• Etusivu
  • Hoitotyöt

Muista suojata kasvit ennen talven tuloa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.02.2023
20232_66881.jpg

Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille. (Kuva: Biolan)

Talvi voi yllättää puutarhurin, joten siihen kannattaa varautua ajoissa. Talvella kasveja koettelee pakkanen sekä kuivattava tuuli ja myyrät, jänikset sekä peurat voivat aiheuttaa lisätuhoja. Myöhemmin talvella puita ja pensaita rasittaa lumen aiheuttama paino. Talvisuojauksella estetään talven aiheuttamat vauriot puutarhakasveille, eikä keväällä tarvitse elvyttää vaurioituneita kasveja.

Puutarhan talvisuoja on tarkoitettu kylmänarkojen kasvien, kuten ryhmäruusujen, jalokärhöjen ja perennojen, talvisuojaukseen. Talvisuoja hidastaa maan routaantumista ja suojaa kasvin versoja sekä pakkaselta, tuulelta että kuivattavalta kevätauringolta. Selevitetään kasvien juuristoalueelle, kun maan pinta on jäätynyt.

Talvisuoja on turvetta, joka on käsitelty vettä hylkiväksi. Tuote ei sisällä kalkkia tai lannoitetta.

Talvisuojan käyttöohjeet:

Ruusut
Levitä ruusujen juurelle noin 20 cm kerros. Ruusuista leikataan syksyllä vain kukkalatvat ja varsinainen leikkaus tehdään vasta keväällä. Talvisuojan alla versot talvehtivat vihreinä.

Arat köynnökset
Köynnökset lasketaan alas säleiköstä ja maan pinnan jäädyttyä ne peitetään 20 cm kerroksella talvisuojaa.

Arat perennat
Perennojen suojaamiseen riittää noin 10 cm paksuinen kerros talvisuojaa. Onttovartiset perennat kannattaa leikata vasta keväällä, niin ne talvehtivat paremmin.

_

Puutarhan talvisuoja levitetään kasvien tyvelle, kun maan pinta on jäätynyt. (Kuva: Biolan)
Puutarhan talvisuoja levitetään kasvien tyvelle, kun maan pinta on jäätynyt. (Kuva: Biolan)

Keväällä talvisuoja kerätään kasvien juurelta, kun lumi on sulanut. Ikivihreiden perennojen päältä se poistetaan vasta maan sulamisen jälkeen. Sen voi kompostoida tai käyttää sellaisenaan maanparannusaineena.

Talvisuoja suojaa ikivihreitä perennoja ja ruusuja myös kuivattavalta kevätauringolta. Korkeammat kasvit, kuten alppiruusut ja havukasvit, kannattaa suojata havuilla tai varjostusverkolla. Varjostus poistetaan keväällä vasta, kun maa on jo sulanut.

Lähde: Biolan

Hoitotyöt
tuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20239_83155.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Lauhkean ilmaston asukkaille luonnon ja puutarhan kasvien vuotuiset elintavat ovat tuttuja: ne kasvavat keväästä syksyyn ja lepäävät talvella. Varsinkin lehtipuilla kasvu- ja lepokauden ero on erityisen selkeä. Vastaavaa kasvun ja levon vuorottelua on myös huonekasveilla.
20226_70777.jpg
Puutarhan tuholaiset tihutöissä
Tuholaiset saattavat aiheuttaa suurta harmia puutarhassa. Niinpä kaikkia öttiäisiä kannattaa tarkkailla muiden hoitotöiden tai kasvien ihastelun lomassa. Mitä nopeammin tuholaiset huomataan ja saadaan torjuttua, sitä pienemmin tuhoin päästään. Pienet määrät toukkia tai etanoita on helppo kerätä jopa käsin. Vuoroviljely auttaa mm. kaali-, sipuli- ja porkkanakärpäsen torjunnassa.
20216_70925.jpg
Tukes tiedottaa: mankotsebivalmisteiden myynti, varastointi ja käyttö päättyy
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on peruuttanut mankotsebia sisältävien kasvinsuojeluainevalmisteiden luvat ja asettanut valmisteiden myynnille, varastojen hävittämiselle ja käytölle siirtymäajat. EU:n komissio jätti joulukuussa 2020 uusimatta mankotsebin hyväksynnän, joten luvat peruutetaan.
20237_44401.jpg
Millainen on hyvä kompostori?
Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton