• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pääsiäinen lähestyy – kylvä rairuoho

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.03.2024
20227_30054.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Mikä onkaan parempi kesän merkki, kuin vastaleikatun ruohon tuoksu. Hieman vastaavan, keväisen tunteen saat koskettelemalla, maistelemalla, haistelemalla ja leikkaamalla rairuohoa. Ihanan vihreää, elävää ja tuoksuvaa ruohoa, josta nauttivat myös perheen pikku lemmikit. Esimerkkinä kerrottakoon lemmikkikanista, jonka parhaimmat riemuloikat nähtiin siinä vaiheessa, kun rairuohoastia laskettiin sen eteen. Siihen asti vain perheen kissat olivat saaneet herkutella tuoreella ruoholla.

VINKKI! Piristä kylvöstäsi laittamalla joukkoon myös muita siemeniä: kauraa, ohraa tai vaikka auringonkukan siemeniä. Hauskoja voisivat olla myös herneet ja pavut.

Kuinka sitten rairuoho kylvetään?

1. Laita lautaselle tai kulhoon ohut kerros multaa. Tavallinen kukkamulta käy mainiosti. Mullan voi myös korvata talouspaperikerroksella. Kylvää voi myös pumpulin päälle tai koristehiekkaan, kunhan huolehtii kastelusta.

2. Ripottele rairuohon siemenet tiheästi mullan pinnalle. Älä säästele, jos haluat tuuhean kasvuston.

<p data-block-key="nqra2">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

3. Taputtele siemenet kevyesti multaan kiinni, mutta älä peitä.

<p data-block-key="698wo">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

4. Kastele kylvös huolellisesti suihkupullolla.

<p data-block-key="y2q8v">(Kuva: Puutarha.net)</p>
(Kuva: Puutarha.net)

5. Sijoita lautanen tai kulho lämpimään ja valoisaan paikkaan huoneessa ja kastele säännöllisesti siten, että kylvös pysyy kosteana.

Ruoho kasvaa kivaan mittaan noin viikossa. Leikkaamalla ja säännöllisesti ruohoa kastelemalla saat vehreyttä ja ruohon tuoksua kotiisi pitkäksi aikaa.

Mmm... haistatko jo nenässäsi vasta leikatun ruohon tuoksun... ?
<p data-block-key="dihtt">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20213_68967.jpg
Toiveista totta ja pihasta puutarha
Onko sinulla uusi piha rakenteilla vai päivittäisitkö vanhaa? Mietitkö, miten täsmentäisit tavoitteet ja toiveet, mistä lähtisit pihan suunnittelussa liikkeelle?
Kynäkatajan oksa
Viikon kysymys: Onnistuuko kynäkatajan siirtäminen?
Kynäkatajani on kasvanut noin 10 vuotta lähellä seinää sen itäpuolella. Kasvu on ollut melko kituliasta ja osa oksista on kuivunut. Nyt joudun siirtämään sen toiseen paikkaan pihatöiden takia. Onko toivoa siirron onnistumisesta ja miten se suoritetaan?
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Laita amppelin pohjalle ruukun palasia tai kevytsoraa salaojitukseksi. Lisää multa ja istuta siihen haluamasi kasvit. Kun istutat amppeliin useampia lajeja varmista, että niillä on samat ympäristö- ja kasteluvaatimukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton