• Etusivu
 • Kasvillisuus

Maaliskuun vinkit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.03.2024
20233_62965.jpg

Onko pihassasi noussut jo krookuksia? Jos ei, niin malta vielä hetki. (Kuva: Adobe Stock)

Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.

Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.

Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!

Mullanvaihdon jälkeen huonekasvit kaipaavat hetken rauhaa

Mullanvaihdon jälkeen kasvisi totuttelevat uuteen kasvualustaansa ja herkimmät saattavat kaivata hetken hengähdystauon ennen uutta kasvuunlähtöään. Jos juuret ovat kärsineet liikakastelusta, niin multa kannattaa pitää jonkin aikaa melko kuivana. Vähäisemmässä valossa viihtyvät kasvit kannattaa nyt myös siirtää itäikkunalle suojaan auringon paahteelta. Kasvun kiihtyessä voit aloittaa lisälannoituksen.

Maaliskuussa ihaillaan kasvun voimaa!

 • Istuta talvisäilytyksessä olleet pelargonit kasvun alkaessa uuteen multaan.
 • Lisää huonekasvejasi (ja niitä pelargoneja) pistokkaista. Lue lisää
 • Kylvä orvokin siemenet nyt, niin saat kesäkuussa nauttia niiden kukinnasta.
 • Joistakin siemenkylvöistäsi on varmasti jo noussut pieniä taimia. Siirrä itäneet taimet valoisalle ikkunalle ja sumuttele niitä säännöllisesti. Runsaassa valossa taimistasi kasvaa suoria ja tukevia ja korkea ilmankosteus puolestaan edistää kasvua. Pidä kylvös myös sopivan kosteana.
<p data-block-key="092fp">Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)</p>
Kevätaurinko herättää niin luonnon kuin kaikki kasviharrastajatkin uuteen kasvukauteen. (Kuva: Shutterstock)

Aloitetaan kevättöitä puutarhassa

 • Juuri nyt on hyvä kaataa huonokuntoinen tai liian varjostava pihapuu. Lumi suojaa maanpintaa ja kasvillisuutta ylimääräisiltä ruhjeilta ja routainen maa kestää kolhuja.
 • Siisti lumen, lumiauran ja jänisten vahingoittamat oksat sitä mukaan kuin niitä lumen alta paljastuu.
 • Varmista kevätsuojaus: olethan muistanut suojata nuoret havukasvisi sekä ikivihreät alppiruususi kevätauringolta? Innokkaita kasvuunlähtijöitä voit myös toppuutella lapioimalla lunta perennojen päälle.
 • Levitä puutarhaan kalkkia tai tuhkaa nopeuttamaan jään ja lumen sulamista. Tuhka myös lannoittaa ja kalkitsee.

Lue lisää:

Puun kaataminen
Tuhkan käyttö puutarhassa

 • Sulattele jäätynyttä talouskompostia panemalla kuumalla vedellä täytetty kanisteri säiliöön.
 • Lapioi lumet kasvihuoneen katolta ja seinustoilta. Tarkista, että rakenteet ovat ehjät.
 • Maalis–huhtikuun vaihteessa ennen kasvuunlähtöä päästään leikkauspuuhiin; nuorimpien taimien kasvatusleikkaukset, omenapuiden hoitoleikkaus, kuusiaidan leikkaus, alasleikkaukset ja uudistamiset pääsevät vauhdilla käyntiin. Tarkista joka lajin kohdalla sille sopiva leikkausajankohta ja -tapa.
 • Muistetaan myös hedelmäpuiden ja marjapensaiden varhaiskevätruiskutus. Ruiskutus hävittää punkin, kirvan ja kempin talvehtimisasteita.
Ohje

Ohje

Nautitaan upeista kevättalven päivistä

Ulkoilu raittiissa ilmassa ja lintujen laulussa antaa uutta voimaa ja energiaa. Aurinko tuo esiin myös kasvien värit; saa havut vihertämään ja puiden rungot hehkumaan.

Kohta se saa lämmöllään puiden ja pensaiden silmut paisumaan ja rohkeimpien sipulikukkien kärjet nousemaan pintaan.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton