• Etusivu
  • Kasvillisuus

Sineraaria - tai senetti?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.04.2019
20152_42281.jpg

(Pericallis x hybrida) / (Sececio pericallis)

Väriloistossaan vertaistaan hakee sineraaria kukkiessaan
- kaamoksen keskellä valaisevat sen värit kirkkaat ja raikkaat koko kodin hehkullaan!

Päivänkakkaraa muistuttava, kevättalven ja kevään värikäs kukkija on säilyttänyt paikkansa ruukkukukkien joukossa vaikka suurta suosiota se ei olekaan saavuttanut.

Usein sineraaria -nimellä myydään sekä sineraariaa (Pericallis x hybrida) että niin ikään Pericallis -sukuun kuuluvaa senettiä (Senecio pericallis / Pericallis x hybrida Senetti series / Cineraria Senetti Series). Samat hoito-ohjeet koskevat kuitenkin sekä sineraariana että senettinä myytäviä kukkia, eikä niillä käytännössä ole kuluttajalle näkyviä eroavaisuuksia.

Sineraarialla tai senetillä (kaupallisen lajikeryhmän mukaan) on päivänkakkaramaiset kukat. Yhteistä niille kaikille on loistavat värisävyt! Saatavana niin yksivärisiä kuin valkokirjaviakin lajikkeita: väreinä mm. sininen, sinivalkoinen, violetti, violettivalkoinen tai aniliini (kirsikanpunainen tai fuksianpunainen). Lehdet ovat himmeänvihreät.

Sineraaria on periaatteessa helppohoitoinen kasvi. Sitä voi kasvattaa ruukuissa tai kukkapenkissä - ja se viihtyy puolivarjossa ja auringossa. Kasvi pitää viileästä ja ilmavasta kasvupaikasta - ja kestää syksymmällä pientä pakkastakin. Vain kastelun suhteen se vaatii tarkkuutta. Sineraariaa tulee kastella säännöllisesti ja tasaisesti; vain pintamulta saa välillä vähän kuivahtaa. Viileällä ilmalla kasvi kestää pienen kuivahtamisenkin paremmin. Märkyydestä se ei kuitenkaan pidä. Lannoitus joka toinen kastelukerta.

Kukkineet kukat kannattaa poistaa, sillä muuten voi kukinta tauota. Liian kuuma ilma sekä kasvualustan kuivahtaminen voi myös keskeyttää kukinnan.

Huomio

Huomio

Sineraaria lyhyesti:

Kasviryhmä: Kesäkukat, kausikasvit
Korkeus: (15)30-50 cm
Kukinta: Kesä-elokuu
Kasvualusta: Ravinteikas, ilmava multa
Kastelu: Tasainen ja kerralla runsas kastelu. Anna pintamullan kuitenkin kuivahtaa kasteluiden välillä. Liikakastelu mädännyttää juuret ja kuivahtaminen heikentää kukintaa. Pitää runsaasta ilmankosteudesta, mutta ei lehtien kastelusta/sumuttamisesta.
Kasvupaikka: Aurinkoinen (ei paahde), suojainen kasvupaikka (kestää normaalia sadetta). Viihtyy viileässä Huom. Hallanarka keväällä.

Tiesitkö tämän sineraariasta?

Sineraariaa kasvatetaan ja käytetään meillä yksivuotisena kesäkukkana, mutta... viileässä ja valoisassa paikassa, niukalla kastelulla se menestyy pitempäänkin (periaatteessa kasvi on asterikasveihin kuuluva ikivihreä perenna). Kukinnan päätyttyä voit leikata kasvista 50 % ja istuttaa hieman isompaan astiaan. Kukinnan pitäisi alkaa uudelleen 3-4 viikossa, kunhan ilma on yötä päivää sopivan viileää. Ilmojen salliessa kukinta saattaa jatkua ja jatkua... Kasvia on tietojemme mukaan lisätty tähän asti siemenistä, joten uskoisimme myös oman kylvöksen onnistuvan. Kannattaa siis sitäkin kokeilla!

Sineraaria vai senetti? Kaunis kuitenkin!
Sineraaria vai senetti? Kaunis kuitenkin!
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_78264.jpg
11 vinkkiä kauniin ruukkupuutarhan kasvattamiseen
Kukita puutarhasi kausikasveilla, iloittele väreillä tai tyylittele lehtimuodoilla. Yksivuotisten kasvien talvehtimisesta ei tarvitse huolehtia, ovathan ne tarkoitettu yhdelle kaudelle. Eikä niihin kyllästy, sillä ne ovat sesongin kasveja. Hyvillä mielin voit istuttaa uutta silloin kun siltä tuntuu.
20085_11023.jpg
Parhaat päiväni pihalla -kirja
Kirjoituksia puutarhastaIntohimoisen viherturaajan humoristiset tekstit kertovat pienten ja suurten ihmeiden puutarhasta, jossa kokemus opettaa ja luonto yllättää. Tärkeintä ei ole päämäärä, vaan jalo asenne.Siinä missä työelämä kyykyttää ja nöyryyttää lyhytkestoisten työsuhteiden ja monenlaisen kritiikin muodossa, puutarha ei kohtele tekijäänsä huonosti. Puutarha ei syrjäytä, lomauta eikä nöyryytä, vaikkei juolavehnää jaksaisikaan helteellä riipiä tai päivystää ruusupenkkiä sekatöörit kädessä. Vaivihkaa voi pihan rikkaruohoista tai maaperän pH-arvoista ehkä tehdä johtopäätöksiä, mutta pihan asukit eivät hiosta hoitajaansa palautekeskusteluihin tai YT-neuvotteluihin. Puutarha jakaa tasaisen reilusti optioita jokaiselle, ja kunnon komposti takaa vakaammat kasvunäkymät kuin yksikään talousguru. Ja tiedoksi kaikille luovuuttaan tai elämän tarkoitusta etsiville: kokeilkaa puutarhaa, vaikka kuinka pientä. Edes kerran.
20225_78146.jpg
Ruusun kiulukat terveysmarmeladiksi
Vuosittain jää melkoiset terveyspommit käytämättä, kun ruusujen kiulukat eli ruusunmarjat jäävät kuivettumaan pensaisiin. Marjat kannattaa kerätä talteen ja valmistaa niistä vaikka omenoiden kanssa hyvää ja erittäin C-vitamiinipitoista marmeladia.
20213_69470.jpg
Heräävä kevät innostaa pihapuuhiin
Talvikauden kääntyessä kevääksi käynnistyvät silmälle näkymättömät energiavirrat kasveissa jo paljon ennen silmujen pullistelua. Suomen keikkuva kevät onkin kasveille herkkää aikaa, sillä ylös ja alas sahaavat lämpötilat saattavat arimmat kasvit alttiiksi paleltumille. Lumi on ollut hyvä pakkassuoja monelle kasville, mutta samalla se on saattanut suojata myös jyrsijöiden puuhia.
20125_31039.jpg
Luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021
Tulossa kymmeniä opastettuja kasviretkiä ympäri SuomenTiedote. Julkaistu: 23.05.2013 Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto
202211_80061.jpg
Mikä pensas tämä on? Asiantuntija vastaa
Naapurilla kasvaa tämä ihanasti kukkiva, noin 2 metriä korkea ja leveä pensas. Hän ei muista nähneensä siinä marjoja, tai sitten ne ovat niin pieniä. Tuoksusta emme tiedä – hajuaisti mennyttä...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton