• Etusivu
  • Kasvillisuus

Puutarhassa ovat kasvit oikeilla paikoillaan

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 31.01.2023
20174_48967.jpg

Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.

Puun ei tarvitse olla suuri, sillä pienikin runkopuu, kuten rungollinen syreeni tai syyshortensia, tuo istutusalueille mielenkiintoa. Kapeakasvuiset puut, kuten pylväspihlaja tai serbiankuusi, sopivat tuomaan korkeutta ahtaille paikoille. Hyötykasvi-ihmisen valinta puutarhan puuksi on makea omena tai kirpeä kirsikka. Sopiva puu valitaankin aina kasvupaikan ehdoilla, jotta se saa kasvaa täyteen kukoistukseensa ilman jatkuvaa leikkaustarvetta.

Täältä löydät koristepuiden valikoimaa

Koristekirsikat hehkuvat aurinkoisella paikalla keväisin kukkahunnussa ja kesän loputtua upeissa syysväreissä.
Koristekirsikat hehkuvat aurinkoisella paikalla keväisin kukkahunnussa ja kesän loputtua upeissa syysväreissä.

Vihreät seinät

Puutarhan vihreinä seininä toimivat pensasistutukset luovat viihtyisän ja suojaisan tunnelman. Tunnelmaa voidaan muuttaa lajivalinnoilla ja luoda tyyliltään hyvinkin erilaisia tiloja puutarhan sisään. Pihaa ympäröivä aita muuttaa pihan helposti ahtaan ja kolkon oloiseksi, mutta vaikutelmaa on helppo pehmentää istuttamalla aidan eteen vaihtelevan korkuisia kukkivia pensaita ja köynnöksiä. Harkiten sijoitettuna ne toimivat samalla toivottuna näkösuojana. Kun rajalinja hämärtyy, luodaan vaikutelmaa edelleen jatkuvasta puutarhasta ja piha muuttuu reheväksi keitaaksi.

Tutustu köynnösvaihtoehtoihin tästä

Köynnöshortensia elävöittää muuria.
Köynnöshortensia elävöittää muuria.
Kärhö (Clematis ´President`) pukee rauta-aidan.
Kärhö (Clematis ´President`) pukee rauta-aidan.

Matalillakin pensasistutuksilla pihasta voidaan erottaa selkeitä alueita eri toiminnoille, kuten oleskelulle, hyötyviljelylle ja leikille. Eri toiminnoista muodostuu puutarhaan ikään kuin huoneita, jotka lisäävät jännittävyyttä, koska koko alue ei avaudu yhdellä silmäyksellä. Oikein valittu pensas on puutarhan helppohoitoinen koristaja. Hyötykasveja, kuten marjovia laikkuköynnöksiä ja pensasmustikoita voi huoletta sijoitella muun kasvillisuuden joukkoon tuomaan makua ja väriä.

Mitä lattiaksi?

Korkeuden vastapainona puutarhassa on tietysti oltava myös avaruutta ja matalaa kasvillisuutta. Puutarhan lattiana nurmi lienee suosituin valinta.

Tiiviin nurmioppaan löydät täältä

Saxifraga’Clarence Elliot’
Saxifraga’Clarence Elliot’

Nurmelle löytyy kuitenkin vaihtoehtoja. Esimerkiksi varjoisten tai pienten piha-alueiden pinnan viimeistelee matala maanpeittokasvillisuus tai vaikka sorapinta.

Maanpeitekasvillisuutta voi rakentaa myös hyötykasveista, esimerkiksi timjami ja ahomansikka viihtyvät aurinkoisilla ja hiekkaisillä mailla monivuotisena ilona. Pensaiden alla varjossa viihtyvät kukkivat maanpeittokasvit tuovat näyttävää rehevyyttä ja monimuotoisuutta puutarhaan. Maanpeittokasvillisuus voi korvata osan nurmikosta. Ne eivät kaipaa jokaviikkoista leikkaamista ja täytettyään tilansa myös kitkemisen tarve on vähäinen.

Vaihtelua tunnelman mukaan

Perinteisin ruukkuistutusten muoto ovat kesäkukat.
Perinteisin ruukkuistutusten muoto ovat kesäkukat.

Helpoin tapa saada puutarhaan nopeasti lisää viihtyisyyttä ja uudistusta ovat ruukkuistutukset. Näin myös parvekkeelle saadaan puutarhatunnelmaa.

Tästä löydät vinkit kesäkukkien sommitteluun ja hoitoon

Kesäkukkaistutuksia täydentävät hyötykasvit ja yrtit. Luonteva paikka yrttiruukuille on kesäkeittiön kupeessa. Rungollinen marjapensas tai ballerinaomenapuu toimii näyttävänä keskuskasvina isossa ruukussa ja tilaa jää vielä muillekin mieleisille hyötykasveille, kuten pystylle lehtikaalille ja ryöppyävälle pensastomaatille. Jos aiot talvettaa ruukkuistutusten monivuotiset kasvit, kannattaa ne istuttaa omaan erilliseen ruukkuunsa, jotta ne eivät saa yliannosta vihannesten vaatimista lannoitteista.

Myös perennat sopivat erinomaisesti ruukkuihin.
Myös perennat sopivat erinomaisesti ruukkuihin.

Pihalta voi kaivaa jakamista vaativia perennoja ja saada näin ilmaista koristusta myös terassille tai sisäänkäyntiin. Uusia perennahankintoja voi aluksi istuttaa ruukkuihin kasvamaan ensimmäiseksi kesäksi ja samalla miettiä niille sopivaa sijoituspaikkaa puutarhassa. Monet kestävät perennat saattavat myös talvehtia ruukuissa, jolloin istutus vain komistuu vuosi vuodelta. Ellei sitten vaihtelunhalu yllätä tarhuria.

Puutarhamyymälä Muhevainen
Teksti: Sanna Numminen
Kuvat: Tuuli Järvinen

Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20175_49318.jpg
Kukilla kepeästi kesään
Pihan, pation ja parvekkeen monikäyttöisin elementti on kesäkukkaryhmä eli kausikasvit. Yksivuotisina niihin ei pääse kyllästymään, sillä niistä saadaan oleskeluryhmään vaikka joka vuodeksi uusi ilme.Mutta toisaalta, kun samoja lajeja kasvatetaan vuodesta toiseen samalla paikalla, muodostuu perinne, jota ei ehkä raaskikaan rikkoa uusilla kukkavalinnoilla. Perheen perinnekukistakin muodostuvaa ryhmää voi silti uudistaa yhdistelemällä siihen uusia kasveja. Rikas ja muuntelukykyinen ryhmä toteuttaa kukkaunelmat laidasta laitaan.
20219_72731.jpg
Puutarhurin syystoimet
Puutarha valmistautuu tulevaan kevääseen jo syksylläHuolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kostea maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
201911_61370.jpg
Juurevasti joulukauteen
Juuresten kulutusluvut ovat hienoisessa kasvussa kaiken aikaa, mutta joulukausi muodostaa selkeän piikin, jopa neljänneksen koko vuoden kulutuksesta. Tasaisesti koko vuodelle jaettuna juuresten kulutusluku on kuitenkin vain neljänneskilon verran viikossa henkeä kohden. Koko laajan juuressuvun käytön lisäämisessä on reilusti varaa siinäkin mielessä, että kasvisten kokonaiskulutuksesta juurekset edustavat noin viidennestä.
202010_67175.jpg
Minä olen poppeli - Mikä puu sinä olet?
Monet suomalaiset ovat tänä vuonna menneet kirjaimellisesti metsään ja nauttineet luonnon antimista eri intensiteetillä kuin viime vuosina. Luonto on aina ollut lähellä sydäntä ja jo muinaisista ajoista lähtien moni on ansainnut elantonsa metsistä. Metsät ovat täynnä mystiikkaa ja jos ajattelemme astrologisesta näkökulmasta, puut kuvastavat meitä. Puilla on oma luonteensa, kuten ihmisilläkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton