• Etusivu
  • Hoitotyöt

Voimaa tuhkasta - Tuhka kannattaa hyödyntää puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20215_70780.jpg

Tulipesiin kertynyt tuhka kannattaa hyödyntää; voit viedä vielä lämpimän tuhka-astian ensin vaikka kasvihuonetta lämmittämään. Metallisessa astiassa tiiviisti kannella peitettynä tuhka-astia antaa lämpöä noin vuorokauden ajan. Tämä lisälämpö saattaa olla tarpeen vaikka kasvukauden alussa tai syysilmojen viilentyessä.

Jäähtyneen tuhkan voitkin sitten varastoida kuivaan paikkaan odottamaan sopivaa hyödyntämishetkeä. Kosteudelta suojattuna, tiiviissä astiassa tuhkan lannoitusteho säilyy pitkään.

Puun palamisesta syntyvä tuhka on mitä mainioin lannoite, sillä se sisältää monia erilaisia ravinteita kasveille. Kuiva, jäähtynyt tuhka on lisäksi hyvä säilytysalusta kasvien sipuleille, jotka kasvun ajan koittaessa hyötyvät pintaansakin tarttuneesta kalsiumlisästä.

Tuhkan voi mainiosti levittää jo keväthankien pinnalle. Se nopeuttaa kinosten sulamista ja kulkeutuu sulamisvesien mukana kasvien juurten ulottuville. Tästä keväisestä ravinnelisästä hyötyvät niin nurmikko, kuin pihan koriste- ja hyötykasvitkin!

Puun tuhka on täynnä ravinteita

Tuhka sisältää melkein kaikki puun mineraalit ja ravinteet, typpeä ja hiiltä lukuun ottamatta. Puun tuhkassa on runsaasti muun muassa kalsiumia. Sitä on perinteisesti käytetty istutuksilla sekä ravinteena että kalkitsemisaineena. Kalkittaessa viljeltävää alaa tuhkalla, tulee sitä samalla lannoitettua; tuhka sisältää nimittäin kaikkia kasvien tarvitsemia ravintoaineita oikeassa suhteessa!

Kalkituksesta hyötyviä kasveja ovat erityisesti tomaatti, kaali, pavut ja kaikki sipulit sekä sipulikukat. Puhdas puun tuhka sopii erittäin hyvin lannoitteeksi myös hedelmäpuille ja marjapensaille. Maa-aineksen emäksisöijänä eli pH:n nostajana tuhka on on parempi ja luonnollisempi kuin louhoskalkki. Kun pH on 7 tai enemmän, niin bakteeritoiminta vilkastuu synnyttäen entistä paremmat kasvuolosuhteet erityisesti yksi- ja kaksivuotisille sekä heinä ja -viljakasveille.

20215_70781.jpg

Liikaa ei tuhkaa kannata muutenkaan innostua levittämään, sillä emäksisenä aineena se kalkitsee tehokkaasti – hyvä perussääntö on levittää tuhkaa vain muutama kourallinen neliölle. Varo myös levittämästä tuhkaa happamen maan kalkkia karttaville kasveille. Tällaisia ovat esimerkiksi alppiruusut, hortensiat sekä havukasvit. Myös sammalpinnalle emäksinen ravinnelisäys aiheuttaisi vain haittaa – tätä tietoa voi toki käyttää myös hyödykseen, mikäli sammalten elinolosuhteita haluaa nimenomaan heikentää.

Tuhka torjuu tuholaisia

Tuhkalla voit torjua myös kaalissa, retiisissä ja nauriissa olevia tuholaisia sekä viinimarjoissa asustelevia luteita ja kirvoja. Tuhka suojaa myös kasveja porkkanakärpäseltä. Perinteisesti tuhkalla on torjuttu lisäksi sipulikasvustoista tuholaisia. Tuhkan sirottelemisen joutuu toki suorittamaan usein, jotta tuholaiset pysyvät poissa, mutta karkote on ainakin luonnonmukainen!

Tuhkan ei ole aina hyvä valinta

Tuhkan käytöstä lannoitteena keskustellaan ja aihetta tutkitaan jatkuvasti, sillä puun tuhkaan sitoutuu myös ympäristön haitallisia raskasmetalleja. Etenkin havupuiden tuhka sisältää paljon hartsia ja raskasmetalleja – eikä runsasliikenteiseltä alueelta kaadettu koivukaan mitään hyvää lannoitetta tarjoa.

Tämä tulee pitää mielessä, jos käyttää tuhkaa kasvimaan lannoittamisessa tai hyötykasvien tuholaisten torjunnassa. Lehtipuiden, erityisesti koivun tuhka on parasta lannoitetta ja kalkitsemisainetta - ja siinä on myös vähiten jäämiä raskasmetalleista (etenkin, jos koivusta on tuohi poistettu ennen polttamista).

Jos tuhkaa käytetään istutuksilla, lannoitusta on muistettava täydentää myös eloperäisillä ravinteilla – typpeä ja hiiltähän tuhka ei sisällä.

Pihakoivun ravinteet kannattaa palauttaa maahan levittämällä sen tuhka lähialueelle
Pihakoivun ravinteet kannattaa palauttaa maahan levittämällä sen tuhka lähialueelle
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74209.jpg
"Nuku, tee työtä, käy lenkillä, toista"
Covid-19, tutummin koronavirus, on koetellut maailmaa kahden vuoden ajan. Tauti saapui Suomeen alkuvuodesta 2020. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi toistamiseen muistoja korona-ajasta vuosi ensimmäisten rajoitusten asettamisen jälkeen.
20238_82865.jpg
Sipulikukkien istutusaika parhaimmillaan
Sipulikukat ovat näyttäviä isoina ryhminä, eli mitä tiheämpään sipulit istuttaa, sen näyttävämmän ryhmästä saa. Niillä saa väriä myöhään keväällä lehteen puhkeavien pensaiden, kuten pensashanhikin ja syyshortensian, ympärille. Huomioi sipuleita valitessasi erilaiset kukinta-ajat. Kun istutat aikaisia, keskiaikaisia ja myöhäisiä lajeja ja lajikkeita yhteen, saat nauttia kukkasipuleiden väriloistosta maaliskuun lopulta aina heinäkuulle saakka.
202110_73099.jpg
Nyt tarvitaan käytännön suunnitelma luontokadon pysäyttämiseksi
Maailman johtajat aloittivat neuvottelut luonnon köyhtymisen pysäyttämiseksi tällä viikolla Kiinassa ja etäyhteyksien välityksellä. Kokouksessa julkistettiin tärkeä linjanveto, mutta seuraavaksi puheiden on muututtava käytännön suunnitelmiksi, mittareiksi ja teoiksi.
202312_79675.jpg
Huonekasvien kukkaiskieli
Kukkaiskieli polveutuu jo 1700-luvun keskieurooppalaisista porvarispiireistä. Tuolloin miesten ja naisten välinen kanssakäyminen oli hyvin rajattua, niinpä keksittiin keino, jolla tunteita saattoi viestiä (lähes) muiden huomaamatta vastakkaiselle sukupuolelle. Nykyään näitä perinteitä levittävät lähinnä kukkakauppiaat. Kukkaiskieli on yhdistelmä kasvin fyysisiä ominaisuuksia, kansanperinnettä, mytologiaa ja uskontoa.
202310_83271.jpg
Siirtonurmikon hoitaminen
Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.
20233_68562.jpg
Yrtit ovat tuoksujen ja makujen aatelisia
Alkujaan yrtit ovat olleet kysyttyjä lääkinnällisten ominaisuuksiensa takia ja nykytutkimus vahvistaakin yrttien terveysvaikutukset. Yrteistä voi saada apua pikkuvaivoihin, kuten sitruunamelissasta helpotusta yöunen saantiin ja mintusta ruoansulatukseen. Timjami tehoaa yskänärsytykseen ja rosmariini karheaan kurkkuun. Voi yrteillä virkistäytyä ulkoisestikin: lisää rosmariinia saunassa löylyveteen ja timjamia jalkakylpyyn.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton