä opettaa ravitsemus- ja villiyrttiasiantuntija Johanna Räikkösen, FaT kanssa jokakesäisillä kursseillaan tilalla.

Hortatilan myymälä ladossa (kuva: Villiruoka)
Hortatilan myymälä ladossa (kuva: Villiruoka)

– Villivihannestuotanto ei vaadi mitään investointeja tai EU-avustuksia. Kaksi kättä riittää, kun lähes kaikki tehdään käsin ja perinnetyökaluilla, ilman koneita, siemeniä, kemikaaleja ja tuotanto voi alkaa heti huhtikuussa. Ja satokausi jatkuu syyskuulle saakka. Villivihanneksia eli hortaa voi yhdistää puutarhan muihin tuotoksiin, viereisen metsän marjoihin ja sieniin, järven kaloihin ja riistalihaankin. Myös tilan koivut, kuuset ja pihlajat ovat keräyskohteita – omalla luvalla, koska niiden hyödyntämiseen tarvitaan yleensä maanomistajan lupa. Sato on niin runsas, että sen avulla voi kattaa edullisen maatilan kaikki kulut hankintahintaa myöten suhteellisen lyhyessä ajassa, kertoo Jouko Kivimetsä.

Siirtolapuutarhat ovat kaupungeissa suosittuja ja kysyntä kasvaa, kun niitä ei juuri tehdä lisää, päin vastoin entisiäkin uhkaa muutos "tehokkaammaksi maankäytöksi". Suurempi omavaraisuus ja tieto ruuan alkuperästä, laadusta ja kestävästä tuottamisesta on jo pitkään jatkunut megatrendi, kertoo tulevaisuudentutkija VTM Reeta Partti, joka on itsekin työskennellyt hortatilalla ja nautti siitä, kuten myös tilan tuotteista.

Hortaa ja sieniä leikkuulaudalla (kuva: Villiruoka)
Hortaa ja sieniä leikkuulaudalla (kuva: Villiruoka)
Maitohorsman versoja ja porkkana-vuohenputki-kimchi (kuva: Villiruoka)
Maitohorsman versoja ja porkkana-vuohenputki-kimchi (kuva: Villiruoka)
Sieniä ja hortaa pannulla (kuva: Villiruoka)
Sieniä ja hortaa pannulla (kuva: Villiruoka)
Vuohenputkea autiotilalla (kuva: Villiruoka)
Vuohenputkea autiotilalla (kuva: Villiruoka)

– Autiotila, jossa voi asua yli puoli vuotta ja tehdä etätöitä ruokatuotannon lisäksi on monelle realistisempi vaihtoehto kuin kaupunkipuutarha, toteaa helsinkiläinen Reeta Partti.

Villit kasvimme sopivat moneen kestävästä matkailusta lähtien, myös ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja tätähän painotti jo myös lääketieteen tohtori Elias Lönnrot aikanaan. Arktiset villikasvimme on tutkittu olevan muuta Eurooppaa parempia antioksidanttien lähteitä ainutlaatuisten valaistusolosuhteittemme vuoksi.

– Eikä haittaa, että nämä kaikki tuotokset ovat terveellisiä superfoodeja ja pitävät hyvässä kunnossa; ne ovat mielettömän maukkaita! Autiotilan tuotokset ovat maailman ehdotonta ruokaeliittiä, Michelin-tasoa, ja ne synnyttää hyljeksitty, "arvottomaksi" julistettu suomalainen autiotila – mikä paradoksi, toteaa hortafarmari Jouko.

Hortaisia alkupaloja (kuva: Villiruoka)
Hortaisia alkupaloja (kuva: Villiruoka)

Lähde: Villiruoka, tiedote 02.12.2021

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20137_35808.jpg
Onnenpotku pihapatiolla
Talo&Kodin ja Ruduksen yhteisen pihakisan voitti vuonna 2012 nelilapsinen perhe Kaarinan Piispanrististä. Omakotitalon rakennusurakan loppusuoralle ajoittunut patioremontti tuntui vanhemmista aivan lottovoitolta.
20232_66881.jpg
Uutuus 2016: Biolan Puutarhan Talvisuoja
Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.
20232_38378.jpg
Varastolannoitus helpottaa taimikasvatusta ja ruukkuviljelyä
Varastolannoituksessa koko kasvukauden aikainen ravinnetarve voidaan antaa kasville kerralla. Esimerkiki puikkoina annosteltavat ravinteet sopivat tähän tarkoitukseen loistavasti.Varastolannoitukseen soveltuvat muutkin hidasliukoiset lannoitteet, kuten kanankakkarakeet. Koska kerralla annettava ravinnemäärä on kuitenkin suuri, niin lannoitepanos jätetään yhtenäiseksi osioksi kasvualustaan. Jos sama määrä lannoitetta sekoitettaisiin koko multamäärään, kasvualustan ravinnepitoisuus nousisi liikaa. Kasvin juuret hakevat ravinteita varastolannoiteosasta ja vettä laimeammasta kasvualustaosasta.
202211_80125.jpg
Viikon kysymys: Nurmikon kylvö epäonnistui, miten pelastan sen?
Ilmeisesti kylvin liian tiuhaan nurmikon siemeniä, koska vain rairuoho näyttää itäneen ja hyvin tiiviisti, koska tuppaa homehtumaan. Oletan, että vahvempi, hitaammin itävä ruoho ei mahtunut kasvamaan. Myös tyhjiä, kokonaan itämättömiä paikkoja jäi. Miten ihmeessä voin korjata tilanteen? Ei kai tarvitse jyrsiä nurmea pois ja aloittaa mullituksineen alusta?
202310_61646.jpg
Teettäisinkö pihasuunnitelman?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.
20237_23127.jpg
Puutarhakompostori on puutarhurin aarrearkku
Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. Pihan ruohonleikkuujätteet ja kasvimaalta sadonkorjuun yhteydessä tulevat vihannesnaatit soveltuvat hyvin tavalliseen puutarhakompostiin. Rikkaruohojen kitkentäjätteet tuhoutuvat varmimmin lämpökompostorissa talousjätteen seassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton