• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sisusta kasveilla rohkeasti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.01.2021
20211_68200.jpg

Vihersisustamisessa suositaan nykyisin pääasiassa helppohoitoisia ja melko vähäeleisiä kasveja. Myös toistoa käytetään runsaasti; samaa kasvia kootaan useita yhteen ryhmään. Kasvitkin kannattaa kuitenkin valita rohkeasti omien mieltymysten mukaan. Siinä missä yksi nauttii erityisesti pyöreistä muodoista, toista miellyttävät viuhkamaiset tai terävät muodot.

Runsaat, kukkivat kasvit sopivat mainiosti romanttiseen ja rehevämpään sisustukseen, tiukan asiallinen anopinkieli taas on omiaan pelkistettyyn ja graafisempaan ympäristöön. Herkät lehtimuodot luovat puolestaan keveyttä ja ilmavuutta.

Yrtit kuuluvat osaksi keittiön ja ruokailutilan sisustusta. Kauniit lehtimuodot ja ruokaisia mielikuvia herättävät tuoksut tyydyttävät kauneudennälkääkin.

Kasveja löytyy jokaiseen makuun; tutustu kasveihin Puutarha.netin Kasvikortistossa!

Ruukku kasvin ja ympäristön mukaan

Ruukut hankitaan myös huolella. Ruukun on oltava sekä tyyliltään että kooltaan tasapainossa kasvin ja huoneen sisustuselementtien kanssa. Värillä, muodolla ja pinnan struktuurilla on siis väliä. Ruukku ei saa kuitenkaan viedä liikaa huomiota kasvilta, vaikkakin myös liian pieni ruukku suuren kasvin alla tai jyhkeiden kalusteiden lomassa voi antaa huvittavan vaikutelman.

Etenkin paljon kastelua vaativat kasvin kannattaa istuttaa altakasteluruukkuihin, jolloin ne pysyvät helpommin hyväkuntoisina myös isäntäväen lomien aikana eivätkä ne pane pahakseen, vaikka kastelu joskus unohtuisikin.

Millaisen ruukun sinä valitset?

20211_68199.jpg

Tietokoneista, kankaista ja kalusteista vapautuu huoneilmaan erilaisia kemikaaleja, joiden puhdistamisessa huonekasveilla voi olla merkittävä rooli. Eri kasvit suodattavat erilaisia ilman epäpuhtauksia. Toisaalta kasvien maitiaisnesteet (mm. limoviikunat ja viirivehka), itiöt (saniaiset), siitepöly tai voimakkaat tuoksut saattavat aiheuttaa allergikoille oireita.

Allergiaa aiheuttavia huonekasveja
Ilmaa puhdistavia huonekasveja

Kasveja moniin tarkoituksiin

Jos kasveja valitaan puhtaasti sisustamisen näkökulmasta, pitää miettiä, halutaanko kasveja tilanjakajiksi vai pehmentämään huonekalujen sekä rakenteiden kovia pintoja ja kulmia, halutaanko niillä esimerkiksi vähentää kaikumista vai tuodaanko niillä vain eloa tilaan. Kasveilla voidaan helposti korostaa, raikastaa, tyylitellä tai pehmentää kokonaisuutta.

Paikan valoisuus ja pienilmasto asettavat omat vaatimuksensa kasvien valinnalle. Varjoon on turha hankkia valoa kaipaavaa kasvia. Lämpöpatterin vieressä taas ei menesty korkeasta ilmankosteudesta nauttiva laji, joka ehkä viihtyykin keittiön kokkauksista syntyvien vesihöyryjen lähellä. Väärässä ympäristössä kituva, ruskistunut kasvi ei varmastikaan tee tilaa viihtyisämmäksi. Kasvin lajinmukaiset tarpeet on siksi otettava huomioon aina - myös silloin, kun pääroolissa on sisustaminen. Kasvi on elävä olento.

Valitse kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit; Kasvikortisto auttaa!

20211_68198.jpg

Muista myös leikkokukat

Leikkokukat ja kauniit kukka-asetelmat tuovat aina uutta väriä, iloa ja piristystä kotiin; niin juhlaan kuin arkeenkin! Leikkokukilla voi nopeasti vaihtaa sisutuksen tehostevärejä ja tehdä nopean "kasvojenkohotuksen" - sekä korostaa eri vuodenaikoja ja juhlapyhiä. Joulun alla tunnelmaa luovat niin perinteiset joulukukat kuin erilaiset sommitelmatkin, joissa voi käyttää vapaasti mielikuvitusta.

Leikkokukat ja asetelmat eivät vaadi samanlaista pitkäjänteisyyttä kuin viherkasvien hoito; kun juhlapyhät ovat ohi, niin kukat ja asetelmat voi vaihtaa uusiin tai laittaa kokonaan pois. Hetkellisyydessä on oma kauneutensa.

Kasvillisuus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
202310_79697.jpg
Kotitalousvähennystä saa myös pihatöistä
Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihan kunnostamisen ja rakentamisen työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Piha-alueen peruskunnostamisen lisäksi myös vesijohtotyöt, viemäröinnit ja sähköistykset hyväksytään vähennykseen mukaan. Työn osuuden voi vähentää myös "ulkoistaessaan" pihan hoitamisen yritykselle.
20132_33852.jpg
Tunnetko eri tomaattilajikkeet?
Tutuin tomaatti on punainen, mutta on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.Lajikkeita riittää valtavasta pihvitomaatista pieniin kirsikkatomaatteihin.Makupommi toimii sellaisenaan ja salaateissa, grillattuna, haudutettuna, täytettynä…Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa- tai Keskustelupalstalta!
20237_82683.jpg
Kompostorilla on väliä
Hyvä komposti ei synny vahingossa. Hajottajaeliöillä on kompostin olosuhteiden osalta tarkat vaatimukset. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton