• Etusivu
  • Hoitotyöt

Vadelmasadosta odotetaan erinomaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.08.2020
20207_65901.jpg

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton tiedotteen mukaan vadelmat ovat jo kypsyneet maan etelä- ja keskiosissa ja jatkaa nopeaa kypsymistään lähes koko maassa. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa. Poimi vadelmat talteen talveksi!

Vadelman talvehtiminen onnistui

Vadelma onnistui talvehtimaan erinomaisesti, vaikka talvi oli poikkeuksellisen vähäluminen ja runsas sateinen eteläisessä Suomessa. Liiton mukaan vadelman makuun on jo päästy, sillä tarjolla on ollut kasvutunneleissa kasvatettuja vadelmia kesäkuulta lähtien. Tunnelivadelmien saatavuus paranee lähiaikoina entisestään, kun myöhemmin istutettujen taimien sadot kypsyvät..

Tänä vuonna avomaan vadelmien kukinta onnistui hyvin ja kasvustoissa on erityisen paljon raakileita. Jos myös kypsymisvaihe sujuu hyvin, vadelmasta voidaan odottaa runsasta satoa. Vadelman viljelijät toivovat poimintakaudeksi kuivia poutasäitä, jolloin marjoja päästäisiin poimimaan ja pilaantumisriski olisi pienempi

Hedelmä- ja marjanviljelijäin liitto ry kertoo, että päälajikkeemme ovat pitkään olleet Ottawa, Muskoka, sekä Glen Ample. Satoa saadaan myös tutuista kotimaisista lajikkeista, kuten Maurin Makea, sekä uudemmista vadelmalajikkeista, esimerkiksi Tulameen ja Vajolet. Kaikki vadelmalajikkeet tuottavat nyt meheviä ja aromikkaita marjoja, joilla kelpaa herkutella heti tuoreeltaan sekä pakastaa talven tarpeita varten.

Avomaan vadelman kukinta-aika oli tänä vuonna melko lyhyt, joten satokaudestakaan ei ennusteta kovin pitkää. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Kasvutunneleissa vadelmien sato jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

20207_65903.jpg

Vadelman aromi sopii moneen tarkoitukseen

Vadelma maistuu miellyttävän aromikkaalta. Marjat ovat erittäin maukkaita jo sellaisenaan, mutta sitä voi vielä tehostaa esimerkiksi vaniljalla. Vadelma on kuin luotu jäätelön, rahkaruokien ja jäädykkeiden kaveriksi. Leivontaan se on loistava valinta. Mustikan ja mustaherukan parina vadelma nousee kuningattareksi.

Tässä sinulle helppo mökkijälkkäri, joka sopii ja maistuu melkein kaikille.

Gluteeniton vadelmamurujälkkäri

200 g pakaste- tai tuoreita vadelmia
2 rkl sokeria tai vaahterasiirappia
1/2 rkl maissitärkkelystä

Murotaikina:
125 g voita
2 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilijasokeria tai vanilijauutetta (vähäsokerisempi vaihtoehto)
ripaus suolaa

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Sekoita marjat, sokeri ja maissitärkkelys. Laita marjaseos voideltuun vuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm. Tee murotaikina. Sulata voi ja sekoita ensin kuiva-aineet keskenään ja sen jälkeen lisää sulatettu voi ja sekoita. Kaada muruseos marjojen päälle. Paista uunissa noin 20 minuuttia. Pinta saa olla kauniin ruskea. Tarjoile vanilijajäätelön kera.

Resepti on siitä mukava, että se muokkautuu sesongin ja tarjolla olevien marjojen mukaan. Reseptiin voit käyttää myös mustikoita, mansikoita, viinimarjoja tai vaikka karviaisia. Sekoita mieleisesi marjacoctail ja lisää makeutta maun mukaan. Reseptistä saa tehtyä helposti myös karppaajille oman versionsa, kun käytät erytritolia sokerin sijaan. Marjojen määrääkin voit joustavasti vaihdella; lisää tai vähennä maissitärkkelystä marjamäärään sopivaksi.

Hyvää, helppoa ja sopii gluteenittomillekin vieraille!

20207_65902.jpg

Lisätietoja:
Asiantuntija Tomi Pousi, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 040 552 2717
Puheenjohtaja Ismo Ruutiainen, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto,
Puh nro. 0400 377 876

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

18_P_130296_2.jpg
Miten omenapuita tulisi leikata? Asiantuntija vastaa
Monia mietityttää varsinkin kevään tullen, miten niitä oman pihan puita leikataan. Omenapuut tuottavat ongelmia, miten niitä leikataan haavoittamatta niitä ja miten sadosta saa parhaimman. Asiantuntija Marita Wallin PIHA.SI-yrityksestä vastaa mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Katso video.
20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.
20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
Kateviljely on helppoa.
Vinkkejä maanpeitteisten viljelymenetelmien käyttöön
Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5‒10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.
20218_71995.jpg
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit?
Mistä johtuu puna- ja mustaherukoiden sienitaudit näin kuumana kesänä? Voisiko syynä olla puuhakekäytävät pensaiden välillä (ei ole pensaiden alla)? Voiko mustia marjoja syödä, kun lehdissä on ruostetta? Marjat näyttävät olevan ok. Punaisissa marjoissa viat näkyvät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton