TAKAISIN

Kukkaruukun valinta: muovi- vai saviruukku?

Päivitetty: 18.8.2022

Ruukku voi olla käytännöllinen, kaunis tai molempia. Perinteisen kartiomaisien punasaviruukkujen lisäksi löytyy hyvinkin moderneja kukka-asioita, jotka tyyliltään, materiaaliltaan ja muodoltaan soveltuvat eri tarpeisiin. Värinkin voi valita ympäristön mukaan. Ruukun valinnassa tulee ottaa huomioon kasvupaikka sekä istutettavan kasvin tarpeet.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Muoviruukku

Muoviruukut ovat halpoja, käytännöllisiä ja niitä on helposti saatavilla. Tyylejä sekä värejä on useita ja kokoja on runsaasti. Muoviruukut ovat myös kevyitä, eivätkä ne rikkoudu helposti. Korkeille kasveille ne eivät aina sovi, koska muoviruukku voi kaatua keveytensä vuoksi.

Muoviruukku on täysin vedenpitävä. Koska vesi ei haihdu ruukun läpi, ei kasvitkaan kuivu helposti. Pohjareiättömässä ruukussa on vaarana, että multa jää liian märäksi, joten liikakastelua on varottava. Jos pohjaan tei tee reikää, tulisi ruukku salaojittaa esimerkiksi kevytsoralla.

Muovi myös kuluu melko nopeasti ja muoviruukussa kasvi on alttiimpi suurille lämpötilojen vaihteluille.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Saviruukku

Punasavi on materiaalina kaunis ja pitkäikäinen. Erityisen kauniita ovat vanhat, käsin valmistetut ruukut, joita saattaa löytyä eri kätköistä.

Saviruukku on raskas ja pysyy hyvin pystyssä kookkaankin kasvin kanssa. Toisaalta saviruukut ovat helposti särkyviä.

Vesi haihtuu huokoisesta saviruukusta, joten multa kuivuu nopeasti, mutta toisaalta ei myöskään vety liikaa. Lasitetusta ruukusta haihtuminen on hitaampaa. Talveksi ulkosaviruukut kannattaa siirtää sisälle, sillä vaikka ruukku kestäisikin pakkasta, voi märkä multa jäätyessään ja laajetessaan rikkoa ruukun sisältä päin.

(Kuva: Shutterstock)(Kuva: Shutterstock)

Muita materiaaleja

  • Erilaisista komposiittimateriaaleista valmistetut ruukut muistuttavat ulkonäöltään ja käyttöominaisuuksiltaan muovia, mutta ovat kestävämpiä.
  • Pakkasen kestävä lasikuituruukku on kevyt ja käytännöllinen, jos ruukkua siirrellään paljon.
  • Kivi- ja betoniruukut ovat painavia, mutta säilyttävät kosteutta ja tasoittavat lämpötilaeroja.
  • Valurauta- ja peltiruukussa juuristo voi kärsiä, mikäli aurinko pääsee kuumentamaan ruukkua.
  • Ruukkuna käytetyt puuastiat tulisi vuorata muovilla lahoamisen hidastamiseksi.

Erikoiset kukka-astiat

Istuttamiseen soveltuu lähes mikä tahansa astia, kori tai kannu. Kirpputorilta ostettu tai roskalavalta pelastettu astia ja huonekalu voi osoittautua mitä parhaimmaksi ruukuksi tai istutusalustaksi.

Parittomat, pieneksi jääneet tai rikkinäiset kengätkin voi uusiokäyttää kukka-astioina. (Kuva: Shutterstock)Parittomat, pieneksi jääneet tai rikkinäiset kengätkin voi uusiokäyttää kukka-astioina. (Kuva: Shutterstock)