• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kateviljely

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.12.2018
20065_52.jpg

Laiskan pelto

Ryytimaata ei välttämättä tarvitse muokata. Muokkaustyön voit teettää madoilla. Ryytimaata ei välttämättä tarvitse edes harata eikä kitkeäkään. Rikkaruohojen kasvun voit estää katteilla. Peitä rivivälit ja käytävänkohdat mustalla muovilla, ja rivit 5-10 sentin paksuudelta puunlehdillä, heinällä, oljilla tai levällä.

Viljelyn aloittaminen esim. vuosikausia 'paketissa' olleella peltopalstalla, jossa kasvaa miehen korkuista mesiangervoa ja nokkosta, juolavehnää, leskenlehteä ja niittyleinikkiä, voi tuntua mahdottomalta haasteelta rikkaruohojen takia. Se kuitenkin onnistua varsin vaivattomasti, kun on laiskan antamat ohjeet:

Ohje

Ohje

  • Niitä pelto (viimeisen kerran).
  • Kulota rikkaruohot (viimeisen kerran).
  • Kynnä ja äestä pelto (viimeisen kerran).
  • Hanki mustaa jätemuovia, ja peitä sillä kaikki muu paitsi tulevat kylvörivit - muovi tukahduttaa rikkaruohot.
  • Sijoita käytävänkohdat puolentoista metrin välein, jolloin yllät hoitamaan maata käytäviltä.
  • Laita muovin päälle painoksi kiviä ja kaunistukseksi puunlehtiä ja heinää.
  • Peitä käytävien kohdat jätelaudoilla. Älä koskaan kävele muualla kuin käytävillä, ettei maa tiivistyisi ja alkaisi vaatia muokkausta.

Kateviljely

Kateviljelyssä, jossa maata ei koskaan muokata, kasvaa ainakin porkkana, tilli, persilja, nauris, punajuuri, nauris, lanttu, purjo, sipuli, herne, lehtiselleri, retiisi ja kurkku. Perunat, mansikat, kaalit, raparperit ja tomaatit voi istuttaa nekin muovin alle.

Juolavehnä voi alussa puskea lehti- ja heinäkatteen läpi kylvöriveissä. Ne pitää kitkeä ennen kuin ehtivät yli 10 cm pitkiksi. Juolavehnä nimittäin käyttää 10 cm:n pituiseksi asti juurtensa vararavintoa kasvuun, mutta yli 10 cm:n pituisena se alkaa kerätä auringosta vararavintoa juuriin lisää. Kesän lopulla, kun katekerrosta on koko ajan kasvatettu ja juolavehnää 'rangaistu' ja hyötykasvit kasvavat ja alkavat varjostaa maata, juolavehnä väsyy. Se käyttää vararavintonsa juurista loppuun yrittäessään kasvaa yli kymmensenttiseksi, ja nuukahtaa lopulta tuossa prometeuksen hommassaan.

Maa tiivistyy talvella, joten se pitäisi normaalisti keväällä muokata: kyntää ja äestää. Niin maanviljelijät tekevätkin. Mutta jos maassa on hyvin paljon kompostilla ruokittuja pulleita matoja, ne hoitavat kyntö- ja äestyslaitteiden tehtävät. Maanalaisilla käytävillään ja mururakennetta ylläpitävillä ulosteillaan ne saavat aikaan kestävämmän muokkaustuloksen kuin aura, jyrsin tai äes. Asiaa auttaa tietysti sekin, että ryytimaalla liikutaan vain käytävillä, eikä kasvualustan päällä ollenkaan.

Ei suinpäin

Kannattaa lukea ennen laiskotteluun ryhtymistä esim. Toivo Rautavaaran teos Luonnonmukainen viljely. Professori Rautavaara kysyy oppaassaan, että onko kyntäminen todella aina tarpeen - ja vastaa, että ei.

Ostolannoitteita ei tarvita lainkaan. Peltoa lannoitetaan tai oikeastaan matoja ruokitaan kompostilla. Sato voi alussa olla totuttua heikompi, mutta kun peltoon kertyy 'vanhaa voimaa', kasvavat sadotkin. Komposti levitetään 5-10 senttiä paksun katekerroksen päälle, ja kompostin päälle taas levitetään vähin erin uutta katetta. Sade, kastelu ja madot vievät kompostia ja sen ravinteita juuristoon. Kasvien kannalta tehokkaampaa olisi levittää komposti heti maan pinnalle katteen alle, mutta kun laiskottaa... Kompostin annostelu ei ole niin tarkkaa. Yhteensä kuutiometri tai pari aarille kesän aikana parin viikon välein on sopiva kouratuntuma. Kuutiometri aarille vastaa sentin kerrosta.

Tuholaisia voi torjua suihkuttamalla ja kastelemalla nokkosvedellä ja levittämällä tuhkaa. Näillä katoaa valtaosa tuholaisista. Kaikkia ei kannata yrittääkään hävittää. Omien 'epämyrkkyjen' kanssa plärääminen on sitäpaitsi mielenkiintoista puuhaa. Sammakot, siilit ja päästäiset ovat myös hyödyllisiä, sillä ne syövät mm. etanoita. Lepakot puolestaan syövät mm. kääriäis- ja mittariperhosia, ja leppäkertut napostelevat tunnetusti kirvoja.

Kasteluntarve vähenee muovin ja katteen ansiosta. Luonnonmukaisesti viljellyt kasvit kestävät kuivuutta paremmin kuin väkilannoitteilla kasvatetut.

Kasvivuorottelu - eli samaa kasvia viljellään palstalla aina eri paikassa kuin edellisenä vuonna - vähentää kasvitautien lisääntymistä ja leviämistä.

Laiskan pelto on helppohoitoinen ja vähätöinen.
Madot on valjastettu ruokapalkalla kyntömiehiksi. Katteet pitävät rikkaruohot ja kosteuden maassa.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_79102.jpg
Sinivuokko ei aina olekaan sininen
Sinivuokkoeli lehtosinivuokko (Hepatica nobilis) on kevään varhaisimpia kukkijoita. Sen herkät kukat värittävät metsänpohjia jo huhtikuussa, vaikka kukinnan huippu osuukin yleensä toukokuun puolelle. Toisinaan sinivuokko innostuu kukkimaan uudelleen syksyllä – ja säiden salliessa vaikka keskellä talvea.
20238_82784.jpg
Juorut (Tradescantia)
Juorut ovat alkujaan Amerikasta lähtöisin olevia luonnonkasveja. Nimensä suku on saanut vuonna 1638 kuolleen englantilaiselta John Tradescantilta, joka toimi Kaarle I:n ja Kaarle II:n hovipuutarhurina ja toimitti ensimmäiset suvun kasvit sekä joukon muita kasveja Eurooppaan. Suomessa useita juorulajeja kasvatetaan huonekasveina. Ne ovat nopeasti kasvavia ja helposti viihtyviä, kauniisti rönsyäviä ja runsaslehtisiä.
20102_20434.jpg
Suosikkeina perunat ja sipulit
Hyvää perunaa pidetään tasokkaan ravintolan mittarina maukkaan leivän ja laadukkaan kahvin lisäksi. Perunasta kannattaa pitää huoli myös kotikeittiössä. Nyt on perunakulttuurissa edetty jo niin pitkälle, että kaupan valikoimista on ilo poimia erilaisia perunalajikkeita eri tarkoituksiin. Valinnanvara sipuleiden kohdalla palkitsee niin ikään. Pidä perunoita ja sipuleita kotona aina noin viikon tarve: perunat kylmäsäilytykseen ja kuivatut sipulit huoneenlämpöön.
20122_29570.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 2/5
OSA 2: Maan muokkausVaikka niittykasvit ovatkin melko vaatimattomia kasvupaikkansa suhteen, niin niille pitää kuitenkin kunnostaa kasvupaikka; maa pitää muokata ja rikkakasvit poistaa.Tässä Näin perustat kukkaniityn -artikkelisarjan toisessa osassa käydään läpi maan muokkaamiseen liittyvät seikat.Niittykukkien siemeniä annospusseina ja valmiina seoksina löydät Jäsentukusta
20237_82661.jpg
Isotähtiputken lehdet reikäisiä ja ruskeita? Asiantuntija vastaa
Isotähtiputken lehtiin ilmestyi alkuun ruskeita/kellertäviä läikkiä. Nyt niissä on pieniä reikiä, osa lehdistä on syöty ihan pitsimäisiksi. Myös osa kukinnoista ruskistunut heti kukinnan alkuvaiheessa ja kukinnot kuivuvat pois ennen kuin ehtivät kunnolla alkaakaan. Yritin etsiä tuholaisia, mutta en löydä mitään. Joku näitä kasveja selvästi myös syö... Mitähän hoitoa kannattaisi lähteä kokeilemaan?
20226_78657.jpg
Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset
Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton